Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικός προαυλισμός

Ηλεκτρονικός προαυλισμός

Τι υπόσχεται πως θα φέρει μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Νιώθετε ότι σας παρακολουθούν;

Ότι κάθε κίνηση και επιθυμία σας καταγράφεται;

Νιώθετε ότι έχετε τον ρόλο του «στόχου» σε κατασκοπική ταινία ή τροφίμου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας γεμάτη από φρουρούς και κάμερες;

Σωστά νιώθετε.

Ειδικά, αν έχετε στην κατοχή σας έστω και μία «έξυπνη» συσκευή.

H ψηφιακή φυλακή

«Κατεβάζοντας» εφαρμογές και δίνοντας σε αυτές άδεια πρόσβασης στο μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής σας, στις φωτογραφίες σας και στις συντεταγμένες που κάθε φορά βρίσκεστε, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο.

Μεγάλες τεχνολογικές και εμπορικές εταιρείες έχουν μια πλήρη λίστα για το ποιος/ποια είστε, τι φαγητό σας αρέσει, πού μένετε, πού δουλεύετε, ποιους αγαπάτε, ποιους μισείτε, ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία, το αγαπημένο σας φαγητό και ποια τα αγαπημένα θέματα συζήτησης με τους φίλους σας.

Με την κατάσταση αυτή να επιδεινώνεται, πολλοί είναι εκείνοι που αν και ως τώρα έφεραν με υπερηφάνεια τον τίτλο του γκατζετάκια και ιντερνετάκια, έχουν αρχίσει να νιώθουν δυσφορία μέσα στο ψηφιακό δίκτυο που αναπτύσσεται τόσο πυκνό γύρω μας.

Όμως, το ενδεχόμενο μιας «ψηφιακής αυτοεξορίας», μιας οικειοθελούς δηλαδή αποχώρησης από το διαδίκτυο, απενεργοποιώντας τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και κλειδώνοντας στην ντουλάπα, τις συσκευές μας με σύνδεση στο διαδίκτυο (υπολογιστές, τηλέφωνα, tablet), ειδικά τώρα που η πανδημία έχει ωθήσει τις ζωές μας ακόμα περισσότερο στην ψηφιακή επικοινωνία, είναι μάλλον στόχος ουτοπικός.

Ένα νέο club

Δύο προγραμματιστές πάντως, ο Ρόχαν Σεθ και ο Πολ Ντέιβισον με την εφαρμογή Clubhouse, που γίνεται όλο και πιο γνωστή και έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κορυφαίου επιχειρηματία τεχνολογίας Έλον Μασκ, διατείνονται πως βρήκαν τον τρόπο να χτυπήσουν το σύστημα από μέσα.

Να διατηρήσουν τις «απολαύσεις» της ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης φέρνοντας, ταυτόχρονα, πίσω την αυθεντικότητα και την ασφάλεια της αναλογικής επικοινωνίας.

Με δυο λόγια, το Clubhouse, βασισμένο στο ηχητικό chat, είναι μια εφαρμογή στην οποία αντί να ποστάρεις κείμενα και φωτογραφίες, μπαίνεις σε ψηφιακά δωμάτια και μιλάς απευθείας με άλλους ανθρώπους (με τη φωνή σου και όχι με το πληκτρολόγιό σου) συμμετέχεις σε συσκέψεις, παρακολουθείς διαλέξεις και συζητήσεις.

Με βάσει τα ενδιαφέροντα που δηλώνεις ότι έχεις, σού προτείνονται αντίστοιχα «δωμάτια συζήτησης», διαλέξεις, ομιλητές και άλλα μέλη της κοινότητας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Clubhouse:

«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο, μουσικοί, επιστήμονες, δημιουργοί, αθλητές, κωμικοί, γονείς, επιχειρηματίες, χρηματιστές, επικεφαλής ΜΚΟ, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ατζέντηδες, φίλαθλοι και πολλοί άλλοι, ήρθαν στο Clubhouse για να μιλήσουν, να γελάσουν, να ψυχαγωγηθούν, να συναντηθούν και να συνδεθούν»

Σε αντίθεση με το Zoom και το Skype, το Clubhouse, ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης και όχι εφαρμογή επικοινωνίας, είναι πολύ πιο ευρύ, καθώς δεν λειτουργεί μέσω βιντεοκλήσεων, αλλά μέσω ψηφιακών δωματίων διαλέξεων και συζητήσεων.

Την ίδια στιγμή, και εδώ εντοπίζεται η καινοτομία τoυ Clubhouse, με το που ολοκληρωθεί η συζήτηση ή η διάλεξη, το «δωμάτιο» στο οποίο έλαβε χώρα η διάλεξη, «αυτοκαταστρέφεται», μην αφήνοντας έτσι κανένα ίχνος για το τι ειπώθηκε μέσα σε αυτό.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Clubhouse έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στην Κίνα, όπου η κυβερνητική παρεμβατικότητα στο διαδίκτυο, καθιστά άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως τo Facebook και το Instagram άκρως ελεγχόμενα.

Αυτό που ουσιαστικά υπόσχεται δηλαδή το Clubhouse, μέσα στην ψηφιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας που ζούμε, είναι ένα μικρό προαύλιο όπου μπορείς, για λίγο, να μιλήσεις με φίλους και άλλους συγκρατούμενους ελεύθερα.

Δεν λείπουν βέβαια και τα ξεχωριστά show, όπως αυτό που θέλει να οργανώσει ο Έλον Μάσκ προσκαλώντας σε μία «τετ α τετ» συζήτηση στο Clubhouse, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να χαρακτηρίζει την πρόσκληση ως ενδιαφέρουσα.

Κάποιοι βέβαια ίσως σκεφτούν πως το να φιλοξενείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία πλατφόρμας που προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, είναι σαν να προσκαλείται ο κακός λύκος σε εγκαίνια που κάνουν για τα σπίτια τους τα τρία γουρουνάκια.

Προς το παρόν πάντως, όπως συμβαίνει σε κάθε club που σέβεται τον εαυτό του, η πρόσβαση στο Clubhouse είναι για λίγους.

Μέλος γίνεσαι μόνο αν σε καλέσει κάποιο ήδη υπάρχον μέλος, και υπό την προϋπόθεση ότι το μέλος αυτό δεν έχει υπερβεί το όριο των δύο προσκλήσεων.

Αν κάποιος από εσάς ανήκει στον εκλεκτό κύκλο των πρώτων δύο εκατομμυρίων μελών και του περισσεύει μία πρόσκληση, ενδιαφέρομαι.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024