Δύσκολα θα βρείτε μια προπόνηση καλύτερη από το περπάτημα, αφού δεν απαιτεί εξοπλισμό, δεν χρειάζεται προπονητή και ήδη γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Το περπάτημα είναι η ιδανική ήπια προπόνηση για να κάψετε θερμίδες, ενώ προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

*Εγκέφαλος

Το περπάτημα ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης.

*Μύες

Ενεργοποιεί τους μυς των μηρών, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όταν περπατάτε σε ανηφορική κλίση.

*Οστά

Όπως συμβαίνει με κάθε προπόνηση με το βάρος του σώματος, το περπάτημα βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των οστών.

*Βάρος

Το περπάτημα για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο σωματικό βάρος, μειωμένο λίπος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

*Αίμα

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, κρατώντας σε ισορροπία το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ενέργειας.

*Καρδιά

Η αύξηση των παλμών της καρδιάς βελτιώνει τη ροή του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

*Πέψη

Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, αποτρέποντας το φούσκωμα.

*Αρθρώσεις

Η σωματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αρθρικού υγρού γύρω από τις αρθρώσεις, παρέχοντας επαρκή λίπανση και θρεπτικά στοιχεία στους χόνδρους, δηλαδή τους ιστούς που λειτουργούν ως μαξιλάρι μεταξύ των οστών.