Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εικαστικό πολύπτυχο «Μεθεόρτια, από το ’21 στο ’22»

Εικαστικό πολύπτυχο «Μεθεόρτια, από το ’21 στο ’22»

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη έκθεση, η οποία προσπαθεί να αφηγηθεί την περιπέτεια της νεοελληνικής τέχνης από την Παλιγγενεσία έως σήμερα έχοντας κατά νου ότι πίσω από κάθε εθνική ανάταση ελλοχεύουν πάντοτε ο διχασμός και η πτώση

Το πολύπτυχο ξεκινάει με διδακτικό αφιέρωμα στους Φιλέλληνες ζωγράφους (Eugène Delacroix, Adam Friedel, Karl von Krazeisen, Giovanni Boggi, Peter von Hess, Ludovico Lipparini, Otto Magnus von Stackelberg, Horace Vernet,) που ιστόρησαν τους ήρωες του Αγώνα, τους Αγίους του νεότερου Ελληνισμού, αλλά περιλαμβάνει ενδεικτικά και μερικούς συγχρόνους όπως ο Αχιλλέας Χρηστίδης ή ο Γιάννης Αδαμάκης που εμπνεύστηκαν από αυτούς (Τα έργα προέρχονται από την συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου).
Συνεχίζει με μια εντυπωσιακή ενότητα 15 έργων του Χρήστου Αντωναρόπουλου με τίτλο «Σημαιοφόροι», ένα ζωγραφικό σχόλιο των εορτασμών σε αντιηρωικές εποχές κι όταν η εορταστική διάθεση είναι ζητούμενο.
Ακολουθεί η μικρή αναδρομική του ιστορικού γλύπτη Μέμα Καλογηράτου που γεννήθηκε το 1940 στην Κεφαλονιά, υπήρξε μαθητής του Θανάση Απάρτη και εμπνεύστηκε τις μνημειακές του συνθέσεις από την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τη δικτατορία και την τραγωδία της Κύπρου κ.α.
Έπειτα παρουσιάζεται η ιδιαίτερη ενότητα «Φυλάκιο Μνήμης» η οποία περιλαμβάνει τέσσερις πρόσφατα τεθνεώτες Θεσσαλούς καλλιτέχνες: Τον Κλεάνθη Χατζηνίκο (1949 – 2021), τον Στέργιο Χατζούλη (1941 – 2017), τον Γιάννη Τρούκη (1951 – 2016) και βέβαια τον Γεώργιο Γούλα με την συνταρακτική ενότητα έργων του εμπνευσμένων από τον Εμφύλιο (1919 – 2016).
Η έκθεση κλείνει μ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα στην θεσσαλική ζωγραφική υπό τον τίτλο «Πανόραμα».
Συμμετέχουν, ενδεικτικά και συμβολικά πάντα, οι εξής δέκα καλλιτέχνες: Χρίστος Καράς, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Αντωνόπουλος, Χρήστος Σαμαράς, Κάλλη Καστώρη, Κώστας Νταής, Ανδρέας Γιαννούτσος, Στέργιος Στάμος, Χρήστος Παπανικολάου και Ράνια Σχορετσανίτη.
Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους των παλιών δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα εγκαινιάζεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 8 το βράδυ.
Είσοδος ελεύθερη
Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μουσικά και θεατρικά δρώμενα.
Διάρκεια έκθεσης: Από Πέμπτη 12 Μαΐου έως Κυριακή, 12 Ιουνίου.
Λειτουργία: Καθημερινά, πλην Δευτέρας, από τις 6 έως 9 μ.μ και Σαββατοκύριακα από τις 11π.μ έως τις 4 μ.μ.
Φωτογραφίες: Γιώργος Γούλας, Οι Αντάρτες, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Σημαιοφόροι, Μεμάς Καλογηράτος, Θουκυδίδης, εσωτερικό του μουσείου του στην Κεφαλλονιά.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024