Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη μαύρη γυναίκα εκατομμυριούχος των ΗΠΑ έγινε Barbie

Η πρώτη μαύρη γυναίκα εκατομμυριούχος των ΗΠΑ έγινε Barbie

Πολύ πριν από την εποχή των πλούσιων beauty influencers, η Madam C.J. Walker έγινε γνωστή ως η πρώτη αυτοδημιούργητη γυναίκα εκατομμυριούχος της Αμερικής χάρη στη σπιτική σειρά προϊόντων περιποίησης μαλλιών για μαύρες γυναίκες.

Η Madam C.J. Walker, κόρη πρώην σκλάβων, γεννήθηκε με το όνομα Sarah Breedlove. Η τεράστια επιχειρηματική επιτυχία της ήρθε, με την Walker Manufacturing Co., μια σειρά προϊόντων περιποίησης μαλλιών και καλλυντικών σχεδιασμένη για μαύρες γυναίκες. Η επιχείρηση της και απασχολούσε επίσης, χιλιάδες μαύρες γυναίκες.

Τα παρασκευάσματα για το τριχωτό της κεφαλής, οι λοσιόν, οι σιδερένιες χτένες και οι πομάδες της βασίλισσας των καλλυντικών ήταν από τα πρώτα του είδους τους, σε μια εποχή που τα περισσότερα προϊόντα μαλλιών για μαύρες γυναίκες κατασκευάζονταν από λευκές επιχειρήσεις. Ως επιχειρηματίας που βασίστηκε στα φυτικά προϊόντα, η Γουόκερ θα απασχολούσε αργότερα τους δικούς της «σκεπτόμενους της ομορφιάς» για να πωλούν τα προϊόντα της, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να εκτοξευθούν στα ύψη.

Photo: Public Domain

Ακόμη και μετά το θάνατό της, το όνομα Walker ήταν συνώνυμο της αυτοφροντίδας. Η δισέγγονη της, η A’Lelia Walker, από το μοναχοπαίδι της C.J., μετέτρεψε το αρχοντικό της μητέρας της στο Μανχάταν σε κομμωτήριο για τα μέλη της «αναγέννησης του Χάρλεμ» τη δεκαετία του 1920.

Σήμερα, κληρονομιά της Γουόκερ περνά στις επόμενες γενιές αποκτώντας τη δική της κούκλα Barbie.

Η Γουόκερ μπορεί να ήταν μια έξυπνη επιχειρηματίας, αλλά ήταν επίσης φιλάνθρωπος και ακτιβίστρια. Βοήθησε άλλες μαύρες γυναίκες να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια δημιουργώντας λέσχες για τους υπαλλήλους της και προσέφερε μπόνους σε όσους προσέφεραν στην κοινότητά τους.

Photo: Mattel

Η A’Lelia Bundles, δισέγγονη της Walker και επίσημη βιογράφος της, συνεργάστηκε εκτενώς με τον σχεδιαστή της Barbie Carlyle Nuera για να βοηθήσει να ζωντανέψει η κούκλα με αυθεντικό τρόπο, σύμφωνα με την USA Today.

«Ήταν χαρά μου να δουλέψω με την Barbie για το σχεδιασμό και τη δημιουργία μιας κούκλας που σχεδιάστηκε προς τιμή της προγιαγιάς μου», δήλωσε η Bundles. «Η ομάδα σχεδιασμού με καλωσόρισε ευγενικά σε όλα τα βήματα της διαδικασίας. Από την ανάπτυξη των μαλλιών μέχρι τη συσκευασία -για να αιχμαλωτίσει και να γιορτάσει την κληρονομιά αυτής της πρωτοπόρου μαύρης επιχειρηματία. Ανυπομονώ μια νέα γενιά να εμπνευστεί από την ιστορία της και να πει τις δικές της ιστορίες, μέσω ενός προτύπου όπως η Madam. C.J. Walker».

Φορώντας έντονο μοβ και τυρκουάζ -δύο από τα αγαπημένα χρώματα της Walker- η χαρακτηριστική κούκλα έρχεται επίσης με ένα πολύ σημαντικό αξεσουάρ: μια ιστορικά ακριβή έκδοση σε μικρογραφία του «Madam C.J. Walker’s Wonderful Hair Grower», μια φόρμουλα περιποίησης και θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής που η Walker ισχυρίστηκε ότι της είχε αποκαλυφθεί σε ένα όνειρο. Η Walker αναζήτησε για πρώτη φορά λύσεις για τη φροντίδα των μαλλιών αφού υπέφερε και η ίδια από τριχόπτωση.

«Θέλαμε να εστιάσουμε στο γεγονός ότι κατασκεύαζε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και να κάνουμε τους νέους και τους ενήλικες που το αγαπούν να σκεφτούν ότι ήταν επιχειρηματίας».

Η Madam C.J. Walker Barbie είναι μέρος της σειράς «Inspiring Women Series» της Mattel, μια σειρά που «αποτίει φόρο τιμής σε απίστευτες ηρωίδες της εποχής τους- θαρραλέες γυναίκες που πήραν ρίσκα, άλλαξαν τους κανόνες και άνοιξαν το δρόμο σε γενιές κοριτσιών να ονειρεύονται μεγαλύτερα από ποτέ». Θα προστεθεί στις Ρόζα Παρκς, Έλλα Φιτζέραλντ και Μάγια Αγγέλου. Κάθε κούκλα συνοδεύεται από μια ιστορική φωτογραφία μαζί με μια σύντομη βιογραφία που εξηγεί πώς αυτά τα γυναικεία πρότυπα βοήθησαν να αλλάξει ο κόσμος.

Η Bundles μοιράστηκε τη σημασία της κούκλας σε συνέντευξή του στο NPR.

«Ελπίζω ότι όταν τα μικρά κορίτσια και τα μικρά αγόρια κρατήσουν την κούκλα, θα δουν κάτι διαφορετικό από μια απλή κούκλα. Ως επιχειρηματίας και ως αφεντικό και ως φιλάνθρωπος και ως προστάτης των τεχνών και ως κάποιος που νοιάζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη… ίσως δουν τον εαυτό τους σε αυτήν, κάτι που θα τους βοηθήσει στο μέλλον» είπε.

«Σημαίνει πολλά το γεγονός ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μια κούκλα που του μοιάζει … έτσι ώστε να ξέρει ότι είναι μέρος του κόσμου» συνέχισε.

Η Μπάρμπι της Γουόκερ είναι διαθέσιμη για αγορά από την Mattel, το Walmart και το Amazon για 35 δολάρια.

Επίσης, ναι, η σειρά περιποίησης μαλλιών της εξακολουθεί να υπάρχει.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024