Το φαινόμενο με τους ιστούς των αραχνών να καλύπτουν τα πάντα στη λιμνοθάλασσα στο Αιτωλικό έχει απασχολήσει τους επιστήμονες από το 2018, ενώ και τότε οι εικόνες προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πώς, όμως, εξηγείται το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο;
Για το φαινόμενο με «πρωταγωνίστριες» τις αράχνες Tetragnatha μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι» η βιολόγος, αραχνολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΔΠΘ, Μαρία Χατζάκη.
Η εξήγηση της αραχνολόγου
«Οι συνθήκες στο Αιτωλικό είναι τέτοιες ώστε τα έντομα βρίσκουν, λόγω της υγρασίας και της τροφής που βρίσκουν εκεί, τις συνθήκες ώστε να αυξηθούν», είπε η κ. Χατζάκη.
«Στο συγκεκριμένο μέρος συγκεντρώνονται χιλιάδες αράχνες και είναι χαρακτηριστικό του φαινομένου ότι παρατηρείται τη συγκεκριμένη εποχή, ποτέ λόγου χάρη τον χειμώνα ή την άνοιξη. Την προηγούμενη φορά το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στον ποταμό Νέστο ή το Κοτύχι της Πελοποννήσου», πρόσθεσε η επιστήμονας.
«Με την τόσο μεγάλη αύξηση του πληθυσμού οι αράχνες αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, απλώνουν τους ιστούς τους και φτιάχνουν αυτά τα μεγάλα πέπλα που βλέπουμε. Όταν πέσει η θερμοκρασία και αλλάξει η εποχή θα πεθάνουν και θα πάψει το φαινόμενο», εξήγησε η κ. Χατζάκη.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας