Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Helen Hulick: Η γυναίκα που μπήκε φυλακή επειδή φόρεσε παντελόνι στο δικαστήριο

Helen Hulick: Η γυναίκα που μπήκε φυλακή επειδή φόρεσε παντελόνι στο δικαστήριο

«Αν ο δικαστής με αναγκάσει να φορέσω φόρεμα, δεν θα το κάνω. Μου αρέσουν τα παντελόνια, είναι άνετα», είχε δηλώσει με ιδιαίτερο σθένος και τόλμη.

Λίγο πριν τη δεκαετία του 1940 και συγκεκριμένα το 1938, η Helen Hulick, έκανε μια ιδιαίτερα δυναμική και πρωτοποριακή κίνηση. Αρνήθηκε να φορέσει φόρεμα στο δικαστήριο, μια κίνηση που την οδήγησε στη φυλακή.

Πως ξεκίνησαν όλα;

Από μια ληστεία, η οποία έγινε στην πολυκατοικία όπου έμενε η ίδια, από δυο άντρες.

Όταν λοιπόν η 28χρονη τότε Helen Hulick βρέθηκε στο δικαστήριο για να δώσει την κατάθεσή της, ο δικαστής την έκρινε για το γεγονός πως φορούσε παντελόνι.

Τα ρούχα της, όπως είπε, δεν ήταν αποδεκτά για την επισημότητα του δικαστηρίου. Της είπε μάλιστα στην επόμενη δίκη να φορέσει φόρεμα, εκείνη όμως αρνήθηκε. Και εμφανίστηκε με παντελόνι και δεύτερη φορά. Και αυτός ήταν ο λόγος για να οδηγηθεί στην φυλακή.

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη μαύρη γυναίκα εκατομμυριούχος των ΗΠΑ έγινε Barbie

Τα λόγια του δικαστή

Όταν εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στο δικαστήριο με παντελόνι ο δικαστής την τιμώρησε τόσο για το ντύσιμό της, όσο και για τη συμπεριφορά της.

«Την τελευταία φορά που ήσασταν σε αυτό το δικαστήριο ντυμένη όπως είστε τώρα και ακουμπούσατε ξαπλωμένη στο πίσω μέρος της καρέκλας, τραβήξατε την προσοχή από τους θεατές, τους κρατούμενους και τους δικαστικούς ακόλουθους», είπε ο δικαστής Guerin. Γιατί, φυσικά φταίει πάντα η γυναίκα όταν την κοιτάζουν ξελιγωμένοι άντρες.

«Σας ζητήθηκε να επιστρέψετε με ρούχα αποδεκτά στη διαδικασία του δικαστηρίου. Σήμερα επιστρέψατε ντυμένη με παντελόνι και αψηφώντας ανοιχτά το δικαστήριο. Το δικαστήριο διατάσσει και σας καθοδηγεί να επιστρέψετε αύριο με αποδεκτή ενδυμασία.

Εάν επιμείνετε να φορέσετε ξανά παντελόνια, θα σας εμποδίσουν να καταθέσετε. Αλλά να είστε έτοιμοι να τιμωρηθείτε σύμφωνα με το νόμο για περιφρόνηση του δικαστηρίου».

Η αφοπλιστική απάντηση

«Ακούστε, φοράω παντελόνια από τα 15 μου. Δεν έχω φόρεμα εκτός από ένα επίσημο. Θα επιστρέψω με παντελόνια και αν με βάλει στη φυλακή, ελπίζω ότι θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των γυναικών και θα μπορούν να φορούν παντελόνια».

Και έτσι έκανε. Η Hulick επέστρεψε και πάλι φορώντας παντελόνια, αλλά αυτή τη φορά, έφερε και τον δικηγόρο της William Katz. Η Katz ήταν οπλισμένη με αναφορές που υποστήριζαν το επιχείρημά της, ότι είχε δηλαδή το δικαίωμα να εμφανίζεται με την ενδυμασία της επιλογής της.

Η φυλάκιση των 5 ημερών

Ο δικαστής Guerin την περιφρόνησε στο δικαστήριο, καταδικάζοντάς την σε φυλάκιση πέντε ημερών. Εκεί, αναγκάστηκε να φορέσει ένα τζιν φόρεμα κρατουμένων. Αφέθηκε όμως ελεύθερη, αφού ο δικηγόρος της δήλωσε ότι θα ασκούσε έφεση κατά της ποινής. Καθώς η ιστορία της Hulick τράβηξε την προσοχή, εκατοντάδες υποστηρικτές έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στο δικαστήριο.

Τελικά, το Εφετείο ανέτρεψε την αναφορά περιφρόνησης του δικαστή Guerin.

Ποια ήταν η Helen Hulick

Η Helen γεννήθηκε στο Easton της Πενσυλβάνια, ενώ μετακόμισε στην Καλιφόρνια καθώς ήταν δασκάλα και μάλιστα έκανε μάθημα σε κωφούς μαθητές. Πέρα από το περιστατικό στο δικαστήριο και την φυλάκισή της, έμεινε στην ιστορία και για το σπουδαίο της έργο στην ακουστική και λεκτική θεραπεία των μαθητών.

Γυναίκες όπως εκείνη ήταν που στέλνονταν στην φυλακή την τότε εποχή, στο όνομα της δικαιοσύνης και επειδή δεν φορούσαν φούστα ή φόρεμα.

Η ίδια δεν δίστασε ποτέ να υποστηρίξει όλα όσα πίστευε και μάλιστα είχε δηλώσει πως θα σταθεί και θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της μέχρι τέλους:

«Αν ο δικαστής με αναγκάσει να φορέσω φόρεμα, δεν θα το κάνω. Μου αρέσουν τα παντελόνια, είναι άνετα», είχε πει η 28χρονη Helen.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024