Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως θα αλλάξουν οι ισορροπίες εάν το ΝΑΤΟ στείλει αντιπλοϊκούς πυραύλους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πως θα αλλάξουν οι ισορροπίες εάν το ΝΑΤΟ στείλει αντιπλοϊκούς πυραύλους

Πρόκειται για πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας που εάν τους πάρει από το ΝΑΤΟ η Ουκρανία στα χέρια της, μπορεί και να αλλάξουν τις ισορροπίες στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ, αποφάσισαν στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία παρέχοντας της πυραύλους κατά πλοίων. Ή αλλιώς αντιπλοϊκούς πυραύλους.

«Έχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», επεσήμανε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου.

Αντιπλοϊκοί πύραυλοι

Τι είναι όμως αυτοί οι πύραυλοι κατά πλοίων και που έχουν χρησιμοποιηθεί; Όπως αναφέρει και η ονομασία τους είναι ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν πλοία στη θάλασσα. Το όνομα τους είναι Anti-ship ballistic missile και η συντομογραφία τους, ASBM.

Οι ASBM είναι υπερηχητικοί ενώ η δύναμη πρόσκρουσης τους είναι τόσο σφοδρή που ένα χτύπημα – ακόμη και εάν δεν έχει γόμωση – μπορεί να κόψει στα δυο έναν στόχο. Η ταχύτητα ενός τέτοιου πυραύλου ξεπερνά τα 5 Mach.

Ένας ASBM ξεκινά την πτήση του ακολουθώντας βαλλιστική τροχιά. Δηλαδή βγαίνει στο διάστημα και με απότομη γωνία καθόδου χτυπά το στόχο του που είναι κάποιο πλοίο. Κατά τη διάρκεια της καθόδου, ο πύραυλος κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις και έτσι μπορεί να πετύχει τον στόχο ακόμη και εάν εκείνος έχει απομακρυνθεί από την αρχική του θέση.

Πρώτη η Σοβιετική Ένωση τους δοκίμασε και τους έβαλε στο οπλοστάσιο της, τον Δεκέμβριο του 1973. Ο πρώτος ASBM της ΕΣΣΔ, είχε την κωδική ονομασία R-27K / SS-NX-13, και εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο.

Η Κίνα το 2010 παρουσίασε τον «δολοφόνο». Έτσι ονομάστηκε ο πρώτος βαλλιστικός αντιπλοϊκός πύραυλος στον κόσμο, που μπορούσε να μεταφέρει συμβατικές κεφαλές, αλλά ταυτόχρονα μπορούσε να μεταφέρει και πυρηνικές κεφαλές.

Τελευταία επίδειξη δύναμης των αντιπλοϊκών πυραύλων έγινε στις 24 Μαρτίου στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί κατάφεραν να πλήξουν καίρια με ένα πύραυλο Tochka, μέσα στο λιμάνι του Μερντιάσκ, ένα Ρωσικό αποβατικό πλοίο τύπου alligator.

Στο τεράστιο οπλοστάσιο αντιπλοϊκών πυραύλων που έχουν οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί έχουν άλλο ένα ισάριθμο οπλοστάσιο. Το καμάρι τους είναι ο AGM-158C (Long Range Anti- Ship missile).

Είναι ένας πύραυλος που πρόκειται να αντικαταστήσει τους πυραύλους Harpoon, και ο οποίος εκτοξεύεται από αεροσκάφη, είναι μεγάλης εμβέλειας, είναι πύραυλος Κρουζ (δηλαδή αυτοδιορθώνει την πορεία και αποφεύγει τα ραντάρ) και η κεφαλή του έχει μισό τόνο εκρηκτικών.

Σήμερα η χώρα με τους περισσότερους αντιπλοϊκούς πυραύλους και με ένα τεράστιο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής τους είναι η Κίνα.

Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι μπορούν να εκτοξευτούν από τη στεριά, από πλοία στη θάλασσα ακόμη και από αεροπλάνα στον αέρα.

Φονιάδες αεροπλανοφόρων

Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι έχουν χαρακτηριστεί ως «φονιάδες αεροπλανοφόρων» Και πράγματι είναι ο μοναδικός τρόπος σε μια ναυμαχία να πλησιάσει και να βυθίσει ένα αεροπλανοφόρο, που είναι ο απόλυτα προστατευόμενος στόχος.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024