Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στις Βρυξέλλες μετά το ατόπημα του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στις Βρυξέλλες μετά το ατόπημα του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δημοσίευσε στο Twitter την έκκληση του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς και άλλων να απελευθερωθούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων για τον ΠΟΕ.

Ωστόσο, ο ισπανός πολιτικός έσπευσε να διαγράψει την ανάρτηση λίγη ώρα αργότερα, δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως αντιταχθεί σε μια τέτοια πρακτική.

Σημειώνεται πως στις 13 Απριλίου, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη αναγνώρισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων της Covid-19, ωστόσο τόνισε ότι η άρση της πατέντας δεν αποτελεί τρόπο προόδου και ότι εξετάζονται άλλες επιλογές.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος οι φαρμακευτικές είχαν αγαστή συνεργασία με την ΕΕ, ειδικά σε θέματα σχετικά με τις πατέντες, πλέον επικρατεί οργή για τη συμπεριφορά της βιομηχανίας με υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη στην Ιταλία, τη Γερμανία, ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που να ζητούν να αλλάξει το καθεστώς των πατεντών, τουλάχιστον όσον αφορά την πανδημία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr