Απογοητευτικές οι επιδόσεις της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω από χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Τουρκία, και μόλις μια θέση πάνω από τη Ρουμανία.
Την 47η θέση μεταξύ 132 χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας που δημοσιεύει κάθε χρόνοι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).
Σύμφωνα με τους συντάκτες της κατάταξης, οι επιδόσεις της χώρας βρίσκονται «κάτω από το αναμενόμενο» για χώρα υψηλού εισοδήματος.
Η έκθεση, η οποία συνεκτιμά παράγοντες όπως ο αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων, η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, οι εξαγωγές και η παραγωγικότητα, εμφανίζει πρώτη την Ελβετία για δέκατη συνεχή χρονιά. Ακολουθούν η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και, για πρώτη φορά στην πρώτη πεντάδα, η Νότια Κορέα.
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω από χώρες όπως η Κύπρος (28η), η Βουλγαρία (35η) και η Τουρκία (41η) και μόλις μια θέση πάνω από τη Ρουμανία.
Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Υεμένη και η Ανγκόλα.
Οι μισές και πλέον χώρες στο Top20 είναι χώρες της Ευρώπης, ωστόσο πέντε ασιατικές οικονομίες συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία: Νέα Κορέα (5η), Σιγκαπούρη (8η), Κίνα (12η), Ιαπωνία (13η) και Χονγκ Κονγκ (14ο). Η Κίνα είναι η μόνη οικονομία μέσου εισοδήματος στις πρώτες 30 θέσεις, επισημαίνει ο WIPO.
Αναλυτικά, η πρώτη δεκάδα διαμορφώνεται ως εξής:
- Ελβετία
- Σουηδία
- ΗΠΑ
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Νότια Κορέα
- Ολλανδία
- Φινλανδία
- Σιγκαπούρη
- Δανία
- Γερμανία
- Τραγωδία στην Ινδονησία: 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας
- Μπαράζ ελέγχων ξεκινά η Εφορία για επιστροφές ΦΠΑ – Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο
- Συνταγές: Δύο σούπες για το κρύο του χειμώνα
- Αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας – Εντοπίστηκε γυναίκα με ηλεκτρικό πατίνι υπό την επήρεια αλκοόλ
- Τουρκία: Επτά αστυνομικοί τραυματίες σε μάχη με τζιχαντιστές του ΙΚ
- Η επιστήμη μίλησε: Η κοτόσουπα είναι το old time classic «φάρμακο»
- Καιρός: Τοπικές βροχές τη Δευτέρα – Έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Με τη μεγάλη εξουσία έρχεται η μεγάλη ανασφάλεια – Γιατί τα ισχυρότερα κράτη φοβούνται περισσότερο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442