Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Με λογισμικό αναγνώρισης προσώπων η ταυτοποίηση νεκρών ρώσων στρατιωτών

Ουκρανία: Με λογισμικό αναγνώρισης προσώπων η ταυτοποίηση νεκρών ρώσων στρατιωτών

Το σύστημα προσφέρθηκε δωρεάν από την αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία Clearview, αντιμέτωπη με αγωγ΄ές για τις πρακτικές της.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί σύστημα αναγνώρισης προσώπων για να ταυτοποιεί τους νεκρούς ρώσους στρατιώτες και να ειδοποιεί τις οικογένειες για την παραλαβή των πτωμάτων, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μικαΐλο Φεντόροφ.

Το λογισμικό προσφέρθηκε δωρεάν από την αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία ClearView, η οποία είχε δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν για το γεγονός ότι εκπαίδευσε το λογισμικό στην αναγνώριση προσώπων τροφοδοτώντας το με δισεκατομμύρια εικόνες από το Facebook, χωρίς να ζητήσει τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων.

Η πρακτική αυτή κρίθηκε παράνομη σε χώρες όπως η Βρετανία και η Αυστραλία, ενώ στις ΗΠΑ Clearview έχει δεχθεί αγωγές για μαζική κατάχρηση προσωπικών δεδομένων. H τεχνολογία της εταιρείας χρησιμοποιείται πάντως από αμερικανικές διωκτικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Ο Φεντόροφ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι το λογισμικό της Clearview χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό τυχόν λογαριασμών που διατηρούσαν οι νεκροί στα κοινωνικά μέσα. Ο εντοπισμός των προφίλ διευκολύνει την επαφή των ουκρανικών αρχών με τις οικογένειες των θυμάτων.

«Ως ένδειξη σεβασμού στις μητέρες των στρατιωτών, διαδίδουμε αυτές τις πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα για να ενημερώσουμε τουλάχιστον τις οικογένειες ότι έχασαν τους γιους τους και να τους επιτρέψουμε να έρθουν να τους συλλέξουν» δήλωσε ο Φεντόροφ.

Δεν διευκρίνισε πόσοι νεκροί έχουν ταυτοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, είπε όμως ότι το ποσοστό επιτυχίας της τεχνικής είναι «υψηλό».

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Ο Φεντόροφ δήλωσε ότι το σύστημα δεν χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση νεκρών Ουκρανών, χωρίς όμως να διευκρινίσει το γιατί.

Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα μέσω της οποίας οι οικογένειες ρώσων στρατιωτών μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την παραλαβή των νεκρών.

Επικριτές της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων για τα ατομικά δικαιώματα, καταδίκασαν τη χρήση του συστήματος στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για πιθανότητα εσφαλμένης αναγνώρισης.

Η ClearView, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια εικόνες από τη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι το λογισμικό της μπορεί να ταυτοποιεί νεκρούς του πολέμου πιο γρήγορα από ό,τι επιτρέπει ο έλεγχος δακτυλικών αποτυπωμάτων, ακόμα και αν το πρόσωπο του νεκρού φέρει τραύματα.

Παλαιότερη έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας έδειχνε πάντως ότι η αποσύνθεση των πτωμάτων περιορίζει την αξιοπιστία της τεχνικής.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η ιατροδικαστική υπηρεσία του αμερικανικού στρατού ανέφερε πως δεν έχει υιοθετήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων επειδή δεν είναι ακόμα αποδεκτή από τους εγκληματολόγους.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024