Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Ανακοίνωσε κυρώσεις κατά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Ιράν: Ανακοίνωσε κυρώσεις κατά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Το ιρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε κυρώσεις σε αμερικανικά και βρετανικά φυσικά και νομικά πρόσωπα «για την υποστήριξή τους προς το ισραηλινό καθεστώς».

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κυρώσεις ως αντίποινα σε περισσότερα από 25 αμερικανικά και βρετανικά φυσικά και νομικά πρόσωπα και οντότητες «για την υποστήριξή τους προς το ισραηλινό καθεστώς στις τρομοκρατικές ενέργειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του παλαιστινιακού λαού, ιδίως στη Γάζα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη, τα άτομα και οι οντότητες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα έχουν επίσης βοηθήσει το ισραηλινό καθεστώς στις πράξεις του κατά της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης. Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία εξηγεί γιατί το Ιράν επέβαλε τις κυρώσεις και κατονομάζει τα πρόσωπα και τις οντότητες που στοχοποιούνται:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σύμφωνα με τον «Νόμο για την αντιμετώπιση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των τυχοδιωκτικών και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή» (2017), ιδίως τα άρθρα 4 και 5, προσδιορίζει και επιβάλλει κυρώσεις, όπως ορίζεται στον προαναφερθέντα νόμο, στα ακόλουθα πρόσωπα και ιδρύματα σε σχέση με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών πράξεων του σιωνιστικού καθεστώτος του Ισραήλ, την εξύμνηση και την υποστήριξη της τρομοκρατίας και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του παλαιστινιακού λαού και ιδίως του λαού της Λωρίδας της Γάζας».

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν πριν την αναχώρησή του για την Γκάμπια και την Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ποιοι θα υποστούν τις Ιρανικές κυρώσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις κυρώσεις περιλαμβάνεται η «Lockheed Martin Corporation, λόγω της εμπλοκής της στην προμήθεια οπλισμού στο ισραηλινό καθεστώς, η General Dynamics λόγω της προμήθειας σφαιρών των 155 χιλιοστών στο ισραηλινό καθεστώς, η Skydio Engineering Company, λόγω της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ισραηλινό καθεστώς.  Η Chevron Corporation λόγω της παροχής βοήθειας στο ισραηλινό καθεστώς για την εκμετάλλευση πηγών φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Τα έσοδα από την εκμετάλλευση αυτή χρησιμοποιούνται από το καθεστώς για την εξαπόλυση επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας».

Τέλος, «η εταιρεία Kharon, λόγω του ρόλου της στην επιβολή κυρώσεων στη Χαμάς από το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της προσπάθειάς της να αποκόψει την πρόσβαση της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο δίκτυο για τη μεταφορά κρυπτονομισμάτων με το πρόσχημα του ξεπλύματος χρήματος» σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ. Όπως μεταφέρει το IRNA στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται και φυσικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και στρατιωτικοί.

Από την Μεγάλη Βρετανία στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκεται η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία Ακρωτηρίου στην Κύπρο, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στην Ερυθρά Θάλασσα HMC Diamond, η Elbit Systems, η Parker Meggitt και η UK Rafael, στις κυτώσεις συμπεριλαμβάνονται και στρατιωτικοί ως φυσικά πρόσωπα.

Οι κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα, αναμένεται να έχουν μηδαμινό αντίκτυπο, όμως οι κυρώσεις σε οντότητες αναμένεται να φανεί αν θα πλήξουν οικονομικά τις κυρωθείσες εταιρείες ή αν το ζήτημα είναι μονάχα μια διπλωματική κίνηση. Σήμερα, αφέθησαν ελεύθερα τα μέλη του πληρώματος πλοίου που είχε καταλάβει το Ιράν.

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024