Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Οι αστυνομικοί κόντευαν να διαμελίσουν έναν φοιτητή» και καθηγήτρια μπήκε ασπίδα

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας έχει συγκλονίσει την ελληνική φοιτητική κοινότητα με την γενναία της στάση

Σήμερα το πρωί, η Κωνσταντίνα Ριτσάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια θεατρολογίας στο ΑΠΘ ήταν μία από τις καθηγήτριες και καθηγητές (περιλαμβανομένου και του συντρόφου της, του καθηγητή Πολυτεχνείου Χρίστου Ταξιλτάρη) που στάθηκαν στο πλευρό των φοιτητών για την διαδήλωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου  φέρνει μία σειρά αλλαγών για τα πανεπιστήμια και προβλέπει μεταξύ άλλων, την ύπαρξη ειδικού σώματος της αστυνομίας στους χώρους των ΑΕΙ.

Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση και κατασταλτική της συγκέντρωσης των φοιτητών έξω από το πανεπιστήμιο.

Η βία από την αστυνομική πλευρά οδήγησε τους φοιτητές να απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στις 17:00  έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος; Παράσταση διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές και τις συλλήψεις μετά την παρέμβαση της αστυνομίας σήμερα εντός του campus του ΑΠΘ.

Η Κωνσταντίνα Ριτσάτου, τα χημικά και ο παρολίγον διαμελισμός του φοιτητή

Η γυναίκα που μπαίνει μπροστά από τον φοιτητή για να τον προστατέψει με το σώμα της από την βιαιότητα κάποιων αστυνομικών είναι η Κατερίνα Ριτσάτου. Φορά την μάσκα της και πνίγεται από την ρίψη χημικών, όμως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, παρά να προσπαθήσει να προστατέψει τον φοιτητή της.

Μια αναπληρώτρια καθηγήτρια με σημαντικό βιογραφικό: απόφοιτη σχολής Νηπιαγωγών, αλλά και Φιλοσοφικής αφοσιώθηκε στην μεγάλη της αγάπη, το Θέατρο, το οποίο μελέτησε και σπούδασε σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Το ερευνητικό της έργο είναι σημαντικό και οι δημοσιεύσεις της ως θεατρολόγου αξιοσημείωτες.

Η κυρία Ριτσάτου, σε τηλεφωνική συνομιλία με το in.gr πριν από λίγη ώρα, επιβεβαιώνει ότι είναι καλά στην υγεία της μετά τα πρωινά περιστατικά και δηλώνει τα εξής:

«Μπροστά στα μάτια μου, μπροστά στα μάτια όλων μας, μερικοί αστυνομικοί άρχιζαν να χτυπούν και να τραβούν έναν φοιτητή, ένα παιδί. Κόντευαν να το διαμελίσουν κυριολεκτικά, ενώ εμείς, φοιτητές και καθηγητές διαδηλώναμε ειρηνικά. Προσπάθησα να πάρω θέση εκείνη τη στιγμή. Είμαι δασκάλα, είμαι μάνα, γυναίκα και άνθρωπος. Γι’ αυτό.»

Η κυρία Ριτσάτου ανήκει στην όχι μικρή μερίδα διδασκόντων που δεν βλέπουν με θετικό μάτι τις επερχόμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Όπως είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν το τέλος του τηλεφωνήματός μας: «Δεν θα κάτσουμε ήσυχα, πρέπει να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα, που δεν έχουν φυσικά έρθει ακόμα.»

Δημοσιεύτηκε από Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ: σε κοινή θέα στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024