Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πεντάγωνο καλεί Μόσχα - Δεν απαντάει η Ρωσία και αυξάνονται οι φόβοι για «ατύχημα»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πεντάγωνο καλεί Μόσχα – Δεν απαντάει η Ρωσία και αυξάνονται οι φόβοι για «ατύχημα»

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να επικοινωνήσουν με τους Ρώσους ομολόγους τους χωρίς επιτυχία όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post

Οι επανειλημμένες προσπάθειες κορυφαίων αμυντικών και στρατιωτικών ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών να συνομιλήσουν με τους Ρώσους ομολόγους τους απορρίφθηκαν από τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, αφήνοντας τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά τις εξηγήσεις για τις στρατιωτικές κινήσεις των δύο πλευρών και αυξάνοντας τους φόβους για λάθους υπολογισμούς στο πεδίο της μάχης ή για ένα «ατύχημα» που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο στρατηγός Μαρκ Α. Μίλεϊ, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ, αλλά οι Ρώσοι «μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να επικοινωνήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Το σχετικό δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει για την είδηση που γίνεται γνωστή για πρώτη φορά, ότι οι προσπάθειες επικοινωνίας σε ανώτερο επίπεδο έγιναν τη στιγμή που ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα στα σύνορα με την Πολωνία, δηλαδή κοντά σε νατοϊκό έδαφος.

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον διατηρούν ανοιχτό έναν δίαυλο αποκλιμάκωσης, αλλά αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη η επικοινωνία με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες για να αποφευχθεί μια περιττή κλιμάκωση της σύγχυσης.

Ο κίνδυνος ατυχήματος

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης χωρίς την απευθείας επαφή των πιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων», είπε ο ναύαρχος ε.α Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος υπηρέτησε ως Διοικητής των νατοϊκών Δυναμεων στην Ευρώπη, από το 2009 ως το 2013.

«Νεαροί πετούν με τζετ, κυβερνούν πλοία και διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Δεν είναι διπλωμάτες και οι πράξεις τους πάνω στην ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων μπορεί να παρεξηγηθούν», πρόσθεσε.

«Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο όπου ΝΑΤΟ και Ρωσία υπνοβατούν προς τον πόλεμο επειδή οι ηγέτες δεν μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να εξηγήσουν ο ένας στον άλλον το συμβαίνει», ανέφερε ο Σταυρίδης, επισημαίνοντας ποιο θα μπορούσε να είναι ένα «σενάριο-εφιάλτης:« Αν υποθέσουμε ότι ένας ρωσικός πύραυλος ή ένα πολεμικό αεροσκάφος χτυπούσε μία αμερικανική θέση στα ουκρανοπολωνικά σύνορα. Ο τοπικός διοικητής θα μπορούσε να απαντήσει άμεσα, θεωρώντας ότι αυτό το χτύπημα είναι ο προάγγελος μίας ευρύτερης επίθεσης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μη αναστρέψιμη κλιμάκωση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την χρήση πυρηνικών όπλων».

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024