Κοροναΐός: Τα εμβόλια μειώνουν δραστικά τις νοσηλείες, δείχνει μελέτη στο σύνολο της Σκωτίας
Μείωση των σοβαρών κρουσμάτων έως και 94% με τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca
Οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού στη Σκωτία δείχνουν να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας, διαπίστωση που υποδηλώνει ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca/ Οξφόρδης είναι άκρως αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων, δείχνουν τα πορίσματα προκαταρκτικής έρευνας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού της Σκωτίας των 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, έδειξαν ότι από την τέταρτη εβδομάδα μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 85% και 94% αντίστοιχα.
«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μας δίδουν πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» δήλωσε ο Αζίζ Σέικ, καθηγητής στο Usher Institute του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και συνεπικεφαλής της έρευνας.
Ο Σέικ προειδοποίησε ωστόσο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Πρόσθεσε όμως πως «τώρα έχουμε εθνικά στοιχεία (…) ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία κατά των νοσηλειών για Covid-19.
Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη Σκωτία συγκεντρώθηκαν μεταξύ της 8ης Δεκεμβρίου και της 15ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής χορηγήθηκαν 1,14 εκατομμύρια δόσεις και το 21% του πληθυσμού είχε λάβει την πρώτη δόση.
Στις ηλικίες 80 ετών και άνω -μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά τον κοροναϊό -ο εμβολιασμός συνδέθηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας στην τέταρτη εβδομάδα, μετά τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων και από τα δύο εμβόλια.
Ο Τζιμ ΜακΜέναμιν, διευθυντής του τμήματος συμβάντων Covid-19 του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά «καθώς προχωράμε από την προσδοκία σε βάσιμες ενδείξεις του οφέλους από τα εμβόλια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
- Το Ιράν προσφέρει βοήθεια στη Βενεζουέλα στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ
- Ήπειρος: Πάνω από 75 εκατ. το κόστος των ζημιών από την κακοκαιρία
- Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι στον… δρόμο
- Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας
- Μεσανατολικό: Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Τουρκίας συζήτησαν τη δεύτερη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα
- ΕΟ ΚΚΕ: «Επέτειος συμφωνίας του Ντέιτον: “Ειρηνευτικές” συμφωνίες με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών»