Έως και την 31η Οκτωβρίου μπορούν οι μελισσοκόμοι να προχωρούν στο κάπνισμα των κυψελών, το οποίο επιτρέπεται από τις πρωινές ώρες έως τις 10 π.μ. σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι χαμηλή ή μέση, ή σε ημέρες που δεν υφίσταται δείκτης επικινδυνότητας, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Ο δείκτης επικινδυνότητας ορίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία συντάσσει τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση του καπνιστηριού είναι η λήψη των παρακάτω μέτρων πυροπροστασίας:

– Αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον πέντε μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

– Ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους τουλάχιστον δέκα μέτρα.

Επίσης απαγορεύεται η εγκατάσταση κυψελών επάνω σε ελαστικά αυτοκινήτων κ αι θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή της συσκευής καπνίσματος με παρεδάφια βλάστηση.

Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο θα πρέπει να υφίσταται πινακίδα στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.

Τέλος, στο χώρο των κυψελών θα πρέπει να υπάρχει ποσότητα νερού, τουλάχιστον 200 λίτρα, ποτίστρες νερού ή γεωργικός ψεκαστήρας γεμάτος με νερό, εργαλεία, όπως πτυοσκάπανα, καθώς και εδαφικό υλικό για χωματοκάλυψη/επιχωμάτωση εστιών καύσης.