Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο «Spider-Man» του Σουδάν: Μασκοφόρος ακτιβιστής γίνεται σύμβολο αντίστασης

Ο «Spider-Man» του Σουδάν: Μασκοφόρος ακτιβιστής γίνεται σύμβολο αντίστασης

Ο «Spidey» ήταν μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων των οποίων οι διαμαρτυρίες το 2019 οδήγησαν στην πτώση του δικτάτορα Omar al-Bashir και στη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης

Η βία και οι συλλήψεις δεν αποτρέπουν τους νεαρούς ακτιβιστές του Σουδάν από το να αντισταθούν απέναντι τον στρατό που «έκλεψε την επανάστασή τους», λέει ένας άνδρας που αντιμετωπίζει τα δακρυγόνα και τις σφαίρες, με μια μπλε – κόκκινη στολή υπερήρωα.

Συμμετέχοντας σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του Guardian, ο «Spider-Man» του Σουδάν, ο οποίος δεν κατονομάζεται για την ασφάλειά του, έχει γίνει το σύμβολο των διαμαρτυριών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Ντυμένος με το ολοένα και πιο ξεφτισμένο κοστούμι και τη μάσκα του, μαζί με άλλους διαδηλωτές αντιμετωπίζουν δακρυγόνα, κανόνια νερού και συχνά πραγματικές σφαίρες στις διαδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο παιδικός του φίλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν επίσης κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών και για ανθρωποκυνηγητό ακτιβιστών.

Η ιδέα του να ντύνεται ως «Spider-Man» είναι ένας φόρος τιμής στον φίλο του, λιγότερο ως μεταμφίεση και περισσότερο ως σύμβολο τόσο της απώλειας του όσο και της ιστορίας που άκουγαν σαν παιδιά, για την αράχνη που προστατεύει τον Προφήτη Μωάμεθ και την σύντροφό του πλέκοντας έναν ιστό για να μην τους βρουν οι εχθροί.

Ενας από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές

Ο «Spidey» ήταν μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων των οποίων οι διαμαρτυρίες το 2019 οδήγησαν στην πτώση του δικτάτορα Omar al-Bashir και στη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία ανατράπηκε η ίδια με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

«Τα στρατιωτικά και αντεπαναστατικά κόμματα, έκλεψαν την επανάσταση του Σουδάν. Είναι σαν την πρώην κυβέρνηση των 30 ετών – δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους και του Εθνικού Κογκρέσου [του Μπασίρ]», είπε. «Είναι δικτάτορες και θέλουν μόνο έλεγχο».

Ο Spidey κινηματογραφήθηκε καθώς συμμετείχε στις διαδηλώσεις, καθώς και στον άλλο ρόλο του ως αυτοδίδακτος επιστήμονας που διδάσκει ρομποτική σε μικρά παιδιά.

Σε μια μυστική συνάντηση μιας επιτροπής αντίστασης που συντονίζει τις τοπικές ενέργειες γύρω από το Σουδάν, ο Spidey και οι συνάδελφοί του ακτιβιστές μίλησαν για το πώς ένιωθαν ενωμένοι με τους Σουδανούς στον στόχο τους να ανατρέψουν τον στρατό, ανεξάρτητα από τη βία που ασκείται εναντίον τους.

«Η νύχτα έρχεται και η νύχτα φεύγει, κάθε μέρα είναι έτσι», λέει ο Spidey. «Με το θέλημα του Θεού, εξακολουθούμε να βγαίνουμε. Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ελευθερώσουμε τη χώρα αλλά δεν φοβόμαστε. Ο λαός του Σουδάν, όλοι τους, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις δυνάμεις ασφαλείας και τις σφαίρες τους».

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, μια ομάδα υπέρ των μεταρρυθμίσεων που έχει επίσης προειδοποιήσει για την αυξημένη χρήση κυνηγετικών όπλων στα πλήθη από τις δυνάμεις ασφαλείας, προκαλώντας μεγάλους αριθμούς απωλειών.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Phil Cox, ο Spidey έχει γίνει μια αναπαράσταση της ατμόσφαιρας στη χώρα. Το χαρακτηριστικό κουστούμι του φαίνεται να ενεργοποιεί τους διαδηλωτές γύρω του και να συμβολίζει την αντίσταση, ενώ το διδακτικό του έργο έχει επαινεθεί από το κίνημα του 2019, όπως και πολλές άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Sports in

Παρέμεινε στο Νο. 9 η Σάκκαρη, αύξησε τη διαφορά η Σφιόντεκ

Η Σάκκαρη παρέμεινε στο Νο.9 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA - Η Σφιόντεκ άνοιξε τη διαφορά από τη δεύτερη Σαμπαλένκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024