Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν τώρα οι ξένοι και τι ακίνητα αγοράζουν

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν τώρα οι ξένοι και τι ακίνητα αγοράζουν

Ζωηρό ενδιαφέρον καταγράφεται από το εξωτερικό για ακίνητα στην Ελλάδα – Ο όγκος των επενδύσεων επέστρεψε στο 2019 – Οι αλλαγές που έφεραν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος των τιμών

*Της Ξανθής Γούναρη

Πολυεκατομμυριούχοι, αναζητητές ευρωπαϊκού διαβατηρίου, έλληνες ομογενείς, ευρωπαίοι συνταξιούχοι, ψηφιακοί νομάδες και μικρότεροι ή μεγαλύτεροι επενδυτές ακινήτων ψάχνουν σπίτι στην Ελλάδα.

Σημαντικές επενδυτικές κινήσεις πραγματοποιούνται αυτή την εποχή από ξένους αγοραστές κυρίως στον οικιστικό τομέα, αναφέρει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση κατευθύνεται κυρίως σε ακριβά ακίνητα παρά τις αρρυθμίες που έχει επιφέρει η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Διαβάστε επίσης – Ακίνητα: Χάνει τα καράτια της η Golden Visa – Μειώνονται οι άδειες σε ξένους επενδυτές

Αυτή τη στιγμή οι κυριότερες χώρες προέλευσης των εν λόγω επενδυτών είναι οι ΗΠΑ, ο Λίβανος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εξαφανισμένοι σχεδόν είναι οι ρώσοι και ουκρανοί ολιγάρχες λόγω του πολέμου, τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Επίκεντρο αυτών των επενδύσεων είναι μεγάλα και πολυτελή οικιστικά projects  στα νότια προάστια της Αττικής, αλλά και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Πάρος, η Τήνος και η Κέρκυρα.

«Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας εισροής επενδυτικών κεφαλαίων είναι αυτός του επαναπατρισμού κάποιων ομογενών από Αμερική, Αυστραλία και Καναδά, οι οποίοι προσβλέπουν πως στο άμεσο μέλλον η ελληνική κτηματαγορά θα γίνει απλησίαστη και ότι οι τιμές είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα για τα παγκόσμια δεδομένα» επισημαίνει ο πρόεδρος των μεσιτών.

Σε ορισμένες περιοχές 9 στους 10 αγοραστές είναι ξένοι

Οι εθνικότητες εκείνων που αναζητούν εξοχικές κατοικίες στην χώρα μας διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της RE/MAX Ελλάς, στις 100 πωλήσεις που πραγματοποιούνται το 54% καλύπτει τη ζήτηση ελλήνων ενδιαφερομένων και το 46% από χώρες του εξωτερικού.

Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας φαίνεται ότι είναι σχεδόν «ελληνική» υπόθεση σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα (90 στις 100 πωλήσεις πραγματοποιούνται από Έλληνες), ενώ το αντίστροφο παρατηρείται σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα, όπου οι 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν αγοραστικό κοινό του εξωτερικού.

Με βάση τα δεδομένα της ίδιας έρευνας, στη Βόρεια Ελλάδα στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί, ενώ στη Νότια Ελλάδα πολίτες από το Ισραήλ.

Επιστροφή στο 2019

Την τάση επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 74,8% σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για ποσό μόλις 19 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό των 392,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το 2021 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είχαν ανέλθει σε 1,17 δισ. ευρώ, μια επίδοση 34,5% υψηλότερη από τα 875 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων κατά το 2020.

Μένει να φανεί εάν εφέτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 1,45 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2019.

Υπολογίζεται ότι το 2021 η «Χρυσή βίζα» συνέβαλε περίπου στο 25% των ξένων επενδύσεων, με τον όγκο των αγοραπωλησιών να υπολογίζεται ότι ξεπέρασε σε αξία τα 260 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι

Αυτοί είναι οι λόγοι που η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων έχει αρχίσει να… τρεντάρει τρελά στο εξωτερικό:

– Η δυναμική που έχει αποκτήσει ξανά ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία καθιστώντας ιδιαίτερα ελκυστική την προοπτική επένδυσης σε μια τουριστική κατοικία.

Συνολικά 187.695 είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν σήμερα στην ελληνική επικράτεια με βάση τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), η οποία είναι και η μόνη που συμπεριλαμβάνει και τις καταχωρίσεις στην πλατφόρμα του Booking και του Trip Advisor, πέραν δηλαδή του Airbnb και του VRBO.

– Τα έργα υποδομής της χώρας, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά την προσβασιμότητα σε μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται, αλλά παραμένουν χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

– Το πρόγραμμα της «Χρυσής βίζας».

Πάντως το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγράφεται σημαντική πτώση στον αριθμό αδειών, ιδίως μεταξύ των κινέζων, των ρώσων και των τούρκων επενδυτών, δηλαδή των τριών πιο κινητικών ομάδων/χωρών μέχρι σήμερα.

(Πηγή: ΟΤ)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024