Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιχορήγηση ύψους 520.000 ευρώ σε Μουσεία και Συλλόγους Νεότερου Πολιτισμού

Επιχορήγηση ύψους 520.000 ευρώ σε Μουσεία και Συλλόγους Νεότερου Πολιτισμού

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ υποβλήθηκαν σαράντα 43 αιτήματα από εγγεγραμμένους φορείς στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.

Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 520.000 ευρώ ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από πρόσκληση μέσω του Μητρώου Πολιτιστικού Φορέων του ΥΠΠΟΑ, στις 3 Μαΐου 2022, για επιχορήγηση ή/και αιγίδα σε δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού έτους 2022.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από τους:

  1. Ειρήνη Λουτζάκη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, αφυπηρετούσα Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
  2. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
  3. Ανδρομάχη Γκαζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου,
  4. Γιάννη Καραχρήστο, Κύριο Ερευνητή του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,
  5. Σταυρούλα Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,

εξέτασε τις προτάσεις των φορέων, αφού έλαβε υπόψη της το σύνολο των στοιχείων που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα οι φορείς σύμφωνα με τα κριτήρια της πρόσκλησης και κατέληξε ομόφωνα στη θετική αξιολόγηση τριάντα έξι (36) προτάσεων. Το σύνολο των εν λόγω προτάσεων αξιολογήθηκαν θετικά για να λάβουν επιχορήγηση και επιπλέον αιγίδα από το ΥΠΠΟΑ.

Διαβάστε επίσης: Τρία νέα μουσεία στον κατάλογο των αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟΑ μουσείων

Το σκεπτικό της Ομάδας Εργασίας έχει ως εξής:

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ να λάβει επιχορήγηση 20.000 €, για την υλοποίηση σεμιναρίου διδασκαλίας του σολωμικού έργου μέσα από την εικαστική και αφηγηματική γλώσσα, διότι προτείνει νέους τρόπους προσέγγισης του έργου του εθνικού μας ποιητή, αναμένεται να συμβάλει στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στην γλωσσική και πνευματική καλλιέργεια της νέας γενιάς. Ο φορέας καλείται να καταθέσει τα πρακτικά της διημερίδας, μετά την ολοκλήρωσή της, σε ψηφιακή μορφή σε εκπαιδευτικούς φορείς όπως παραδείγματος χάρη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας να λάβει επιχορήγηση 10.000€, για τη δημιουργία εκπαιδευτικού animation για τη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν μέσα από τα εκθέματα των συλλογών του Πνευματικού Κέντρου, διότι η πρόταση προβάλλει το έργο του Λευκάδιου Χέρν, προάγει τη δικτύωση του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας με φορείς του εξωτερικού, και προωθεί την αξιοποίηση ΤΠΕ για την προβολή των συλλογών του φορέα.

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος να λάβει επιχορήγηση 10.000 €, για τη δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και για την έκδοση και παρουσίαση ποιητικής συλλογής με ποιήματα εμπνευσμένα από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, διότι η πρώτη δράση προωθεί την ισότιμη πρόσβαση ΑμεΑ στις συλλογές του Μουσείου (όπως απαιτείται από το «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων»), ενώ η δεύτερη εμπλέκει με δημιουργικό τρόπο την εκπαιδευτική κοινότητα στο ιστορικό γεγονός της σφαγής των Καλαβρύτων.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Λαμβάνει επιχορήγηση 10.000 €, για την πρόταση: «Ζωγραφίζοντας το ’22» 1922 – 2022: Αποτυπώνοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις οικογενειακές ιστορίες παιδιών με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διότι η δράση απευθύνεται σε παιδιά και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προτείνεται να περιοριστεί η θεματολογία στην Μικρασιατική Καταστροφή, να γίνει κατάλληλη προετοιμασία και να δοθεί σχετικό υλικό στα παιδιά ώστε να τεκμηριωθεί ιστορικά η δράση και να παρουσιασθούν τα ιστορικά γεγονότα στα παιδιά από εκπαιδευτικούς με τρόπο εύληπτο.

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης να λάβει επιχορήγηση 25.000 €, για την υλοποίηση ενός στρατηγικού προγράμματος που στοχεύει στη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης, στη δικτύωση του Μουσείου με την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, την προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, καθώς και την ανάδειξη της Ξάνθης σε πόλο πολιτιστικού τουρισμού, διότι πρόκειται για μια πολύπλευρη και σωστά σχεδιασμένη πρόταση που θα συμβάλει στη βελτίωση του Μουσείου, στα πρότυπα του «Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων», και στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Το Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλαρίου Αργολίδας να λάβει επιχορήγηση 5.000 €, μόνο για το δεύτερο σκέλος της πρότασής του, δηλαδή την ανάδειξη αγροδιατροφικών προϊόντων, διότι τα εν λόγω προϊόντα, όπως το κρασί, είναι συνυφασμένα με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας και των όμορων περιοχών (Νεμέα).

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ, ως φορέας χρηματοδότησης του αντίστοιχου Λαογραφικού Μουσείου, να λάβει επιχορήγηση 25.000 €, για την υλοποίηση προγράμματος συμμετοχικής αφήγησης με επίκεντρο αφενός τα λαϊκά παραμύθια και το λαϊκό τραγούδι όπου κανονικοποιείται η έμφυλη βία, αφετέρου τις σύγχρονες καταγραφές γυναικοκτονιών με βάση του ευρετήριο της ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία, διότι προτείνεται ένα καινοτόμο μοντέλο αξιοποίησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μουσειακές δράσεις που συνδέονται και αναδεικνύουν σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα.

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής

Λαμβάνει επιχορήγηση 20.000 €, για την πρόταση «Διαχείριση αρχείων και συλλογών των προσφυγικών οικισμών», διότι πρόκειται για σπάνια αρχεία που χρήζουν διάσωσης και συστηματικής αξιοποίησης. Ο φορέας επιχορηγείται για τη σύνταξη μελέτης αναφορικά με τη διάσωση του αρχειακού του υλικού, τη δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου, την ψηφιοποίηση τεκμηρίων καθώς και τη διεξαγωγή διημερίδας.

Η Ένωση Ποντίων Νομού Πιερίας να λάβει επιχορήγηση 20.000 €, για την καταγραφή, την τεκμηρίωση και την προβολή του αρχείου προφορικών μαρτυριών που διατηρεί ο φορέας, καθώς και τη δημιουργία σχετικών podcasts, διότι η πρόταση διαφυλάσσει και αναδεικνύει στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ συντείνει και στην αξιοποίηση ΤΠΕ. Προτείνεται η συνδρομή επιστημονικού φορέα στην υλοποίηση της δράσης.

Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» να λάβει επιχορήγηση 25.000€, για την αξιοποίηση της Συλλογής του Σωματείου Παναγία Σουμελά, διότι πρόκειται για ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή. Συγκεκριμένα, ο φορέας επιχορηγείται: α) για την συντήρηση και διάσωση του πλήρους αρχείου της ιστορικής εφημερίδας ΕΠΟΧΗ του Νίκου Καπετανίδη, β) την τεκμηρίωση της συλλογής και την μετάφραση των Οθωμανικών εγγράφων της καθώς και γ) την φωτογράφιση – ψηφιοποίησή της, υπό τον όρο να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό μέσω ιστοσελίδας.

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΕΚΠΑ, ως φορέας χρηματοδότησης του Μουσείου Μουσείου Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής, να λάβει επιχορήγηση 10.000 €, για τη διοργάνωση περιοδικής έκθεσης “Χαρτογραφώντας την Φυσιολογία στις αρχές του 20ου αιώνα ”, διότι πρόκειται για σπάνια αρχειακά τεκμήρια που θα προβληθούν τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε φοιτητές της Ιατρικής με σκοπό την προαγωγή της γνώσης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των δράσεων του Μουσείου.

Το Ίδρυμα Ιστορίας της Ιατρικής Ν.Κ. Λούρου

Να λάβει επιχορήγηση 9.000€ για την αναδιαμόρφωση της μόνιμης συλλογής του, την ψηφιοποίηση μέρους αυτής και την προβολή της μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος, διότι πρόκειται για σπάνιο αρχειακό υλικό της επιστήμης της ιατρικής του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα που χρήζει προστασίας και ανάδειξης.

Το Μουσείο Λαϊκής Αγγειοπλαστικής της Οικογένειας Βασιλείου Ανετόπουλου να λάβει επιχορήγηση 10.000€, για την ψηφιακή προβολή και ανάδειξη του Μουσείου και της συλλογής του, καθώς και για τη δικτύωση του φορέα με επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, διότι η πρόταση προάγει τη διάδοση της τέχνης της αγγειοπλαστικής και την αξιοποίηση ΤΠΕ για την τεκμηρίωση και προβολή της συλλογής του, κατά τα οριζόμενα στη διαδικασία της Αναγνώρισης.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής να λάβει επιχορήγηση 10.000€, για την οργάνωση και εκπόνηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναφορικά με την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των ΤΠΕ και τους κινδύνους του διαδικτύου, καθώς και για τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για κινητά, διότι πρόκειται για μια πρόταση με ενδιαφέρουσα και επίκαιρη θεματική, ενώ επιπλέον η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για κινητά αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο προβολής του μουσείου και διεύρυνσης του κοινού του.

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Φιλιώ Χαϊδεμένου

Να λάβει επιχορήγηση 9.000€, για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των τεκμηρίων της συλλογής του, για τον εμπλουτισμό της εικονικής περιήγησης και για τη δημιουργία δύο θεματικών βίντεο με βάση αφηγήσεις από πρόσφυγες της Μ. Ασίας, διότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που ανταποκρίνεται και στις δύο θεματικές της Πρόσκλησης.

Το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας να λάβει επιχορήγηση 25.000€, για την αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής του Μουσείου Δημητσάνας, την προσαρμογή της λειτουργίας του Μουσείου στη μουσειολογική μελέτη, καθώς και δημιουργία μελέτης σκοπιμότητας-χρηματοοικονομικής μελέτης για την ανάδειξη του Μουσείου ως πόλου έλξης ποιοτικού τουρισμού, διότι τα αποτελέσματα της εν λόγω δράσης αναμένεται να αναδείξουν τον οικισμό σε πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού, να καταστήσουν το Μουσείο προσβάσιμο για ΑμεΑ (όπως απαιτείται από το «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων»), καθώς και να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη των διασυνδέσεων του υπό δημιουργία Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου με τον οικισμό της Δημητσάνας και το αγροτικό τοπίο της περιοχής.

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας

Να λάβει επιχορήγηση 20.000€, για την πρόταση: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ 1922-2022», διότι πρόκειται για πρόταση εξαιρετικά αξιόλογη, πολύ καλά σχεδιασμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις μουσειολογικής αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας (μετασχηματισμό των συλλογών, ευρεία πρόσβαση του κοινού μέσω ψηφιακών διόδων επικοινωνίας) και υπηρετεί εκπαιδευτικούς στόχους.

Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Μουσείο Διέξοδος, να λάβει επιχορήγηση 10.000€, για το πρώτο σκέλος της πρότασης που αφορά στην δημιουργία ακουστικής ξενάγησης, διότι θα αναβαθμίσει τεχνολογικά την εμπειρία επίσκεψης του κοινού, και θα συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των δύο μουσείων, του Ιστορικού Μουσείου Μεσολογγίου που περιλαμβάνει σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821 και του νεοσύστατου Μουσείου Άλατος.

Ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης να λάβει επιχορήγηση 9.000€, για τη δημιουργία ιστοσελίδας και ψηφιακού αποθετηρίου, διότι η ψηφιακή αναβάθμιση αποτελεί ουσιώδη άξονα που τίθεται από το «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων»και θα συνδράμει στην προβολή και εξωστρέφεια του Μουσείου.

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ να λάβει επιχορήγηση 20.000€, για την «Σύνταξη μουσειογραφικής μελέτης εφαρμογής για τη βελτίωση της λειτουργίας του και κατ’ επέκταση για την αναγνώριση-πιστοποίηση του Μουσείου», διότι πρόκειται για πρόταση που αναμένεται να συμβάλει στην ολοκλήρωση της μουσειολογικής αναβάθμισής του.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς – Χρήστος Καλεμκερής

Να λάβει επιχορήγηση 20.000€, για τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή» και έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο “αναμνήσεις Μικρασίας”, διότι πρόκειται για δύο δράσεις με σημείο αναφοράς τον προσφυγικό ελληνισμό που προάγουν την ιστορική μνήμη φωτίζοντας με επιστημονικότητα πτυχές της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφορικά με την έκθεση φωτογραφίας προτείνεται να μην παρουσιασθεί μόνο η κοσμοπολίτικη διάσταση της Σμύρνης, αλλά όλες οι πλευρές της ζωής στη Μ. Ασία δεδομένου ότι το θέμα μπορεί να προσεγγιστεί ολιστικά μέσα από το αντίστοιχο πλούσιο αρχειακό υλικό που τηρείται στον Φορέα.

Ο Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού – ΔΗΠΕΘΕ Δ. Βόλου να λάβει επιχορήγηση 10.000€, για συγκέντρωση υλικών τεκμηρίων, την καταγραφή, ψηφιοποίηση και προβολή του πλούσιου αρχείου προφορικών μαρτυριών που διαθέτει από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς από τη Μ. Ασία και την αξιοποίησή του για το στήσιμο σχετικής έκθεσης και την έκδοση λευκώματος, διότι πρόκειται για μια πρόταση που αφενός αναδεικνύει τις μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αφετέρου συμβάλλει στην ψηφιακή αναβάθμιση του Μουσείου.

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών να λάβει επιχορήγηση ύψους 10.000 € για το «ΙΓ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο», διότι πρόκειται για σημαντικό διεπιστημονικό forum που συμβάλλει στην παραγωγή και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης για την αρχαιολογία και την ιστορία της Κρήτης, στο οποίο θα παρουσιαστούν περισσότερες από 350 πρωτότυπες ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ερευνητές.

Το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας Γεώργιος Κομνίδης να λάβει επιχορήγηση ύψους 25.000 €, για την ψηφιακή καταγραφή και έκδοση ιστορικού λευκώματος με ανέκδοτα τραγούδια όπως έχουν καταγραφεί από πρόσφυγες της Μ Ασίας και της Αν. Θράκης σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, διότι πρόκειται για μια καλά τεκμηριωμένη και πρωτότυπη πρόταση που στοχεύει στην προβολή και ανάδειξη σπάνιων ηχητικών τεκμηρίων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στις επόμενες γενιές.

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

Να λάβει επιχορήγηση 20.000€, για την έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας σχετικά με τις “Εθνικές Ενδυμασίες”, διότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο επιστημονικά υλικό, ενώ ο φορέας αναπτύσσει σπουδαία δραστηριότητα στην τεκμηρίωση και προβολή λαογραφικών στοιχείων που αφορούν το ένδυμα πανελλαδικά.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Αγγελική Γιαννακίδου να λάβει επιχορήγηση ύψους 10.000 €, για την έκδοση μέρους του αρχειακού υλικού – έντυπα και ψηφιακά στο ευρύ κοινό – του Αδριανοπολίτη λόγιου του 19ου αιώνα, Γεωργίου Λαμπουσιάδη, το οποίο διασώθηκε μετά την εκκένωση της ανατολικής Θράκης και δωρήθηκε στο Ε.Μ.Θ., διότι πρόκειται για μια πολύ καλά τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση, συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρουσιάστηκε το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο.

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής να λάβει επιχορήγηση 10.000€, για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και εργαστηρίων για την ισότιμη κοινωνική ένταξη παιδιών με αναπηρίες, καθώς και για την αξιοποίηση της κεραμικής με στόχο την καταπολέμηση των ψυχολογικών επιπτώσεων του αποκλεισμού και της πανδημίας, διότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη πρόταση, που προάγει την ισότητα και τη συμπερίληψη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Το ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Να λάβει επιχορήγηση 10.000 € για την πρόταση «Ταξιδεύοντας στα Μουσεία του Βενιζέλου στον τόπο του στα Χανιά», διότι πρόκειται για μια πρωτότυπη εκπαιδευτική έκδοση (δίγλωσση) με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, που δίνει έμφαση στην προσβασιμότητα ΑΜΕΑ.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λαογραφικό Μουσείο Διδυμότειχου να λάβει επιχορήγηση 8.000€, για την οργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος αναφορικά με την τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας μέσα από τη βιογραφία και το έργο του Εμμανουήλ Δουλά, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών, διότι πρόκειται για δράση που εμπίπτει στις θεματικές της Πρόσκλησης και λαμβάνει χώρα σε ακριτική περιοχή. Ωστόσο, προτείνεται η δράση να πλαισιωθεί με ιστορικά στοιχεία ώστε η προσωπική αφήγηση να τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών να λάβει επιχορήγηση 10.000€, για την αναβάθμιση του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού, διότι πρόκειται για θεματική που εμπίπτει στους άξονες της πρόσκλησης καθώς και στα πρότυπα των κατευθυντήριων γραμμών του ΥΠΠΟΑ για την Αναγνώριση Μουσείων.

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας

Να λάβει επιχορήγηση 20.000€, για τη δημιουργία χώρων υγιεινής για εμποδιζόμενα άτομα στο χώρο του Μουσείου, διότι η δράση αυτή προάγει την ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στο Μουσείο που πρόσφατα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρώτο στάδιο (του προελέγχου) στο «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων».

Το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας να λάβει επιχορήγηση 10.000€, για την εκπόνηση νέας μουσειολογικής/μουσειογραφικής μελέτης για τη μετεγκατάσταση της συλλογής του Μουσείου σε νέο κτήριο, διότι πρόκειται για ένα νεοσύστατο Μουσείο που αξίζει κρατικής υποστήριξης.

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού Κρήτης “Ο Λυχνοστάτης” να λάβει επιχορήγηση 20.000€, για την πρόταση: «ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ και ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», διότι οι προτεινόμενες δράσεις εντάσσονται στις θεματικές της πρόσκλησης, κρίνονται σημαντικές για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της μουσειακής εμπειρίας και δίνουν βάρος στην προσβασιμότητα ΑΜΕΑ.

Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» να επιχορηγηθεί με 10.000€, για την «Πρόταση διαχείρισης της μουσειακής ενδυματολογικής συλλογής του συλλέκτη Κ. Αλεξανδρίδη. Οι ανθρωπολογικές αποχρώσεις του συλλέγειν» και την πραγματοποίηση επιστημονικής ημερίδας για τη Λαϊκή Τέχνη και το ένδυμα, διότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα συλλογή που χρήζει τεκμηρίωσης.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔιΣΥ) να λάβει επιχορήγηση 5.000€, για την ανανέωση της μουσειολογικής/μουσειογραφικής μελέτης και για την αγορά tablets και οθονών για την παρουσίαση εποπτικού υλικού, διότι οι δράσεις θα αναβαθμίσουν το μουσείο και θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους – Μυκηνών να λάβει επιχορήγηση 20.000€, ώστε το Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου να εκσυγχρονιστεί μουσειολογικά και μουσειογραφικά σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειακές αρχές.

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024