Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο εφευρέτης του ποδηλάτου που κατοχύρωσε την πατέντα και πέθανε πάμπτωχος

Ο εφευρέτης του ποδηλάτου που κατοχύρωσε την πατέντα και πέθανε πάμπτωχος

Ο αστικός μύθος λέει πως ο άνθρωπος που εφηύρε το ποδήλατο, αν και κατοχύρωσε την πατέντα του, πέθανε στην ψάθα.

Γύρω από την ιστορία του ποδηλάτου και ποιος συνέλαβε την ιδέα της μετακίνησης σε δυο ρόδες με πετάλι, ακόμη δεν έχει βρεθεί η άκρη. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το ποδήλατο το εφηύρε ο Pierre Michaux. Υπάρχουν όμως και άλλοι που λένε ότι ο εφευρέτης του, ήταν ο Pierre Lallement.

Όλα άρχισαν στις 20 Ιουλίου του 1865 όταν ο μηχανικός και εφευρέτης Pierre, πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ. Σε μια από τις βαλίτσες του κουβαλούσε ένα από τα σχέδια του που απεικόνιζαν το πρώτο ποδήλατο.

Μέχρι τότε στους δρόμους κυκλοφορούσε κάτι σαν ποδήλατο που ονομαζόταν «dandy horse». Ένα σύστημα με δυο ρόδες και σέλα το οποίο όμως δεν είχε πετάλια. Ο αναβάτης του κινούνταν με τα πόδια του τα οποία έσπρωχναν το έδαφος.

Ο Pierre Lallement σκέφτηκε λοιπόν την ιδέα να μπουν πετάλια στα «dandy horse» κάτι που θα τα έκανε πολύ γρηγορότερα και το κυριότερο δεν θα κουραζόταν ο αναβάτης.

Ο Pierre εγκαταστάθηκε στο Κονέκτικατ και από εκεί άρχισε έναν μεγάλο αγώνα για να βρει επενδυτές που θα πιστέψουν στο όνειρο του και θα το χρηματοδοτήσουν. Έναν χρόνο αργότερα το 1866, ο James Carroll, ένας πλούσιος παράγοντας της περιοχής θα επενδύσει στο όνειρο του Pierre.

Ο Γάλλος για να είναι εξασφαλισμένος αφού όλα έδειχναν ότι είχαν πάρει το δρόμο τους, έσπευσε να κατοχυρώσει την ιδέα του για το πρώτο ποδήλατο με πετάλια. Όμως όπως φαίνεται απ0ό κει και μετά η τύχη του γύρισε την πλάτη.

Ο Carroll ενώ αρχικά είχε δεχτεί αργότερα δεν χρηματοδότησε την ιδέα και ο Pierre δεν μπόρεσε να ανοίξει ένα εργοστάσιο για να κατασκευάσει τα ποδήλατα του. Απογοητευμένος και καταρρακωμένος ο Γάλλος πούλησε για ελάχιστα χρήματα την πατέντα του και επέστρεψε νιώθοντας ταπεινωμένος στην πατρίδα του.

Ύστερα από λίγους μήνες καθώς περιφερόταν σε έναν δρόμο του Παρισιού, είδε ένα ποδήλατο να κυκλοφορεί. Το ποδήλατο είχε πετάλια και ήταν ακριβώς το σχέδιο που είχε φανταστεί ο Pierre.

Ρώτησε, έψαξε, έτρεξε και διαπίστωσε πως μια εταιρία με το όνομα «Michaux» κατασκεύαζε τα συγκεκριμένα ποδήλατα. Ο Pierre δεν άντεξε άλλο ένα χτύπημα της μοίρας. Ετοίμασε μια πρόχειρη βαλίτσα και πήγε ξανά πίσω στις ΗΠΑ.

Δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει. Πέθανε το 1891 πάμπτωχος από καρκίνο του στομάχου.

Ο μύθος

Για τον εφευρέτη του ποδηλάτου έχουν γραφτεί πολλά. Οι περισσότεροι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος που κατασκεύασε το ποδήλατο με πετάλια, αλλά και φρένο ήταν ο Pierre Michaux.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Lallement κάποια στιγμή ήταν υπάλληλος στην εταιρία Michaux. Μάλιστα οι φήμες έλεγαν ότι ο Lallement έκλεψε τα σχέδια από το αφεντικό του τον Pierre Michaux και πήγε στις ΗΠΑ όπου τα πούλησε στον Albert Pope, σαν δικά του.

Όλα αυτά μέχρι το 1993. Τότε ο ιστορικός David Herlihy παρουσίασε στο «4ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας του Ποδηλάτου» αδιάσειστα στοιχεία που καταδεικνύουν τον Pierre Lallement ως τον άνθρωπο που αξίζει τα εύσημα για την κατασκευή του πρώτου ποδηλάτου.

Το 2005 ο Pierre Lallement εισήχθη στο «Hall of Fame ποδηλασίας των ΗΠΑ» ενώ ένας ποδηλατόδρομος 5 χιλιομέτρων στη Βοστόνη που διασχίζει το Southwest Corridor Park από το Forest Hills μέχρι το Back Bay, ονομάστηκε «Pierre Lallement Bike Path.»

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024