Έκλειψη Ηλίου – Μόνο οι πιγκουίνοι θα θαυμάσουν το φαινόμενο του Σαββάτου – Εσείς από το YouTube
Θα είναι πλήρως ορατή μόνο στην Ανταρκτική και το Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, και μόνο για λίγα λεπτά.
Η μόνη ολική έκλειψη Ηλίου για το 2021 έρχεται στις 4 Δεκεμβρίου, όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
Το φαινόμενο θα γίνει πλήρως ορατό μόνο στην Ανταρκτική και το Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, και μόνο για λίγα λεπτά, και ίσως εκπλήξει τους πιγκουίνους του νότιου ημισφαιρίου. Μερική έκλειψη θα είναι ορατή στη Νότια Αφρική και τη νότια Ωκεανία.
Η μόνη άλλη ηλιακή έκλειψη της φετινής χρονιάς ήταν η δακτυλιοειδής έκλειψη της 10ης Ιουνίου.
To 2022 θα συμβούν μια μερική ηλιακή στις 30 Απριλίου, μια ολική σεληνιακή στις 15-16 Μαΐου, μια δεύτερη μερική ηλιακή στις 25 Οκτωβρίου (ορατή και από την Ελλάδα), καθώς και μια ολική σεληνιακή στις 7-8 Νοεμβρίου.
Η επόμενη ολική ηλιακή θα συμβεί στις 20 Απριλίου 2023.
Οι ολικές ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, καλύπτοντας πλήρως τον ηλιακό δίσκο και αποκαλύπτοντας έτσι την εξωτερική ατμόσφαιρα του άστρου μας, το λεγόμενο στέμμα.
Η διάμετρος του Ήλιου είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη εκείνης της Σελήνης, αλλά η τελευταία συμβαίνει να βρίσκεται επίσης σχεδόν 400 φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι ο Ήλιος, οπότε μπορεί να τον καλύψει από τα μάτια ενός γήινου παρατηρητή.
Η NASA θα μεταδώσει την έκλειψη από την Ανταρκτική τόσο στο κανάλι της στο YouTube όσο και στη διεύθυνση nasa.gov/live, ξεκινώντας από τις 08:30 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου και τελειώνοντας στις 10:37 π.μ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αναχρονισμού συνέχεια από το περιβάλλον Καρυστιανού: Ο δικηγόρος της θέλει μοναρχία και μοιχεία να τεθούν σε… διαβούλευση
- Κατασκευή κατοικιών και άλλων υποδομών κοινωνικού χαρακτήρα θέλει ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
- Betsson: Giveaway Εισιτηρίων για το Κύπελλο Ελλάδας Betsson χωρίς την προϋπόθεση κατάθεσης
- Μεγάλη Βρετανία: Ποιος και γιατί ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις βρετανικές βάσεις
- Ηθικά Ευδήμια του Αριστοτέλη: Ο Α’ τόμος αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Παναθηναϊκός: Η αποστολή για το ματς με τη Φερεντσβάρος – Μέσα ο Κάτρης
