Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Νησιά Γκαλαπάγκος: Γιγάντια χελώνα ανήκει σε είδος που θεωρούσαν εξαφανισμένο για έναν αιώνα

Νησιά Γκαλαπάγκος: Γιγάντια χελώνα ανήκει σε είδος που θεωρούσαν εξαφανισμένο για έναν αιώνα

Μια γιγαντιαία χελώνα, που εντοπίστηκε το 2019 στα Νησιά Γκαλαπάγκος, ανήκει σε ένα είδος το οποίο οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι εξαφανίστηκε πριν από έναν αιώνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισημερινού

Μια γιγαντιαία χελώνα, που εντοπίστηκε το 2019 στα Νησιά Γκαλαπάγκος, ανήκει σε ένα είδος το οποίο οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι τώρα ότι εξαφανίστηκε πριν από έναν αιώνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισημερινού.

Το Εθνικό Πάρκο των Γκαλαπάγκος ετοιμάζει μια ερευνητική αποστολή, που θα αναλάβει να εντοπίσει και άλλες γιγαντιαίες χελώνες, σε μια προσπάθεια να σωθεί το είδος.

Η χελώνα βρέθηκε πριν από δύο χρόνια στο νησί Φερναντίνα, ένα από τα πιο παρθένα του αρχιπελάγους, κατά τη διάρκεια μιας κοινής αποστολής του Εθνικού Πάρκου και της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των Γκαλαπάγκος. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ, στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι ανήκε στο είδος Chelonoidis phantasticus, το οποίο οι ειδικοί θεωρούσαν εξαφανισμένο.

«Το Πανεπιστήμιο Γέιλ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των γενετικών μελετών και τη σύγκριση με το DNA ενός δείγματος που είχε ληφθεί το 1906», ανέφερε το Πάρκο Γκαλαπάγκος.

Στα νησιά αυτά, πολλά είδη χελωνών ζουν μαζί με φλαμίνγκο, άλμπατρος, κορμοράνους και σούλες. Πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας απειλούνται με εξαφάνιση.

«Την θεωρούσαμε εξαφανισμένη εδώ και πάνω από 100 χρόνια! Επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχει», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος Γκουστάβο Μανρίκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Πάρκου, εκτιμάται ότι στα νησιά ζουν 60.000 γιγαντιαίες χελώνες διαφόρων ειδών.

Μία από αυτές, ο «Μοναχικός Χόρχε», μια αρσενική από το νησί Πίντα, ήταν η τελευταία του είδους της και πέθανε το 2012, χωρίς να αφήσει απογόνους.

Στο βίντεο που ακολουθεί, δείτε τον Ντιέγκο, τη γιγάντια αρσενική χελώνα από τα Γκαλαπάγκος που έγινε διάσημη, σώζοντας το είδος της από την εξαφάνιση και επέστρεψε στο «σπίτι» της, μετά από δεκαετίες αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία.

Only in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024