Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Βελόπουλος και τα ψεκασμένα παραληρήματά του για το in.gr

Ο Βελόπουλος και τα ψεκασμένα παραληρήματά του για το in.gr

Μέσα σε όλα τώρα έχουμε και τον ψεκασμένο Κυριάκο Βελόπουλο να εμπλέκει το in.gr σε… θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με τις πυρκαγιές

Ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι γνωστός και για το φλερτάρισμά του με ανοιχτά ακροδεξιές απόψεις και για τον τρόπο που ευελπιστεί να είναι ο αρχηγός των… ψεκασμένων στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό και οι ομιλίες του είναι πάντοτε ένα απίστευτο μείγμα από αντιπολιτευτικές κορώνες, λαϊκιστική ρητορική, θεωρίες συνωμοσίας και συχνά απλές απιθανότητες.

Άλλωστε, ο σκοπός του δεν είναι να παρουσιάσει συγκροτημένο πολιτικό λόγο ή κάποιο πρόγραμμα, αλλά να κατοχυρώσει ότι αυτός εκπροσωπεί το κοινό των ψεκασμένων ακροδεξιών συνωμοσιολόγων.

Και βέβαια στη διαδρομή δεν παραλείπει ενίοτε να κάνει παρεμβάσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το τελευταίο του επίτευγμα ήταν να προσπαθήσει να εμπλέξει το in.gr και τα ΝΕΑ σε μια απίστευτη ιστορία συνωμοσίας γύρω από τις πυρκαγιές.

Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε στη Βουλή ότι το κλειδί για να καταλάβουμε γιατί κάηκε η Βαρυμπόμπη βρίσκεται σε δημοσιεύματα του in.gr για το σχέδιο ανάπλασης των κτημάτων στο Τατόι.

Δείτε τι είπε στη Βουλή στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές με το θράσος του ανθρώπου που κάποτε υποστήριζε ότι είχε βρει τις… Επιστολές του Ιησού:

«Κυρία Μενδώνη, πώς δίνονται οι ευκαιρίες σε κάποιους; Εγώ δεν λέω ότι έγινε. Σας λέω όμως τι είδα. Το σχέδιο είναι εδώ. Και σύμπτωση είναι, δεν πειράζει. Όλα συμπτώσεις είναι. Εδώ είναι. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής. Σχέδιο –λέει- μελέτη για το Τατόι. Περιελάμβανε μουσείο, ξενοδοχείο, σπα, ειδικές διαδρομές. Ακούστε. Είχε μέσα όμως δύο δημοσιεύματα του in.gr και από ΤΑ ΝΕΑ. Και τα δύο δημοσιεύματα του κ. Μαρινάκη έλεγαν ότι το πρόβλημα είναι οι δασικές εκτάσεις. Αυτό σημαίνει κίνητρο. […] Δεν λέω ότι έγινε, αλλά είναι κίνητρο. Για να σταματήσεις ένα πρόβλημα, κύριε συνάδελφε, αγαπητέ μου φίλε, κόβεις το κίνητρο. Αν δεν έχει κίνητρο κάποιος, δεν θα σου κάνει τη ζημιά είτε εκούσια είτε ακούσια».

Ποια είναι η πραγματικότητα τώρα.

Στις 9 Φεβρουαρίου το in.gr είχε ένα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ για το σχέδιο ανάπλασης στο Τατόι.

Και έλεγε την πολύ απλή αλήθεια ότι ένα τέτοιο σχέδιο επένδυσης δημιουργεί ενδιαφέρον για επενδύσεις και στη γύρω περιοχή, όμως οι διαθέσιμες εκτάσεις είναι περιορισμένες γιατί μιλάμε για δασικές εκτάσεις.

Πουθενά δεν έλεγε ότι κάποιοι σκέφτονται να… βάλουν πυρκαγιές για να κάνουν επενδύσεις. Ή ότι ο όλος σχεδιασμός είναι να δοθεί… κίνητρο σε εμπρηστές.

Σε τελική ανάλυση το όλο σχέδιο ανάπλασης των κτημάτων στο Τατόι στηρίζεται ακριβώς στο ότι είναι δάσος. Γι’ αυτό και υπάρχει πρόβλημα τώρα που κάηκε αυτό το δάσος.

Είναι αλήθεια ότι την αντίληψη ότι από το ρεπορτάζ του in.gr προέκυπτε «κίνητρο» για ενδεχόμενους εμπρησμούς δεν την ξεκίνησε πρώτα ο Βελόπουλος. Κυκλοφόρησε τις μέρες που μαινόταν η πυρκαγιά στην Αττική μέσα σε ένα κλίμα αναζήτησης με κάθε τρόπο «αντιπολιτευτικών» επιχειρημάτων, ιδίως από τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση η κοινή λογική θα έλεγε ότι όταν η κυβέρνηση ετοιμάζει επένδυση με όρους αγροτουρισμού και προβολής του δάσους, το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν πυρκαγιά.

Όμως, δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο όπου αντί για σκληρή κριτική στην ανεπάρκεια ή την έλλειψη προετοιμασίας, πάντα προκρίνεται «αντιπολιτευτικά» η… θεωρία συνωμοσίας, η λογική «εξαρχής το είχαν σχεδιάσει έτσι».

Και φυσικά ποιος καλύτερος να πιάσει μια τέτοια συνωμοσιολογική αντίληψη και να την κάνει παντιέρα από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Όμως, το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι αναπαράγει μια θεωρία συνωμοσίας, αντί να ασκεί αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα είναι ο τοξικός τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να εμπλέξει τα μέσα ενημέρωσης στο παραλήρημά του.

Γιατί ξαφνικά ένα ρεπορτάζ που παρέθετε καθαρή πληροφορία και αντικειμενικά δεδομένα, γίνεται απόδειξη ότι υπήρχε κάποιο δολερό σχέδιο εξαρχής.

Και μάλιστα για να κάνει ακόμη πιο τοξικό το παραλήρημά του δεν αναφέρει καν τα ρεπορτάζ αυτά ως τέτοια, αλλά ως δημοσιεύματα του… ιδιοκτήτη.

Ο σκοπός προφανής: να… τεκμηριωθεί η θεωρία συνωμοσίας.

Αφού τα γράφει ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης είναι προφανές ότι υπάρχει κάτι ύποπτο.

Όλα αυτά θα ήταν απλώς ενδεικτικά της γελοιότητας της ψεκασμένης ακροδεξιάς, εάν δεν συντηρούσαν ένα επικίνδυνο πολιτικό κλίμα.

Ένα κλίμα όπου δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αλλά συνωμοσίες.

Όπου δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης ή δημοσιογράφοι, αλλά μόνο επιχειρηματίες που «στέλνουν μηνύματα» που μόνο ο Βελόπουλος μπορεί να αποκρυπτογραφήσει.

Όπου όλα είναι «σικέ και μιλημένα» και την αλήθεια θα τη βρει κανείς μόνο στο παραλήρημα της ακροδεξιάς.

Και για να τελειώνει η πλάκα: Το in.gr είναι το μεγαλύτερο ενημερωτικό site στη χώρα.

Γράφεται από δημοσιογράφους και δημοσιεύει ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις.

Δεν του υπαγορεύει η ιδιοκτησία το περιεχόμενο και δεν είναι αγγελιοφόρος συμφερόντων (σε αντίθεση με ακροδεξιούς πολιτικούς που ταυτόχρονα εξυπηρετούν επιχειρηματίες).

Έχει απόψεις (και μάλιστα πολυφωνικές) αλλά δεν έχει καμία σχέση με θεωρίες συνωμοσίας.

Είχε την πιο αναλυτική κάλυψη των πρόσφατων πυρκαγιών όπως είχε και την πιο πλήρη κάλυψη για την τραγωδία στο Μάτι.

Και στις δύο περιπτώσεις έκανε σκληρή αδυσώπητη κριτική σε κάθε κυβερνητική παράλειψη.

Και γι’ αυτό δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν δεχόμαστε επιθέσεις λάσπης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ας περιοριστεί στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, ας χαϊδεύει τα αυτιά του ψεκασμένου κοινού του, ας δώσει τη μάχη της επανεκλογής του (ελπίζουμε η ελληνική κοινωνία να αντιληφθεί ότι της αξίζει καλύτερη εκπροσώπηση), ας πουλάει κεραλοιφές, και άλλα συναφή προϊόντα για το μεροκάματο, αλλά ας μην ασχοληθεί ξανά ούτε με το in.gr, ούτε με τα άλλα μέσα της Alter Ego.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024