Το καρπούζι, το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική, είναι αδιαμφισβήτητα το φρούτο που σηματοδοτεί το καλοκαίρι. Ωστόσο, σε όλους μας έχει συμβεί να μην κάνουμε τη σωστή επιλογή και να μην είναι νόστιμο.

Και λογικό να συμβαίνει αυτό. Για αυτό υπάρχουν μερικοί τρόποι ώστε να επιλέγουμε το καλύτερο καρπούζι κάθε φορά στο μανάβικο. Και όσο και αν η λύση φαντάζει ανέφικτη, είναι πολύ απλή γιατί μέσα από μερικά εύκολα βήματα θα μπορείτε να καταναλώσετε το νόστιμο και δροσερό αυτό φρούτο.

Σφιχτό και λείο το καλό καρπούζι

Το καλό καρπούζι πρέπει να είναι σφιχτό, χωρίς χτυπήματα, κοψίματα  ή διάφορα μαύρα σημεία, ενώ  πρέπει να διαθέτει και συμμετρικό σχήμα. Όσο πιο ώριμο το καρπούζι, τόσο πιο σκούρα πράσινη είναι η φλούδα του.

Προσοχή στο βάρος

Όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι το καρπούζι που θα διαλέξετε, θα πρέπει να είναι αρκετά βαρύ για το μέγεθός του, αν και δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός. Τα ώριμα και ζουμερά καρπούζια είναι αυτά που περιέχουν το περισσότερο νερό, συνεπώς είναι και πιο βαριά.

Γυρίστε το ανάποδα

Για να καταλάβετε αν το καρπούζι είναι ώριμο, θα πρέπει να το γυρίσετε ανάποδα και να  ψάξετε πάνω στη φλούδα του να βρείτε το σημείο που αγγίζει το χώμα το οποίο πρέπει να  έχει ένα κιτρινωπό χρώμα. Αν το σημείο αυτό είναι άσπρο ή πράσινο, σημαίνει ότι το καρπούζι κόπηκε πριν ακόμα ωριμάσει, άρα μην προτιμήσετε το συγκεκριμένο καρπούζι.

Πράσινο το κοτσάνι

Για να βεβαιωθείτε ότι το καρπούζι είναι φρεσκοκομμένο και ότι δεν βρίσκεται στην αποθήκη του προμηθευτή ή παραγωγού πολλές μέρες, πρέπει το κοτσάνι του να είναι πράσινο και όχι ξεραμένο.

Ένα χτύπημα ελαφρύ στο καρπούζι βοηθάει

Μπορεί αυτό το χτύπημα να γίνει με την παλάμη μερικές φορές. Πρέπει να ακούγεται κάτι σαν μια μικρή ηχώ. Αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι φρέσκο και το εξωτερικό του είναι πολύ σκληρό, πράγμα που το κάνει το φρούτο πιο νόστιμο. Ίσως, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις από την αρχή τον ήχο που κάνει το καλό καρπούζι όταν το χτυπάς, οπότε θα χρειαστεί κάποιες φορές να κάνεις και λάθος για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr