Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμβλώσεις: Δικαστής της Λουιζιάνα έβαλε προσωρινό «φρένο» στην εφαρμογή του νόμου

Αμβλώσεις: Δικαστής της Λουιζιάνα έβαλε προσωρινό «φρένο» στην εφαρμογή του νόμου

Στην Λουιζιάνα, κλινική και φοιτητές της ιατρικής προσέφυγαν κατά τριών νόμων με τους οποίους απαγορεύονται οι αμβλώσεις, επιχειρηματολογώντας ότι είναι υπερβολικά "αόριστοι" καθώς δεν διευκρινίζουν σαφώς τις εξαιρέσεις ή τις σχετικές ποινές.

Δικαστής της Λουιζιάνας ανέστειλε χθες, Δευτέρα, προσωρινά την ισχύ των νόμων που απαγορεύουν στις γυναίκες σε αυτήν την πολιτεία τις αμβλώσεις, μετά την πρόσφατη ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο ιστορικής απόφασης που νομιμοποιούσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Παρασκευή την εμβληματική απόφαση στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, η οποία εγγυάτο για σχεδόν 50 χρόνια το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης τους, επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.

Αρκετές πολιτείες έσπευσαν αμέσως να κηρύξουν παράνομες τις αμβλώσεις στο έδαφός τους, στηριζόμενες κυρίως σε νόμους που παρέμεναν εν υπνώσει μέχρι σήμερα. Άλλες προτίθενται να μειώσουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η άμβλωση μετά τη σύλληψη.

Ωστόσο η δικαστική αντεπίθεση δεν άργησε, με προσφυγές να γίνονται μάλλον σε δικαστήρια πολιτειών παρά στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Στην Λουιζιάνα, κλινική και φοιτητές της ιατρικής προσέφυγαν κατά τριών νόμων με τους οποίους απαγορεύονται οι αμβλώσεις, επιχειρηματολογώντας ότι είναι υπερβολικά «αόριστοι» καθώς δεν διευκρινίζουν σαφώς τις εξαιρέσεις ή τις σχετικές ποινές.

Η δικαστής Ρόμπιν Τζιαρούσο ανέστειλε χθες την ισχύ των νόμων αυτών ως την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 8 Ιουλίου.

«Οι αμβλώσεις μπορούν να ξαναρχίσουν στην Λουιζιάνα», έγραψε αμέσως στο Twitter το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που εκπροσωπούσε τους ενάγοντες.

«Κάθε μέρα κατά την οποία μια κλινική είναι ανοιχτή μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου», προσθέτει η πρόεδρος του Κέντρου Νάνσι Νόρθαπ σε ανακοίνωσή της.

Η νίκη αυτή μπορεί να είναι μόνον βραχυπρόθεσμη, καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι δεσμεύτηκε «να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι νόμοι που προστατεύουν τα αγέννητα παιδιά θα τεθούν σε ισχύ».

Παρόμοιες μάχες σε όλη τη χώρα

Παρόμοιες μάχες δίνονται σε όλη τη χώρα. Στην Γιούτα, δικαστήριο ανέστειλε επίσης προσωρινά την απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από προσφυγή της ισχυρής ένωσης οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.

Αυτό αποτελεί «μια νίκη, αλλά πρόκειται μόνον για το πρώτο στάδιο μιας αναμφίβολα μακράς και δύσκολης μάχης», σχολίασε η ένωση, η οποία στηρίζει την προσφυγή της στο επιχείρημα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων παραβιάζει, σύμφωνα με την ίδια, το Σύνταγμα της πολιτείας.

Το ίδιο επιχείρημα προτάσσεται στην Φλόριντα από τους αρνητές νόμου που μειώνει στις 15 εβδομάδες το νόμιμο περιθώριο που δίνεται για μια εθελούσια διακοπή της κύησης, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή.

Διαδικασίες έχουν κινηθεί επίσης στο Οχάιο, το Κεντάκι, το Άινταχο, το Τέξας ή ακόμη το Μισισίπι.

Η μάχη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο Guttmacher, οι μισές πολιτείες, κυρίως οι συντηρητικές και θρησκευόμενες του αμερικανικού νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, αναμένεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις στο έδαφός τους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024