Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού για παιδιά που βλέπουν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα
Τα αγόρια ενός έτους που έβλεπαν μία έως δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση είχαν διπλάσια πιθανότητα διάγνωσης αυτισμού σε ηλικία τριών ετών
Τα αγόρια -αλλά όχι τα κορίτσια- ενός έτους που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα έχουν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό στην ηλικία των τριών ετών, σύμφωνα με νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιαμανάσι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία για 84.030 παιδάκια ενός έως τριών ετών.
Τι έδειξε η μελέτη
Οι διαγνώσεις στο φάσμα του αυτισμού ήταν 3,5 φορές περισσότερες μεταξύ των παιδιών που έβλεπαν τηλεόραση δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, σε σχέση με τα παιδιά που δεν εκτίθεντο καθόλου σε οθόνες.
Τα αγόρια ενός έτους που έβλεπαν μία έως δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση είχαν διπλάσια πιθανότητα διάγνωσης αυτισμού σε ηλικία τριών ετών.
Όσο περισσότερος ήταν ο καθημερινός χρόνος μπροστά από μία οθόνη τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος διάγνωσης αυτισμού για τα αγόρια, αλλά ο κίνδυνος δεν ήταν ίδιος για τα κορίτσια.
Το ποσοστό αυτισμού στην ηλικία των τριών ετών ήταν 0,4% και για τα δύο φύλα, αλλά τα αγόρια είχαν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό από ό,τι τα κορίτσια.
- Γουόκαπ ενόψει Παναθηναϊκού: «Μου αρέσει να παίζω στο ΟΑΚΑ, νόμιζα ότι θα πεθάνω την πρώτη φορά»
- Εύθραυστη η εκεχειρία στην Ερυθρά Θάλασσα
- Πέντε εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη που άλλαξαν τον κόσμο
- Κραν Μοντανά: Φωτογραφία ντοκουμέντο μέσα στο νυχτερινό κλαμπ λίγο πριν ξεσπάσει η φονική πυρκαγιά
- Ο χρησμός της Goldman Sachs για το 2026 – Τι βλέπει για ανάπτυξη & πληθωρισμό
- Γιατί θα «βρέξει» επενδύσεις στο real estate το 2026


