Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Λιλ πλήρωσε 1.000.000 € για τον Αγκιμπού, ο Ολυμπιακός τον πήρε με 120.000 € τροφεία – Η… γκέλα με τη θέση του

Η Λιλ πλήρωσε 1.000.000 € για τον Αγκιμπού, ο Ολυμπιακός τον πήρε με 120.000 € τροφεία – Η… γκέλα με τη θέση του

Νέες λεπτομέρειες για την «κλοπή» του Αγκιμπού Καμαρά από την πρωταθλήτρια Γαλλίας και το τεράστιο λάθος που έκανε η Λιλ με τη θέση του

Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει να επενδύσει σε δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές. Αγνώστους στο ευρύ κοινό. Αλλά γνωστούς στο τμήμα σκάουτινγκ. Και οι δύο από τη Β’ Γαλλίας. Και οι δύο 20-21 ετών. Και οι δύο με στοιχεία που έδειχναν ότι πρόκειται για πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις ελεύθερων ποδοσφαιριστών, περίπλοκες, αλλά και με ιδιαίτερο μέλλον. Οι δύο περιπτώσεις ήταν ο Αγκιμπού Καμαρά και ο Μαμαντού Φοφανά.

Ο Φοφανά ανήκε στη Χάβρη. Μέσος, 21 ετών (22/06/2001), προερχόμενος από την ίσως κορυφαία ακαδημία της Ευρώπης, κάτοχος γαλλικού διαβατηρίου. Και φυσικά ελεύθερος. Ο Ολυμπιακός τον είχε στη λίστα. Επαφές έγιναν. Αλλά ο παίκτης ήταν διστακτικός να αφήσει τη Γαλλία. Εντέλει, οι Ερυθρόλευκοι δεν επέμειναν, με τον Φοφανά να υπογράφει τελικά στην Αμιάν (Σαμπιονά), έως το 2024. Ωστόσο, οι Πειραιώτες είχαν βάλει στην πρώτη θέση των επιλογών τους τον Αγκιμπού.

Ο Καμαρά θεωρούνταν από τους Πειραιώτες μία περίπτωση «20 εκατομμυρίων». Ήταν ένας παίκτης που, εάν ο Ολυμπιακός κατάφερνε να τον αποκτήσει και μάλιστα ουσιαστικά ελεύθερο, τότε θα επρόκειτο για μια μεταγραφική «κλοπή» άνευ προηγουμένου. Και μάλιστα από μια ομάδα (Λιλ) που λίγες εβδομάδες πριν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, πάνω από τη βαθύπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν.

Από to10.gr έχετε διαβάσει όλες τις λεπτομέρειες της μεταγραφής. Πώς ο Ολυμπιακός έπεισε τον παίκτη. Πώς η Λιλ έκανε ένα απίθανο/ερασιτεχνικό λάθος στο συμβόλαιό του, με αποτέλεσμα να τον χάσει, ενώ είχε υπογράψει μαζί του (άκυρο) 5ετές συμβόλαιο. Αλλά και για το αστείο ποσό που πληρώθηκε για την απόκτησή του από τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Σήμερα, όμως, θα αναφερθούμε σε ένα άλλο θέμα. Που δείχνει πόσο πολύ υπολόγιζαν οι Γάλλοι στον Αγκιμπού Καμαρά. Πόσο τον πίστευαν. Και τι επένδυση είχαν κάνει για τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Διότι αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό έως σήμερα είναι πόσα χρήματα είχε δώσει η Λιλ για να τον αποκτήσει.

Απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι το καλοκαίρι του 2018, όταν οι εκπρόσωποι της γαλλικής ομάδας πήγαν στο Κονάκρι της Γουινέας για να συζητήσουν με τη διοίκηση της Ελεφάντ Κολεά, τότε ομάδα του Αγκιμπού, βρέθηκαν μπροστά σε σκληρή διαπραγμάτευση. Ο Καμαρά είχε αναδειχθεί κορυφαίος νέος ποδοσφαιριστής στη χώρα, ήταν αρχηγός της εθνικής Κ19, πλήθος ομάδων ήθελαν να τον κάνουν δικό τους και γενικώς η κατάσταση ήταν περίπλοκη. Εντέλει, η Λιλ αναγκάστηκε να πληρώσει συνολικά πάνω από 1.000.000 € για να αποκτήσει τον Αγκιμπού.

Πόσο κόστισε στον Ολυμπιακό η μετακίνησή του; Από τη FIFA αναγνωρίστηκαν ως τροφεία ένα ποσό κοντά στις 121.000 €. Ποσό που πληρώθηκε αμέσως από τους Ερυθρόλευκους. Οι οποίοι απέκτησαν ένα από τα κορυφαία πρότζεκτ των τελευταίων ετών συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με σχεδόν μηδενικό κόστος και με τρομακτική προοπτική κέρδους.

Αντί επιλόγου, ένα έξτρα στοιχείο για το πώς κινήθηκε ο Ολυμπιακός στην υπόθεση του Αγκιμπού Καμαρά. Ο ατζέντης του αφρικανού μέσου επιβεβαιώνει πως οι Ερυθρόλευκοι παρακολουθούσαν τον πελάτη του τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, ο ίδιος μετέφερε στο to10.gr πως το μεγάλο λάθος που έκανε η Λιλ ήταν ότι είχε επενδύσει να κάνει τον 20χρονο εξτρέμ. Μια θέση την οποία μπορεί να καλύψει, λόγω ταλέντου, προσόντων και ποδοσφαιρικής αντίληψης, αλλά στην οποία δεν μπορεί να βγάλει το 100% των δυνατοτήτων του. Όταν ο προπονητής της πρώτης ομάδας, Κριστόφ Γκαλτιέ, κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, ζήτησε από τη διοίκηση της Λιλ να ανανεώσει αμέσως το συμβόλαιό του και άρχισε να τον χρησιμοποιεί στις προπονήσεις σε πιο ελεύθερο ρόλο, ακόμη και ως 8άρι. Αλλά τότε ήταν πια αργά. Ο Ολυμπιακός είχε «κλειδώσει» τον παίκτη.

Ένα παιδί από τη Γουινέα, που μόλις στην τρίτη του χρονιά στην Ευρώπη παίζει ως πρωταγωνιστής στον Ολυμπιακό. Έχοντας ήδη 11 συμμετοχές, 3 γκολ, 1 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Αλλά κυρίως αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του αγωνιστικού παζλ του Πέδρο Μαρτίνς. Ένα κομμάτι ανεκτίμητης ποδοσφαιρικής (και οικονομικής) αξίας.

Sports in

Η Φενέρ και τι συμφέρει τον Ολυμπιακό…

Ο βασικός στόχος των «καναρινιών», το πρόγραμμά τους μέχρι την διπλή μάχη με τον Θρύλο και τα παιχνίδια με Γαλατά και Καραγκιουμρούκ, που καλό για τον Ολυμπιακό θα είναι να μην μετατεθεί κανένα από τα δυο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024