Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή στο... 2015: Φωτιές άναψε στη Βουλή ο Βαρουφάκης - Κόντρα Πλεύρη με Σκουρλέτη

Επιστροφή στο… 2015: Φωτιές άναψε στη Βουλή ο Βαρουφάκης – Κόντρα Πλεύρη με Σκουρλέτη

Ανοιχτός στο διάλογο για κυβερνητική συνεργασία ο Γ. Βαρουφάκης αλλά πριν από τις εκλογές και όχι μετά. Η απάντηση Σκουρλέτη στο ερώτημα Πλεύρη αν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η συγκυβέρνηση με Βαρουφάκη.

Εντάσεις βγαλμένες από το 2015 επανήλθαν στη Βουλή με αφορμή την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη που δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο για κυβέρνηση συνεργασίας αλλά πριν από τις εκλογές και όχι μετά το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ανοιχτοί στο διάλογο αλλά πριν από τις εκλογές

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άδραξε την ευκαιρία και απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα αν είναι επιλογή σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συγκυβέρνηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ενώ απαντώντας ο Πάνος Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Συγκεκριμένα ο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη, μιλώντας σήμερα στη Βουλή δήλωσε ότι «όλοι ξέρουμε ότι μάλλον θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Διαφωνεί κανείς ότι μια συμμαχική κυβέρνηση πρεπει να έχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα; Δεν νομίζω, αν δεν έχει πρόγραμμα θα είναι επικίνδυνη. Αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να προκύψει σε 3 ημέρες μετά τις εκλογές».

Διαβάστε επίσης Πολιτικό φλερτ για κυβερνητική συνεργασία με Βαρουφάκη από τον Τσακαλώτο

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι «εμείς λέμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο αλλά πριν τις εκλογές. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη θα είμαστε εδώ για να σας μαυρίσουμε όλους» ενώ, υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα του 2015 σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεξιοί χωρίς καταθέσεις ψήφισαν «ΟΧΙ» και αριστεροί με καταθέσεις ψήφισαν το ένοχο «ναι». «Οποιαδήποτε πατριωτική κυβέρνηση έπρεπε να πει όχι σε νέα δάνεια με ρήξη ακόμα και αν αναγκαζόμασταν να πάμε σε δραχμή» τόνισε.

Πλεύρης: Είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η συγκυβέρνηση με Βαρουφάκη;

Ο Θάνος πλεύρης παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Μας λέγατε κ. Βαρουφάκη ότι ήταν απρεπές για τον Υπουργό Οικονομικών να περιμένει στις ουρές των ΑΤΜ. Μήπως γιατί εσείς δεν θα είχατε πρόβλημα αν κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα; Απρέπεια είναι να έχεις περιουσιακά στοιχεία που δεν επηρεάζονται από την κατάρρευση τραπεζών και να παίζεις ως παίγνιο τις καταθέσεις των πολιτών». Ο κ. Πλεύρης απευθύνθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας αν «είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ επιλογή η τυχόν συγκυβέρνηση με Βαρουφάκη; Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θέλει συγκυβέρνηση με το ΜεΡΑ25. Ότι θέλει ξανά να ζήσουμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο Τσίπρας το θέλει;».

Διαβάστε επίσης Πρόωρες εκλογές: Προς κάλπες το Σεπτέμβριο – Η συζήτηση για τρεις εκλογικές μάχες και τις κυβερνητικές συνεργασίες

Σκουρλέτης: Είμαστε υπερήφανοι για την πρώτη διακυβέρνηση του 2015

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε μεταξύ άλλων πως το δημοψήφισμα αποτελεί «κορυφαία στιγμή» καθώς «ανάγκασε τις ακραίες φωνές της ΕΕ να αποδεχθούν την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε σε ένα λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό. Ένα μνημόνιο που εσείς λέτε αχρείαστο. Αλλά ήταν μνημόνιο ήπιο. Είμαστε υπερήφανοι για την πρώτη διακυβέρνηση και πολύ περισσότερο υπερήφανοι για την δεύτερη».

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας συνθηκολόγηση, εγώ παραιτήθηκα

Επανερχόμενος ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως η επιλογή του να μην καθίσει στις ουρές των ΑΤΜ όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές οφείλεται στο ότι «ο καπετάνιος δεν πρέπει να πίνει νερό πριν πιουν όλοι οι υπόλοιποι» ρίχνοντας καρφιά προς διάφορες κατευθύνσεις ότι «την ώρα που συνάδελφοι μου βουλευτές άδειαζαν τα ΑΤΜ της Βουλής και με ευθύνη της δικής μου υπογραφής δεν θα ξαναγέμιζαν θα ήταν απρέπεια για τον υπουργό Οικονομικών να κάνει το ίδιο».

Παράλληλα αρνήθηκε ότι έπαιξε στα ζάρια τις τύχες της χώρας υποστηρίζοντας ότι όλοι γνώριζαν τις απόψεις του. «Από το 2009 τον Δεκέμβριο έχω τοποθετηθεί λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα δάνεια. Οποιαδήποτε πατριωτική κυβέρνηση έπρεπε να πει όχι σε νέες πιστωτικές κάρτες με ρήξη ακόμα και αν αναγκαζόμασταν να πάμε σε δραχμή. Κατέβηκα τον Ιανουάριο του 2015 με αυτή τη θέση και με αυτή την θέση ψηφίστηκα και έγινα υπουργός Οικονομικών. Όταν ο Τσίπρας συνθηκολόγησε εγώ παραιτήθηκα» είπε ο κ. Βαρουφάκης και επιτέθηκε στον Θάνο Πλεύρη:

Δάχτυλο

«Δεν θα επιτρέψω από κυβέρνηση που τίναξε στον αέρα το χρέος που μαζί με το ΠΑΣΟΚ μας βάλανε στο δεύτερο μνημόνιο, μας έκαναν αποικία χρέους. Ε όχι κ. Πλεύρη, ο τελευταίος που θα μου κουνήσει το δάχτυλο είστε εσείς».

«Ο κ. Σκουρλέτης δεν απάντησε σε εσάς κ. Βαρουφάκη, όλα αξιολογούνται» απάντησε ο Θ. Πλεύρης συμπληρώνοντας ότι «δεν σας αμφισβητώ ότι έχετε συνέπεια σε αυτό που λέτε, εγκαλώ τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ενώ τον πείσατε γι’ αυτά, προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη αλλού! Αλέξης Τσίπρας ίσον Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό πληρώσαμε με αχρείαστο νέο μνημόνιο».

Καταδικασμένη

Στη συζήτηση παρενέβη και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτηρίζοντας το 2015 ως μια εποχή «καταδικασμένη στη συνείδηση του λαού» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «το εξάμηνο αυτό φτάσαμε ένα βήμα από χείλος του γκρεμού έξω από την ΕΕ. Ο λαός όλο αυτό το πλήρωσε με το 3ο και αχρείαστο μνημόνιο, το χειρότερο όλων που έφεραν οι χειρισμοί Βαρουφάκη και Τσίπρα. Αυτή είναι η αλήθεια και πραγματικότητα».

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024