Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Kaseya: Δεν θα λάβουν λύτρα οι χάκερ που χτύπησαν χιλιάδες επιχειρήσεις

Υπόθεση Kaseya: Δεν θα λάβουν λύτρα οι χάκερ που χτύπησαν χιλιάδες επιχειρήσεις

Οι χάκερ που ανέλαβαν την ευθύνη ζήτησαν 70 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση όλων των δεδομένων των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων.

Μεταξύ 800 και 1.500 επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί από την κυβερνοεπίθεση στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών Kaseya, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της τη Δευτέρα, ο οποίος έστειλε μήνυμα ότι η εταιρεία δεν διαπραργματεύεται με τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Φρεντ Βοκόλα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα τη Φλόριντα, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος της επίθεσης της Παρασκευής, καθώς επρόκειτο κυρίως για πελάτες της Kaseya.

Η εταιρεία παρέχει εργαλεία λογισμικού σε επιχειρήσεις που συνήθως χειρίζονται εργασίες back-office για πελάτες τους που είναι πολύ μικρής ή μεσαίας οικονομικής κλίμακας προκειμένου να έχουν τα δικά τους τεχνολογικά τμήματα.

Ένα από αυτά τα εργαλεία ανατράπηκε την Παρασκευή, επιτρέποντας στους χάκερ να παραλύσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και στις πέντε ηπείρους. Παρόλο που οι περισσότερες από αυτές ήταν μικρές, όπως γραφεία οδοντιάτρων ή λογιστές, το πρόβλημα έγινε αισθητό πιο έντονα στη Σουηδία, όπου εκατοντάδες σούπερ μάρκετ έπρεπε να κλείσουν επειδή τα ταμεία τους δεν λειτουργούσαν ή στη Νέα Ζηλανδία, όπου σχολεία και νηπιαγωγεία βρέθηκαν χωρίς σύνδεση.

Οι χάκερ που ανέλαβαν την ευθύνη ζήτησαν 70 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση όλων των δεδομένων των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων, παρόλο που έχουν δείξει την προθυμία να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», δήλωσε εκπρόσωπος των χάκερ στο Reuters νωρίτερα τη Δευτέρα.

Ο Βοκόλα αρνήθηκε να πει εάν ήταν έτοιμος να δεχτεί την «προσφορά»: «Δεν μπορώ να σχολιάσω με “ναι”, “όχι” ή “ίσως”», είπε όταν ρωτήθηκε αν η εταιρεία του θα μιλούσε με τους χάκερ ή εάν θα τους πλήρωνε. «Κανένα σχόλιο για καμία σχέση με τη διαπραγμάτευση με τρομοκράτες με κανέναν τρόπο», δήλωσε.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024