Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία - Ρωσία: Πόλεμος και για τη σούπα μπορς

Ουκρανία – Ρωσία: Πόλεμος και για τη σούπα μπορς

Η ουκρανική σούπα μπορς περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω του πολέμου.

Η Ουκρανία κατέθεσε στα μέσα Απριλίου αίτημα για να ενταχθεί η συγκεκριμένη σούπα στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμώντας ότι η εισβολή που πραγματοποίησε η Ρωσία στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και οι μήνες βομβαρδισμών που ακολούθησαν, απειλούν τη «βιωσιμότητα» της παράδοσης που περιβάλλει το παραδοσιακό φαγητό.

Το Μπορς (borscht, borsch ή borshch) είναι ουκρανική σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα.

Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν πορτοκαλόχρωμη απόχρωση ή ξινολάπαθο (Rumex acetosa, щавель) (πράσινο μπορς).

Διαβάστε επίσης: Σαλάτα με αβοκάντο, ντομάτα και μαλακό τυρί

Οι αντιδράσεις από την Unesco

Συγκεκριμένα ο εισηγήτης της επιτροπής αξιολόγησης του ουκρανικού φακέλου Πιέρ Λουίτζι Πετρίλο δήλωσε ότι «εξαιτίας του πολέμου, ο πληθυσμός δεν είναι πια σε θέση να ετοιμάσει ούτε καν να καλλιεργήσει τα τοπικά λαχανικά που είναι απαραίτητα για να γίνει το μπορς.

«Δεν μπορούν καν να συναντηθούν οι άνθρωποι για να κάνουν την προετοιμασία του μπορς, κάτι που υπονομεύει τις κοινωνικές και πολιτιστικές πλευρές του. Η μετάδοση αυτού του στοιχείου συνεπώς κινδυνεύει», συνέχισε.

«Η ένοπλη σύγκρουση κατέστρεψε το περιβάλλον, την πανίδα, τη χλωρίδα»

«Για όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μια κατεπείγουσα διάσωση αυτού του στοιχείου στο πλαίσιο της διαδικασίας ακραίας έκτακτης ανάγκης», τόνισε.

Το μπορς είναι μια σούπα που γίνεται από παντζάρια και σερβίρεται συνήθως με ψωμί ή σκορδόψωμο.

Η στάση του Ουκρανικού Υπουργείου Πολιτισμού 

«Νικήσαμε στον πόλεμο του μπορς», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της UNESCO ο ουκρανός υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο.

Η Ουκρανία «θα κερδίσει τόσο τον πόλεμο του μπορς όσο και αυτό τον πόλεμο», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram αναφερόμενος στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία θα μοιραστεί τη συνταγή αυτής της σούπας από παντζάρια με όλες τις πολιτισμένες χώρες «και ακόμη και με τις μη πολιτισμένες, ώστε να έχουν τουλάχιστον κάτι ελαφρύ, νόστιμο και ουκρανικό».

Η ουκρανική πρωτοβουλία είχε προκαλέσει ενόχληση στη Ρωσία, όπου φτιάχνεται επίσης αυτή η σούπα, αν και το Κίεβο δεν διεκδίκησε την πατρότητά της.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη σούπα

«Ακόμη και τα βιβλία μαγειρικής απαγορεύτηκαν (στην Ουκρανία)! Γιατί; Επειδή είναι αδύνατο να μοιραστεί το μπορς. Αδύνατον! Επειδή δεν μπορεί να ανήκει παρά σε ένα λαό, μια εθνότητα», σύμφωνα με το Κίεβο, είχε δηλώσει τον Απρίλιο η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας:

«Το να είναι κοινή, κάθε πόλη, κάθε περιφέρεια, κάθε νοικοκυρά να την ετοιμάζει με τον τρόπο της, ε, λοιπόν, όχι! Δεν ήθελαν συμβιβασμό και αυτό είναι η ξενοφοβία, ο ναζισμός, ο εξτρεμισμός σε όλες τις μορφές του».

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024