Ραντεβού στη Βιέννη δίνουν για την ερχόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου, δίνουν στη Βιέννη οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στην υπογραφή της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και να αρθούν οι κυρώσεις και να διακοπεί η αυξημένη δραστηριότητα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χέικο Μάας. «Οι συζητήσεις (που έχουν διεξαχθεί ως τώρα) ήταν ιδιαίτερα επαγγελματικές και θα συνεχιστούν. Η εντύπωση είναι πως είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά η διαδρομή μπροστά μας δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν εντατικές προσπάθειες. Τα ενδιαφερόμενα μέρη φαίνεται να είναι έτοιμα για αυτό», είπε ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΙΑΕΑ.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι επαφές δεν θα γίνουν χωρίς προβλήματα. Ήδη, όλα δείχνουν πως οι αντιπροσωπείες του Ιράν και των ΗΠΑ δεν θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ταυτόχρονα, καθώς η ένταση και οι δηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δεν επιτρέπουν μια… ομαλή διπλωματική διαπραγμάτευση.

Η δύσκολη θέση της Ευρώπης

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δύο κράτη-μέλη της που έβαλαν την υπογραφή τους στην παραπάνω συμφωνία – Γαλλία και Γερμανία – μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο (που τότε ήταν ακόμη εντός της ΕΕ), τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, δεν συμφώνησαν ποτέ στην καταγγελία της από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσο, όμως, κι αν προσπάθησαν να τη διασώσουν, η ισχύς του δολαρίου είναι τόσο μεγάλη που οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα εναλλακτικό σύστημα εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών με την Τεχεράνη. Έτσι, πρακτικά, αναγκάστηκαν να βλέπουν τη συμφωνία να απαξιώνεται και το Ιράν να αυξάνει τον βαθμό εμπλουτισμού ουρανίου χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι ουσιαστικό.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ φαίνεται πως δίνει μια ακόμη ευκαιρία για αναβίωση της συμφωνίας – στην επίτευξη της οποίας, μάλιστα, είχε συνεισφέρει ουσιαστικά και ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Ο δρόμος, όμως, μέχρι να πέσουν οι νέες υπογραφές (εάν πέσουν) δεν είναι ευθύς και χωρίς εμπόδια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο