Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες στο Πόρτο Αλέγκρε

Βραζιλία: Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες στο Πόρτο Αλέγκρε

Το έργο των διασωστών είναι τιτάνιο, με ολόκληρες πόλεις να έχουν γίνει απροσπέλαστες από τις πλημμύρες που έχουν καταστρέψει την πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ.

Κρίσιμες ώρες για την περιφερειακή πρωτεύουσα Πόρτο Αλέγκρε καθώς η άνοδος της στάθμης του νερού συνεχίζεται εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία. Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων μεγαλώνει με τουλάχιστον 37 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και 74 να αγνοούνται.

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν κατά τόπους βροχοπτώσεις άνευ προηγουμένου. Το έργο των διασωστών είναι τιτάνιο, με ολόκληρες πόλεις να έχουν αποκοπεί ουσιαστικά από τον κόσμο, να έχουν γίνει απροσπέλαστες από τις πλημμύρες που εδώ και μέρες έχουν καταστρέψει την πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, όπου αναμένεται να βρέχει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Κατοικημένες περιοχές έχουν πνιγεί όσο φτάνει το μάτι, δρόμοι κατεστραμμένοι, γέφυρες που παρασύρονται από το ρεύμα, για να μην γίνει λόγος για τα ρήγματα των φραγμάτων που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση: οι ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές είναι μεγάλες και συγκεντρώνονται κυρίως στην κεντρική περιοχή αυτής της πολιτείας που συνορεύει με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Η κλιματική αλλαγή χτυπά τη νότια Βραζιλία με τις αρχές να καλούνται να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχει στις προσπάθειες της πολιτείας και των δήμων «για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αντανάκλαση της κλιματικής αλλαγής που πλήττει τον πλανήτη», τόνισε μέσω X ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Στο Πόρτο Αλέγκρε, την περιφερειακή πρωτεύουσα με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, η καταστροφή «δεν έχει προηγούμενο», προειδοποίησε ο κυβερνήτης Εντουάρντου Λάιτε.

Δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της πόλης γέμισαν με νερό λόγω της μεγάλης πλημμύρας του Γκουάιμπα, ενός εμβληματικού ποταμού της νότιας Βραζιλίας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η στάθμη του Γκουάιμπα μπορεί να φθάσει τα 5 μέτρα μέσα στις επόμενες ώρες. Το ιστορικό ρεκόρ, που χρονολογείται από το 1941, είναι 4,71 μέτρα.

«Χειρότερη καταστροφή»

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ βιώνει τη «χειρότερη κλιματική καταστροφή στην ιστορία της».

Τουλάχιστον τέσσερα φράγματα «είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινδυνεύοντας να σπάσουν», προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Εν μέσω καταστροφής, υπάρχουν κάποιες παρήγορες εικόνες, όπως η διάσωση τεσσάρων εγκύων γυναικών στην πόλη Αγκούντο, που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο.

Σχεδόν 351.000 πληγέντες με τουλάχιστον 23.600 να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Περισσότερες από 250 τοποθεσίες έχουν πληγεί εδώ και αρκετές ημέρες από καταστροφικές καταιγίδες.

Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών μιλά για κάπου 351.000 πληγέντες. Συνολικά, 23.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Απομακρυσμένες κοινότητες δεν έχουν λάβει βοήθεια μέχρι τώρα καθώς γέφυρες κατέρρευσαν και δρόμοι έκλεισαν εξαιτίας κατολισθήσεων. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία.

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024