Οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται στα παράλια της Τουρκίας από τα τέλη Ιουλίου, εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων. Χιλιάδες κάτοικοι, αλλά και τουρίστες έζησαν τον απόλυτο τρόμο, καθώς αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές όπου βρίσκονταν για να γλιτώσουν από τις φλόγες, που ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον σε οκτώ άτομα.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για την αδράνειά της, κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, χρησιμοποιώντας ευρηματικά μέσα για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά.

Πριν τις φονικές πυρκαγιές, οι θερμοκρασίες στη χώρα άγγιξαν τους 50 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Εντός του 2021 σχεδόν 100.000 εκτάρια έχουν παραδοθεί στις φλόγες στην Τουρκία, με τον ετήσιο μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας να κυμαίνεται περίπου στις 13.000.

Περισσότερες από 130 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στη χώρα από τις 28 Ιουλίου, ενώ οι εννιά εξ αυτών συνεχίζουν να καίνε από τις 4 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι για την κατάσβεσή τους επιχειρούν 51 ελικόπτερα, 16 Canadair και 850 οχήματα.

Πολλοί κάτοικοι πολυπληθών περιοχών έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Προκειμένου να επιβραδύνουν την επέλαση της πυρκαγιάς, οι Τούρκοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, λειτουργώντας αυτόνομα ή σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Βίντεο πολιτών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο καταγράφουν τα αυτοσχέδια μέσα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών για να σβήσουν τις φλόγες.

Μια εταιρεία μπετόν έχει προσφέρει ορισμένες από τις μπετονιέρες της, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί μετατροπές προκειμένου να μπορούν να μεταφέρουν νερό. Τις μπετονιέρες αυτές χρησιμοποιούν οι ντόπιοι ως «κινητές μονάδες καταπολέμησης πυρκαγιών», όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Ορισμένοι κάτοικοι δεν δίστασαν ακόμη και να ριχτούν στις φλόγες, μόνο με ένα λάστιχο. Ένας διάσημος ηθοποιός της χώρας, έσπευσε να σβήσει την πυρκαγιά σε δάσος κοντά στην πόλη Μίλας, όπου οι φλόγες τύλιξαν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω άνθρακα.

Ένας φίλος του κατέγραψε σε βίντεο τη γενναία προσπάθειά του.

Άλλοι διάσημοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναλάβει τον ρόλο των ερασιτεχνών δημοσιογράφων καταγράφοντας την καταστροφή και αναρτώντας τις εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα.

Στο παραπάνω βίντεο, μια ομάδα ανθρώπων δημιουργεί ανθρώπινη αλυσίδα, προκειμένου να μεταφέρει τη μάνικα κοντά στη φωτιά.

Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν επίσης άμμο για να σβήσουν τις φλόγες, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο από το χωριό Ντελικιόλ.

Δήμαρχοι και τοπικοί αξιωματούχοι που ανήκουν στην κοσμική αντιπολίτευση της Τουρκίας, καλούν τις ομοσπονδιακές αρχές σε βοήθεια, καταδικάζοντας την απουσία της.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των πυρκαγιών σε κατοικημένες περιοχές. Στις αρχές της εβδομάδας, είχε αναφέρει ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς του PKK.

Με πληροφορίες από France 24

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr