Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια Χρυσή Μπάλα για τον Κρίστιαν Ερικσεν…

Μια Χρυσή Μπάλα για τον Κρίστιαν Ερικσεν…

Ενας παιχνιδιάρης Θεός του ποδοσφαίρου έχει αποφασίσει να μας δείξει το χιούμορ του

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινά η συζήτηση για το ποιος ποδοσφαιριστής θα κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα. Για καμιά δεκαριά χρόνια η συζήτηση είχε τη μορφή διλήμματος: όλοι αναρωτιόντουσαν αν θα κερδίσει ο Μέσι ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Και μετά συνέβη κάτι κακό: οι δυο μεγάλωσαν. Και μολονότι εξακολουθούν να αναστατώνουν την ποδοσφαιρική Ευρώπη (συνήθως ευχάριστα…) δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων φαβορί για τον τίτλο του καλύτερου της χρονιάς. Αλλά στο μεταξύ υπάρχει ένα πρόβλημα: δεν άφησαν πίσω τους διάδοχο.

Χιούμορ

Ενας παιχνιδιάρης Θεός του ποδοσφαίρου έχει αποφασίσει να μας δείξει το χιούμορ του. Φέτος, μολονότι μάλιστα υπήρξε η διεξαγωγή των τελικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δηλαδή ένα μεγάλο παλκοσένικο, είναι δύσκολο να βρεις κάποιον ποδοσφαιριστή που να πεις ότι αληθινά αξίζει το πιο μεγάλο ατομικό βραβείο. ‘Η μάλλον, για να το πω διαφορετικά, όποιος κι αν εμφανιστεί ως υποψήφιος, μας θυμίζει κυρίως τους λόγους που τη Χρυσή Μπάλα δεν την αξίζει.

Μπορεί

Πρώτοι από όλους για αυτό φταίνε οι Ιταλοί που κατέκτησαν το Euro – ακολουθούν οι νικητές του Τσάμπιονς Λιγκ παίκτες της περσινής Τσέλσι. Ποιο είναι το πρόβλημα των δυο κατά τεκμήριο περισσότερο επιτυχημένων ομάδων της χρονιάς που σιγά σιγά φεύγει; Τα κατάφεραν χωρίς το είδος των λαμπερών σταρ που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε με τη Χρυσή Μπάλα στα χέρια. Ο καλύτερος των Ιταλών ήταν ο τερματοφύλακας Τζίτζι Ντοναρούμα που πιάνοντας τα πέναλτι στον ημιτελικό με την Ισπανία και στον τελικό με τους Αγγλους έδωσε στη Σκουάντρα Ατζούρα ένα τρόπαιο.

Μπορεί να πάρει τη Χρυσή Μπάλα; Δυστυχώς όχι – πρώτον γιατί οι τερματοφύλακες δεν την κερδίζουν ποτέ (ρωτήστε τον MVP του Μουντιάλ του 2014 Μανουέλ Νόιερ) και δεύτερον γιατί ο καλός Νταναρούμα είναι σήμερα ακριβοπληρωμένος αναπληρωματικός στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στην Εθνική Ιταλίας αγωνίζεται ένας παίκτης που μέσα στη χρονιά σήκωσε δυο τρόπαια: τον λένε Ζορζίνιο, είναι βραζιλιάνικης καταγωγής, μεγάλωσε σε ένα μοναστήρι, είναι ωραίος τύπος κι εκτός από το Euro κατέκτησε και το Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος, σκοράρει μόνο με πέναλτι και δεν θεωρείται ούτε καν ο καλύτερος στη θέση του: ο συμπαίκτης του στην Τσέσλι Γάλλος Καντέ είναι καλύτερος. Μπορεί να πάρει τη Χρυσή Μπάλα ο σκόρερ του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ Γερμανός Κάι Χάβερτς; Ούτε να βγάλει φωτογραφία μαζί της! Και γιατί πρέπει να μάθει να γελάει, ώστε να γίνει σταρ και γιατί με τη Γερμανία στο Euro απέτυχε οικτρά.

Διαφορά

Τα τελικά του Ευρωπαϊκού το περασμένο καλοκαίρι ήταν σαν να έγιναν για να αποκτήσουμε τη βεβαιότητα πως κανένας ευρωπαίος κυνηγός δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο μέγας Λεβαντόφσκι, νικητής της Χρυσής Μπάλας πέρυσι, αποκλείστηκε με την Πολωνία του στον πρώτο γύρο από τους Σουηδούς. Ο γίγαντας Λουκάκου, πρωταθλητής Ιταλίας με την Ιντερ, δεν έφτασε με το Βέλγιο ούτε στα ημιτελικά: τουλάχιστον ο συμπαίκτης του Κέβιν Ντε Μπρόιν έχει ως δικαιολογία για την αποτυχία του ότι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όπου αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι του έσπασαν το ζυγωματικό. Ο σούπερ σταρ του μέλλοντος Εμπαπέ ολοκλήρωσε το Euro αστοχώντας σε ένα κρίσιμο πέναλτι κόντρα στους Ελβετούς. Ο Στέρλινγκ, που είχε πάει με προσωπικά γκολ την Αγγλία στον τελικό, στα κρίσιμα ματς χάθηκε: σήμερα δεν είναι βασικός ούτε στη Μάντσεστερ Σίτι. Αλλά κι όσοι δεν έσπασαν τα μούτρα τους στο Euro του καλοκαιριού γιατί από αυτό απουσίαζαν, λίγα καλά έχουν να θυμηθούν. Ο Μο Σάλαχ τώρα ξαναβρίσκει τον εαυτό του στη Λίβερπουλ. Ο Χάαλαντ κλείνει το 2021 βαριά τραυματίας. Ο Νεϊμάρ γίνεται είδηση για δηλώσεις κι όχι για τα γκολ του.

Συμβολικά

Μια είδηση θα ήταν μια συμβολική βράβευση του Ρονάλντο και του Λίο Μέσι από κοινού. Σίγουρα δεν είναι στα καλύτερά τους αφού ο χρόνος περνά για όλους, πλην όμως ο καθένας με τον τρόπο του το δύσκολο 2021 το σημάδεψε. Ο Μέσι κέρδισε το Κόπα Αμέρικα σε μια στιγμή που όλοι έλεγαν ότι με την Εθνική δεν θα κερδίσει τίποτα ποτέ του. Ο Ρονάλντο μπορεί να μην έφτασε να διεκδικήσει με την Πορτογαλία κάτι στο Euro αλλά πέτυχε μέσα στη χρονιά ατομικά ρεκόρ (και στην Εθνική και στις ομάδες του) που θα αντέξουν για χρόνια. Και οι δυο έκαναν μεταγραφές που συζητήθηκαν και οι δυο εξακολουθούν να είναι σημαντικοί – ο Ρονάλντο θα έλεγα ότι κρατά μόνος του ζωντανή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια βράβευσή τους από κοινού θα ήταν ασφαλώς κάτι το εντυπωσιακό: αλλά δεν θα έμοιαζε με επιβράβευση για τη σεζόν, αλλά με επιβράβευση καριέρας. Θα ήταν σαν να τους λέμε «σας ευχαριστούμε πολύ, κι αντίο» – αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα. Οπότε τι μένει; Κατά τη γνώμη μου μια βράβευση που θα έγραφε ιστορία: να πάρει τη Χρυσή Μπάλα ο Κρίστιαν Ερικσεν. Ο άνθρωπος που αρχικά τρόμαξε τον κόσμο πέρσι το καλοκαίρι, όταν έπιασε την καρδιά του και σωριάστηκε στο χορτάρι, για να μας χαρίσει λίγο αργότερα μια τεράστια ανακούφιση όταν έφτασε στο νοσοκομείο και βγήκε εκτός κινδύνου.

Πρωταγωνιστής

Πέρα από το φρικτό καρδιακό του επεισόδιο ο Ερικσεν υπήρξε άθελά του πρωταγωνιστής στην καταπληκτικότερη εφετινή ποδοσφαιρική ιστορία: τη διάκριση των Δανών στο Euro. Η Δανία παραλίγο να φύγει από το τουνουά: αν ο Ερικσεν δεν αποφάσιζε να κρατηθεί στη ζωή με το έτσι θέλω (και την πολύτιμη βοήθεια των γιατρών), η Δανία δεν θα συνέχιζε. Είχε ξεκινήσει το τουρνουά με ατυχίες. Εχασε δυο ματς στη σειρά (με το Βέλγιο και τη Φινλανδία) χωρίς σε κανένα από τα δυο να είναι χειρότερη: ηττήθηκε χάνοντας πέναλτι και σημαδεύοντας δοκάρια. Πριν από το τρίτο ματς στον όμιλο κόντρα στους Ρώσους, είχε απλά «μαθηματικές ελπίδες» – την έκφραση τη χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απόγνωση κάποιου που έχει αποκλειστεί και δεν θέλει να το παραδεχτεί. Στο όνομα του Ερικσεν έβαλε τέσσερα γκολ στους Ρώσους και προκρίθηκε ως δεύτερη με μια μόνο νίκη, μετά διέλυσε τους Ουαλούς και στη συνέχεια απέκλεισε τους Τσέχους. Και δεν έπαιξε στον τελικό πληρώνοντας ένα διαιτητικό λάθος στο ματς με την Αγγλία: το πέναλτι που κέρδισαν οι Αγγλοι για να επικρατήσουν με 2-1 είναι στον καιρό του VAR λάθος ανεπίτρεπτο.

Αλλαγή

Ολα αυτά οι Δανοί τα πέτυχαν για τον Ερικσεν, η ατυχία του οποίου προκάλεσε τη θεαματικότερη μεταμόρφωση ομάδας μέσα στη χρονιά. Αυτό κάνουν όσοι κερδίζουν τη Χρυσή Μπάλα συνήθως. Αλλάζουν κομμάτι την ιστορία ή το λιγότερο την ομορφαίνουν. Ο Ερικσεν έκανε και τα δύο…

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024