Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρέθυμνο: 5+1 γαστρονομικοί παράδεισοι

Ρέθυμνο: 5+1 γαστρονομικοί παράδεισοι

Η κρητική κουζίνα στα καλύτερά της μέσα και γύρω από την παλιά πόλη

Όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στο Ρέθυμνο, σκέφτηκα πως έχω να κάνω με ένα ιδιότυπο χωροταξικό τέκνο μιας κατ’ ιδέαν ένωσης: του Ναυπλίου και των Χανίων.

Η κρητική αριστοκρατικότητα με το ενετικό χρώμα, την τουρκική εναπομείνασα κουλτούρα του μιναρέ και το έντονο ταμπεραμέντο των Κρητών που διαβιούν στον τόπο, συνθέτουν ένα μωσαϊκό ομορφιάς και αρμονίας.

Η Κρήτη ποτέ δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο από άποψης φαγητού.

Το Ρέθυμνο, όπως και όλος ο νομός, έχει βρει τα τελευταία χρόνια τον βηματισμό του (και) στην υψηλή γαστρονομία, τολμώντας να «γκουρμεδοποιήσει» με σύνεση παραδοσιακές γεύσεις, να αναδείξει πρώτες ύλες και να εμπιστευθεί νέους ανθρώπους στην διοίκηση εστιατορίων και στην διεύθυνση των κουζίνων τους.

Τα παρακάτω στέκια θα σας ικανοποιήσουν απολύτως:

Aσίκικο

Ελληνικό, παραδοσιακό, με έξυπνα switches και τολμηρούς «διαλόγους» με κουζίνες της ανατολής. Η κουζίνα του Ασίκικου δεν φοβάται το πικάντικο, προσφέρει γενναίες μερίδες και ένα από τα καλύτερα χούμους και τζατζίκια που θα έχετε φάει ποτέ στην ζωή σας.

Στην καρδιά της παλιάς πόλης, θα βρείτε σπανιότατα άδειο κάποιο τραπέζι του.

Αλάνα

Η κοσμοπολίτικη Αλάνα θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από την Μύκονο ή την Σαντορίνη. Κατάλογος με  αξιώσεις και με επιλογές για κάθε ουρανίσκο: από τα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα, μέχρι τα περουβιανά σεβίτσε και τα «αμερικάνικα» rib eye, παίζει με φίνα πρώτη ύλη, άψογη παρουσίαση και το πιο ευγενικό service του νησιού. Kudos στον σεφ Γιάννη Δραμουντάνη.

Ο ιδιοκτήτης του,πολυταξιδεμένος,δραστήριος και λάτρης της γαστρονομίας, έχει περάσει από όλα τα πόστα του μαγαζιού του και φέτος (πριν λίγες ημέρες, actually) τόλμησε να ανοίξει ένα δεύτερο εστιατόριο στο Ρέθυμνο, κοντύτερα προς το παλιό λιμάνι, με πιο σύγχρονο χαρακτήρα και «αθηναϊζουσα» εστιατορική αισθητική.

Ο νεαρός σεφ Γιώργος Συλιγνάκης τολμά να φέρει την απλότητα της μεσογειακής και κρητικής μπουκιάς σε πιάτα που μοσχοβολούν αρώματα και προδίδουν μοντέρνες τεχνικές. Το όνομα αυτού; Αρμπόνα. Θα πει κάτι σαν…πούσι και θαλασσινή ομίχλη.

Ζητήστε να δοκιμάσετε την μοναδικής υφής και γεύσης βραβευμένη ρακή 35n που θα σας έρθει μες στο υπέροχο, «βοτκίζον» μπουκαλάκι της.

Ζαμπία

Ένα φιλόξενο ελληνικό μαγειρείο με θαμώνες ντόπιες και ντόπιους που, αν είστε τυχεροί, θα σας χαρίσουν καμιά νόστιμη μαντινάδα.

Τυπική ταβέρνα με νησιώτικη διάθεση και απλές, μαμαδίστικες γεύσεις: χόρτα, μαγειρευτά, εξαίσιους κολοκυθοκεφτέδες, πεντανόστιμο κιμά και ωραία θέα στην θάλασσα, κοντά στην μεριά των ΚΤΕΛ του Ρεθύμνου. Οι τιμές ικανοποιητικότατες και η εξυπηρέτηση γρήγορη και πρόσχαρη.

Μην αναμένετε κάποια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ή διακόσμηση. Όλα απλά, όλα ωραία.

Βασικό σημείο συνάντησης καλλιτεχνών μετά από συναυλίες στο Ρέθυμνο!

Καπηλειό

Το εστιατόριο αυτό ενδείκνυται για ρομαντικές περιστάσεις, λόγω της σχετικά «χωμένης» τοποθεσίας του μες στην παλιά πόλη. Επιμένει στην κλασική θεώρηση της «οφίσιαλ» ελληνικής κουζίνας με παρουσίαση και εμφάνιση πιάτων που θυμίζει λίγο ή πολύ 80s και 90s, αλλά με γεύσεις φερμένες στο σήμερα 100%.

Αρκετό τηγάνι στις παρασκευές, ανεπιτήδευτη νοστιμιά και ενδιαφέρουσα λίστα τοπικών κρασιών. Τα δύο αδέρφια που το τρέχουν, μετανάστες από την Αλβανία, καταθέτουν, επί της ουσίας, κρητική ψυχή και κάνουν τους Ρεθυμνιώτες (και όλους μας) υπερήφανους για την πολύ επιτηχημένη τους επιχειρηματική προσπάθεια.

Γιόρτασα εκεί τα γενέθλιά μου και κέρασαν μικρή σαμπάνια και ε-ξαι-ρε-τι-κό γαλακτομπούρεκο, ζεστό από το φούρνο.

Συγκίνηση και υπεροχή. Να πάτε!

Ζέφυρος

Μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει επιζήσει τριών γενεών με την ίδια προσήλωση στην ποιότητα της γεύσης και της εξυπηρέτησης. Μην σας «τρομάξουν» οι τουρίστες. Το σημείο του είναι απίθανο, πάνω στις βαρκούλες του παλιού λιμανιού, με ένα γλυκό αεράκι να σας δροσίζει καθώς περιμένετε τα φρέσκα ψάρια σας. Προσελκύει και ντόπιους και Έλληνες και ξένους τουρίστες. Και πολύ καλά κάνει!

Μεγάλες μερίδες, άριστη αστακομακαρονάδα, έξοχο τηγάνισμα στα θαλασσινά και τα μικρά ψάρια, απροσποίητη ευγένεια και φροντίδα στον πελάτη-επισκέπτη. Θεϊκό κέρασμα ψημένη ρακή και σορμπέ παγωτό λεμόνι για το τέλος.

Τα λόγια είναι περιττά.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024