Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: «Απόβαση» Αμερικανών στην ευρωπαϊκή αγορά real estate

Ακίνητα: «Απόβαση» Αμερικανών στην ευρωπαϊκή αγορά real estate

Καθώς το αμερικανικό δολάριο ανεβαίνει, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ ξοδεύουν για ευρωπαϊκά ακίνητα.

Η Laetitia Laurent, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων στη Νότια Φλόριντα, είχε από καιρό στην καρδιά της ένα pied-à-terre (σ.σ. ακίνητο που δεν αποτελεί την κύρια κατοικία κάποιου) στο Παρίσι.

Φέτος το καλοκαίρι, με το δολάριο να ανεβαίνει στα ύψη και τις τιμές των παρισινών ακινήτων να παραμένουν σταθερές, έκανε το άλμα. Η 42χρονη, η οποία ζει στο Μπόκα Ρατόν, πλήρωσε 758.000 ευρώ, ή 758.606 δολάρια, για ένα διαμέρισμα 460 τετραγωνικών μέτρων, με ένα υπνοδωμάτιο, στο Χρυσό Τρίγωνο – την προνομιακή οικιστική και εμπορική περιοχή μεταξύ του Σηκουάνα και των Ηλυσίων Πεδίων, στο ακριβό 8ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης: Ξεπουλάνε οι Ρώσοι στην Κύπρο

«Έψαχνα για ένα μέρος εδώ και πολύ καιρό», λέει η Laurent στην αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», η οποία σκοπεύει να χρησιμοποιεί το διαμέρισμα για τη δουλειά της όταν επισκέπτεται το Παρίσι για να βρει σχέδια για Αμερικανούς πελάτες, καθώς και για διακοπές με τον σύζυγο και τα τρία μικρά παιδιά της.

Ανεβαίνει το αμερικανικό δολάριο

Αυτό που τη βοήθησε να περάσει από την απλή αναζήτηση στην άμεση αγορά ήταν η δύναμη του αμερικανικού δολαρίου – «ένας τεράστιος παράγοντας» στην αγορά, λέει η ίδια – που ανέβηκε κατά 15% κατά το τελευταίο έτος και κυμαίνεται στην ισοτιμία ή κοντά σε αυτήν από τα μέσα Ιουλίου.

Το δολάριο ανεβαίνει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα, που η Laurent εκτιμά ότι εξοικονόμησε περίπου 80.000 δολάρια μεταξύ της στιγμής που είδε για πρώτη φορά το διαμέρισμα στις αρχές του 2022 και όταν έκλεισε την συμφωνία τον Ιούλιο.

Εκμεταλλευόμενοι τις πιο ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες των τελευταίων ετών και ταλανιζόμενοι από την εκρηκτική αύξηση των τιμών στην πατρίδα τους, οι Αμερικανοί αγοραστές αγνοούν άλλες πηγές αστάθειας – συμπεριλαμβανομένης της απειλής αναζωπύρωσης του κοροναϊού, της αύξησης των επιτοκίων, των ταξιδιωτικών διαταραχών και του πολέμου στην Ουκρανία – για να ξοδέψουν τα δολάριά τους σε ευρωπαϊκά ακίνητα, με την εξοικονόμηση σε πολυτελή ακίνητα, σε σύγκριση με πέρυσι, να φτάνει σε επταψήφιο αριθμό.

Πού αγοράζουν ακίνητα οι Αμερικανοί

Η Kate Everett-Allen, επικεφαλής της διεθνούς έρευνας για κατοικίες στην Knight Frank του Λονδίνου, εντοπίζει έξι ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι πλέον το πιο αξιοσημείωτο: Λονδίνο, Παρίσι, Προβηγκία, Τοσκάνη, λίμνη Κόμο της Βόρειας Ιταλίας και Λισαβόνα.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο παγκόσμιο δείκτη κατοικιών της Knight Frank, οι τιμές στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και του Παρισιού αυξήθηκαν λιγότερο από 5% μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021 και του πρώτου τριμήνου του 2022, ενώ οι τιμές στη Φλωρεντία, την πρωτεύουσα της Τοσκάνης, μειώθηκαν κατά 1,6% κατά την ίδια περίοδο.

Συγκριτικά, η Αμερική κυριαρχεί στη μελέτη της Knight Frank, με εννέα από τις 20 πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν αμερικανικές πόλεις. Οι τρεις πρώτες, το Φοίνιξ, το Μαϊάμι και το Σαν Ντιέγκο, είδαν τις τιμές να αυξάνονται κατά 29% ή περισσότερο. Η Everett-Allen επισημαίνει ότι, αν και οι αυξήσεις τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Παρίσι είναι μέτριες για τα αμερικανικά δεδομένα, και οι δύο βλέπουν τις ισχυρότερες επιδόσεις τους εδώ και αρκετά χρόνια.

«Το ευρώ είναι πιο αδύναμο από ποτέ»

Ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής της έρευνας για το συνάλλαγμα και τα εμπορεύματα στη γερμανική Commerzbank, λέει ότι η τρέχουσα ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου είναι στην πραγματικότητα κάπως παραπλανητική, κάνοντας το ευρώ να φαίνεται ισχυρότερο από ό,τι είναι.

Χρησιμοποιώντας το πιο σχετικό μέτρο της πραγματικής αγοραστικής δύναμης, λέει: «Το ευρώ είναι πιο αδύναμο από ποτέ».

Ο ίδιος πιστώνει στην ιδιότητα της Αμερικής ως καθαρού εξαγωγέα ενέργειας και τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος, ενώ επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης για την αδυναμία του ευρώ στις αστάθειες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι αγοραστές με βάση το δολάριο μπορούν να περιμένουν ότι οι ευκαιρίες θα διαρκέσουν. Προβλέπει βραχυπρόθεσμη συνέχιση των σημερινών συναλλαγματικών ισοτιμιών, με το ευρώ να παραμένει λίγο κάτω από το δολάριο μέχρι το τέλος του έτους.

Το Λονδίνο πιο ελκυστικό από ποτέ

Το δολάριο εκτινάσσεται επίσης έναντι της βρετανικής λίρας, επιτρέποντας στο Λονδίνο, την ακριβότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για μια σειρά από Αμερικανούς αγοραστές, λέει ο Rory McMullen, επικεφαλής του γραφείου της Savills για τη Βόρεια Αμερική.

Με τη στερλίνα να κυμαίνεται γύρω στο 1,15 δολάριο, η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για αγορά ακινήτου στο Λονδίνο για τον αγοραστή με βάση το δολάριο από το 2008, λέει.

Ο McMullen λέει ότι οι Αμερικανοί αναζητούν εμβληματικά σπίτια σε κεντρικές γειτονιές του Λονδίνου, όπως το Mayfair, το Chelsea και το Knightsbridge, και είναι γενικά λιγότερο πρόθυμοι να ψάξουν πιο μακριά, σε πιο πρόσφατα αναβαθμισμένες περιοχές της πόλης, που οι ίδιοι οι Λονδρέζοι μπορεί να θεωρούν ως το αποκορύφωμα της πολυτέλειας, όπως το Clerkenwell, κοντά στην παραδοσιακή οικονομική περιοχή, που είναι γνωστή για τις σοφίτες της βικτοριανής εποχής.

«Σαφάρι» αγορών σε πανάκριβες περιοχές της Ιταλίας

Η Robin Adkins, ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην περιοχή του Νάσβιλ, έχει «ερωτευτεί το Κάπρι», το ιταλικό νησί στα ανοικτά των ακτών της Νάπολης. Λέει ότι σκεφτόταν να αγοράσει εδώ και αρκετό καιρό και η νέα συναλλαγματική ισοτιμία σημαίνει ότι αύξησε τον προϋπολογισμό της από περίπου 450.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ, που τώρα μετατρέπονται σε 500.000 δολάρια – αρκετά για ένα διαμέρισμα για «αρχάριους» στο Anacapri, την δυτική κοινότητα του νησιού, γνωστή για τις ιστορικές βίλες. Η ισχύς του δολαρίου «επηρέασε σίγουρα την αναζήτησή μου», λέει.

Η ατζέντισσα της Adkins, η Cristina Carrani της Engel & Völkers με έδρα το Κάπρι, λέει ότι αρχίζει να βλέπει πελάτες από τον βορειοδυτικό Ειρηνικό και τις μεσοδυτικές πολιτείες – για πρώτη φορά, προσθέτει, στα πολλά χρόνια που πουλάει σπίτια στο νησί.

Σε άλλα μέρη της Ιταλίας, το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι πολύ αυξημένο σε παραδοσιακές αγαπημένες αγορές, όπως η λίμνη Κόμο και η Τοσκάνη, αλλά βρίσκει επίσης το δρόμο του και σε νέες περιοχές, λέει η Diletta Giorgolo Spinola, επικεφαλής των πωλήσεων κατοικιών στην Italy Sotheby’s International Realty.

Οι Αμερικανοί αγοραστές δεύτερης κατοικίας σπαταλούν παντού, από την Πούλια, στη φτέρνα της μπότας της Ιταλίας, μέχρι την καρδιά του Μιλάνου. Λέει ότι οι πωλήσεις γύρω στα 2 εκατομμύρια δολάρια παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς πελάτες της.

Κάποτε, οι Αμερικανοί αγοραστές δεύτερης κατοικίας ήταν πρόθυμοι να βρουν ρομαντικές επισκευές σε μέρη όπως η Τοσκάνη και η Ούμπρια, αλλά τώρα, λέει η Giorgolo Spinola, οι Αμερικανοί που ενδιαφέρονται για την Ιταλία αναζητούν ακίνητα «με το κλειδί στο χέρι, με λίγες εξαιρέσεις».

Στα πανάκριβα προάστια της Λισαβόνας

Στην περιοχή της Λισαβόνας, οι Αμερικανοί έχουν κάνει εμφανή την παρουσία τους μεταξύ των αγοραστών στο Cascais και το Estoril, τα πολυτελή προάστια δυτικά της πόλης.

Ο Rafael Ascenso, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Porta da Frente, θυγατρικής του Christie’s στην περιοχή της Λισαβόνας, λέει ότι οι Αμερικανοί αποτελούν πλέον μεγαλύτερο μέρος της πελατείας του πρακτορείου του από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα, εκτός από τους γηγενείς Πορτογάλους και τους εκπατρισμένους Βραζιλιάνους, οι οποίοι αποτελούν εδώ και καιρό την πλειονότητα των αγοραστών στην περιοχή.

Ο Ascenso λέει ότι οι Αμερικανοί έχουν τώρα μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τους πορτογαλόφωνους, με μέσο όρο πωλήσεων τα 1,7 εκατ. ευρώ ή 1,7 εκατ. δολάρια, για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μία άλλη τοπική κτηματομεσίτρια, η Teresa Almeida Pinto, διευθύντρια πωλήσεων στο γραφείο Cascais της Portugal Sotheby’s International Realty, λέει ότι οι Αμερικανοί αγοραστές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Οι νέοι ψηφιακοί νομάδες που αναζητούν τη δυνατότητα περιπάτου στα πυκνοδομημένα κέντρα του θέρετρου και οι συνταξιούχοι που μπορεί να θέλουν πρόσβαση σε γήπεδα γκολφ πιο μακριά, κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού. «Καθημερινά έχουμε όλο και περισσότερους Αμερικανούς», λέει.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024