Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρία νέα μουσεία στον κατάλογο των αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟΑ μουσείων

Τρία νέα μουσεία στον κατάλογο των αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟΑ μουσείων

Την ένταξη 3 νέων μουσείων στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα Μουσεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε το Συμβούλιο Μουσείων.

Tο σήμα «Αναγνωρισμένο Μουσείο» απονέμεται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στο Μουσείο Καζαντζάκη στην Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης και στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Διαβάστε επίσης: Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Εκδηλώσεις 25-31 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο

Τι δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εφαρμόζει πολιτική για τη μουσειακή διακυβέρνηση σε όλο το φάσμα των ελληνικών μουσείων, είτε ανήκουν στο δημόσιο είτε σε άλλους φορείς, σύμφωνα με τις θεσμικές προβλέψεις. Αυτή η  αναγνώριση αποτελεί κρίσιμο σταθμό μιας συνεργασίας, που ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα. Το ΥΠΠΟΑ με το σύστημα αναγνώρισης των ιδιωτικών μουσείων, τα ενισχύει να γίνονται συμπεριληπτικά και πιο φιλικά προς το κοινό.

Τα τρία νέα μουσεία που προστίθενται στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα μουσεία ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές, εφαρμόζοντας, αποδεδειγμένα,  καλές πρακτικές σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας τους, στο επίπεδο τεκμηρίωσης και συντήρησης των συλλογών τους, ενώ έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη οικονομική βιωσιμότητα για την εκπλήρωση των στόχων τους και την εξωστρέφεια των δράσεών τους».

Τα τρία μουσεία που έλαβαν το σήμα «Αναγνωρισμένο Μουσείο» είναι τα εξής:

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, είναι ένα από τα εννέα θεματικά μουσεία του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Αποτελεί θεματικό μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών και βρίσκεται στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ) στο Κάστρο Ιωαννίνων.

Αποστολή του είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία, όπως αυτή προκύπτει από το αρχειακό  του υλικό, καθώς και η διάχυση της πληροφορίας για  την τεχνολογία της αργυροχοΐας. Το μουσείο λειτουργεί από το 2016, ως ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο, με τη διοργάνωση εκθέσεων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, είναι βιογραφικό-λογοτεχνικό μουσείο για τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη και βρίσκεται στη Μυρτιά του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, στο Ηράκλειο Κρήτης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983. Το Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη» έχει ως πρωταρχική αποστολή τη διαφύλαξη και προβολή του έργου και της μνήμης του Νίκου Καζαντζάκη, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και την προβολή γενικά του ελληνικού πνεύματος, της πολιτιστικής παράδοσης και των αξιών του Ελληνισμού.

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Ευάγγελου Αναστ. Αβέρωφ-Τοσίτσα», το οποίο ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1987 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με σκοπό τη δημιουργία, οργάνωση, εγκατάσταση και ανάπτυξη πινακοθήκης έργων Ελλήνων ζωγράφων και έκθεσης γλυπτών με έδρα το Μέτσοβο.  Παράρτημα του ιδρύματος λειτουργεί και στην Αθήνα. Η Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1988 από τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Βασικός κορμός της Συλλογής είναι τα 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ού αιώνα, που συνέλεξε ο ιδρυτής και δώρισε στο Ίδρυμα, μαζί με το σύγχρονο τριώροφο κτίριο που έκτισε ειδικά για να στεγάσει τη Συλλογή του. Έκτοτε η Πινακοθήκη έχει επεκταθεί, η συλλογή έχει εμπλουτιστεί σημαντικά και, το 2021, το κτήριο της Πινακοθήκης έγινε πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024