Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο νησί που έχει πάντα ήλιο: Προστατεύοντας τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου από τον καρκίνο του δέρματος

Στο νησί που έχει πάντα ήλιο: Προστατεύοντας τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου από τον καρκίνο του δέρματος

Η Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», Αναστασία Πασακοπούλου, μιλά στο in.gr για μια σημαντική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πανέμορφο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, την Τετάρτη 16 Ιουνίου

Διαχρονικά μια από τις μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας, ο καρκίνος λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο είδος «φυσικής καταστροφής»: Δεν γνωρίζει σύνορα, είναι αδύνατον να προστατευτεί ο οποιοδήποτε από αυτόν στο 100%, όμως τείνει να πλήττει δυσανάλογα τους πλέον ευάλωτους και υπάρχουν σημαντικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών του. Και ακριβώς όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι πυρκαγιές, έτσι και ο καρκίνος μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, όμως διαθέτει τις δικές του τοπικότητες. Στη δική μας χώρα, για παράδειγμα, με τις λαμπερές λιακάδες και τις σπάνιες συννεφιές, είναι φυσικό ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα να αποτελούν ορισμένους από τους σημαντικότερους κινδύνους. Και υπάρχουν πληθυσμοί πιο ευάλωτοι από άλλους.

Για αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση των πλέον πληττόμενων ομάδων, βοηθώντας τες να οικοδομήσουν γραμμές άμυνας απέναντι στον καρκίνο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η εκδήλωση Ενημέρωση και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου, που θα πραγματοποιηθεί από τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Μαστίχας Χίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, στις 19:30.

Η πρόεδρος του Ομίλου, κ. Αναστασία Πασακοπούλου, μίλησε στο in.gr για τους λόγους επιλογής της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών ως κοινού αυτής της εκδήλωσης, τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας και τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να λάβουμε απέναντι στο μελάνωμα.

Στις 16 Ιουνίου, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, την φιλοξενία του Μουσείου Μαστίχας Χίου – Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και έχοντας την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου διοργανώνει την ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα στους Μαστιχοπαραγωγούς της Χίου».Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας πώς και γιατί επιλέχθηκαν οι Μαστιχοπαραγωγοί της Χίου ως το κοινό-στόχος της ημερίδας ενημέρωσης για το μελάνωμα;

Ο όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ νιώθει ικανοποιημένος και ευτυχής που θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ενημερωτική δράση στην Χίο, η οποία θα απευθύνεται στους μαστιχοπαραγωγούς όπως και στους εργαζομένους στις μαστιχοκαλλιέργειες. Επιλέχθηκε η Χίος βάσει της ηλιοφάνειας της καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας δεν έχει σύννεφα στον ουρανό της, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Φυσικά ο λόγος της ηλιοφάνειας του νησιού συνδυάστηκε με το γεγονός της καλλιέργειας της μαστίχας αλλά και με τους ανθρώπους που μοχθούν για να την παράγουν. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τις περισσότερες ώρες και για αρκετούς μήνες τον χρόνο οι εργαζόμενοι στις μαστιχοκαλλιέργειες δουλεύουν στην ύπαιθρο, οπότε καταλαβαίνετέ ότι εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλο διάστημα. Θεωρούμε υποχρέωση μας και καθήκον μας να επισκεφθούμε και νησιά τα οποία δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση και ευχαριστούμε όσους μας βοηθούν να το κατορθώσουμε.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ημερίδας;

Οι στόχοι της ημερίδας είναι να ενημερώσουμε τους μαστιχοπαραγωγούς όπως και τους εργαζομένους στις μαστιχοκαλλιέργειες, για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα. Θα επισημανθούν από την ιατρό-δερματολόγο που θα έρθει μαζί μας στη εν λόγω δράση οι τρόποι πρόληψης και αποφυγής βλαβών από τις νόσους που προαναφέραμε αλλά ταυτόχρονα θα τους περιγράψει πως μπορεί να αναγνωριστούν τυχόν ενδείξεις – συμπτώματα ώστε να απευθυνθούν αμέσως στον κατάλληλο ιατρό.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από το μελάνωμα;

Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από τους ειδικούς. Η σωστή πληροφόρηση από φορείς που συνεργάζονται με επιστημονικές εταιρείες. Θα πρέπει να μάθουμε να απευθυνόμαστε στον δερματολόγο και να μην δεχόμαστε πληροφορίες από πηγές που δεν έχουν την υπόσταση που θα έπρεπε. Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο ΑγκαλιάΖΩ εκτός από πολλές δράσεις σε στοχευμένα κοινά που κρίνει ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ενημέρωσης έχει πραγματοποιήσει και εκπαιδευτικά προγράμματα σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας μας σε διδακτικές ώρες ώστε να ενημερώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα. Η ενημέρωση επιφέρει την πρόληψη, η οποία όπως έχει πει και ο Ιπποκράτης είναι προτιμότερη της θεραπείας!

Ο κίνδυνος του μελανώματος είναι ένα θέμα που επικοινωνείτε συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Ωστόσο, θα λέγατε ότι αποτελεί έναν «ύπουλο εχθρό» από τον οποίο θα πρέπει να φυλαγόμαστε και τον υπόλοιπο καιρό;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που την «λούζει» ο ήλιος. Αυτό έχει τα πλεονεκτήματα του αλλά και τα μειονεκτήματα του σε σχέση με την υγειά των κατοίκων της. Σίγουρα η επικοινωνία είναι συχνότερη τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης στον ήλιο, της θάλασσας, των καλοκαιρινών διακοπών, της ενδυμασίας που αφήνει περισσότερο ακάλυπτα μέρη του σώματος αλλά και την έντονης ηλιοφάνειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να φυλαγόμαστε και να προσέχουμε το υπόλοιπο έτος. Ο ΑγκαλιάΖΩ ενημερώνει συνεχώς και ανελλιπώς για τους τρόπους προστασίας και διάγνωσης του μελανώματος. Στην ιστοσελίδα του ομίλου μας υπάρχουν έντυπα, τα οποία δίνουν σωστή πληροφόρηση και έχουν όλα τα νέα δεδομένα για όποιον επιθυμεί να πληροφορηθεί. Παράλληλα συχνά διεξάγονται ηλεκτρονικά σεμινάρια προς ενημέρωση του κοινού.

Ποια είναι τα δεδομένα της νόσου στη χώρα μας;

Θα ήταν καλύτερα στην ερώτηση αυτή να σας απαντήσουν οι ειδικοί, εννοώ τους ιατρούς- δερματολόγους και τους ογκολόγους. Τα στατιστικά συνεχώς αλλάζουν. Το παρήγορο και πολύ ελπιδοφόρο, όπως μας αναφέρουν οι γιατροί είναι το ότι με τις νέες θεραπείες, τα νέα φάρμακα και την έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις θεραπείες.

Ποιες άλλες δράσεις βρίσκονται στην ατζέντα του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το μελάνωμα;

Όπως σας ανέφερα και παραπάνω ο ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποιεί συνεχώς δράσεις δια ζώσης αλλά και ηλεκτρονικές. Το 2021 ο όμιλος μας τρέχει μια ολιστική καμπάνια με θέμα Γυναίκα και Καρκίνος, η οποία συμπεριλαμβάνει εκτός όλων των άλλων ογκολογικών θεμάτων και ενημέρωση για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα. Παράλληλα ενημερώνουμε τις ομοσπονδίες αλλά και τους αθλητές του υγρού στοιχείου για το μελάνωμα. Έχουμε πολλαπλές και ποικίλες δράσεις μαζί τους ώστε να ωφεληθούν και να προστατευτούν οι αθλητές και οι αθλήτριες. Τέλος ο ΑγκαλιάΖΩ θα συμμετάσχει σε καλοκαιρινά φεστιβάλ με εθελοντές μας, οι οποίοι θα ενημερώνουν το κοινό για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024