Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «Κουτάβι» του Τζεφ Κουνς χρειάζεται επειγόντως ανανέωση

Το «Κουτάβι» του Τζεφ Κουνς χρειάζεται επειγόντως ανανέωση

Το διάσημο γλυπτό του Τζεφ Κουνς που δημιουργήθηκε το 1997, έξω από το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην Ισπανία πρέπει να αποκατασταθεί στην πρότερη αίγλη του και για την κάλυψη του κόστους έχει ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών

Το χαρούμενο κουτάβι, «Puppy», το καλυμμένο με άνθη γλυπτό του Τζεφ Κουνς που καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο τα τελευταία 23 χρόνια, χρειάζεται επειγόντως ανανέωση.

Το γλυπτό ενός tεριέ των Δυτικών Χάιλαντς, ύψους 12,4 μέτρων, που δημιουργήθηκε το 1997, έξω από το Μουσείο στην Ισπανία πρέπει να αποκατασταθεί στην πρότερη αίγλη του και για την κάλυψη του κόστους έχει ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών.

Για τη συντήρηση ενός τέτοιου είδους γλυπτού απαιτούνται 100.000 ευρώ και ο Χουάν Ιγκνάσιο Βιντάρντε, γενικός διευθυντής του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ Μπιλμπάο, εξηγεί τους λόγους:

«Το κουτάβι του Τζεφ Κουνς είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της συλλογής και έχει αναδειχθεί σε έμβλημα για την πόλη του Μπιλμπάο από τον Οκτώβριο του 1997, όταν ήρθε εδώ ανάμεσά μας. Απαιτούνται 100.000 δολάρια για να ανανεωθεί η εσωτερική του δομή, να συντηρηθούν και να αντικατασταθούν όλα τα στοιχεία του».

«Έχει γίνει σύμβολο του Μουσείου και του ίδιου του Μπιλμπάο, και ως εκ τούτου, πρέπει πάντα να φαίνεται πανέμορφο. Ελπίδα μας είναι ότι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε το γλυπτό για τα επόμενα 25 χρόνια με την προσπάθεια συντήρησης»» αναφέρεται σύμφωνα με το ΑΠΕ στην ιστοσελίδα του Γκούγκενχαϊμ.

Το κόστος αποκατάστασης, που εκτιμάται σε περίπου 110.000 δολάρια μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη πόσο μεγάλη αξία έχουν αποκτήσει τα έργα του Κουνς.

Το 2019, το γλυπτό του Rabbit πουλήθηκε έναντι 91 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Έγινε το έργο καλλιτέχνη εν ζωή που πουλήθηκε στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών σε δημοπρασία. Το 2013, το γλυπτό του «Balloon Dog (Orange)» αγοράστηκε 58,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Christie’s στη Νέα Υόρκη.

«Da Vida a Puppy» (Δώστε Ζωή στο Κουτάβι) είναι το σύνθημα της εκστρατείας συγκέντρωσης δωρεών και στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες του πρότζεκτ.

Κάτω από τον καταπληκτικό μανδύα των λουλουδιών του, τα οποία αντικαθίστανται κάθε χρόνο την άνοιξη και το φθινόπωρο, το κουτάβι έχει μια σύνθετη δομή – έναν ατσάλινο σκελετό και ένα σύστημα ποτίσματος, καθώς και μια σειρά από στρώματα που συγκρατούν το υπόστρωμα που απαιτείται για να τρέφονται τα φυτά στον μανδύα, διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα, στην οποία αναφέρεται πώς μπορεί κάποιος να γίνει δωρητής και να βοηθήσει, ώστε το Κουτάβι να παραμείνει «ζωντανό και ακμαίο» για άλλα 25 χρόνια.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024