Σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει το συρτάρι που βρίσκεται κάτω από τον φούρνο του σπιτιού σας, ως αποθηκευτικό χώρο για ταψιά, τηγάνια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρίσκεται στην κουζίνα σας και δεν χωράει κάπου άλλου.

Είναι όμως πράγματι αυτή η χρήση του ή μήπως όχι;

Όχι, λοιπόν, το συρτάρι του φούρνου δεν είναι για την αποθήκευση των ταψιών και των λοιπών μαγειρικών σκευών που τοποθετούμε συνήθως, αν και βολεύει μια χαρά και για αυτόν τον σκοπό.

Η πραγματική χρήση του εν λόγω συρταριού είναι ως θερμοθαλάμου, δηλαδή με απλά λόγια είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται για να διατηρεί ζεστό το φαγητό αφού αυτό ψηθεί και μέχρι να το φάμε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το συρτάρι αυτό υπάρχει μόνο στις συμβατικές κουζίνες.

Στις εντοιχισμένες πωλείται χωριστά κάτι αντίστοιχο, το λεγόμενο «θερμαινόμενο συρτάρι» ή θερμοθάλαμος, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από τον φούρνο ή όπου αλλού θέλουμε.

Γιατί όχι τον ίδιο τον φούρνο;

Πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τον ίδιο τον θάλαμο του φούρνου για να διατηρούν ζεστό το φαγητό.

Αυτό όμως είναι λάθος καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, ειδικά αν ψήναμε σε δυνατή φωτιά, ο φούρνος να είναι υπερβολικά ζεστός και να συνεχίσει να ψήνει το φαγητό μας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να στεγνώσει ή ακόμα και να καεί.

Ο θερμοθάλαμος λοιπόν που υπάρχει κάτω από τον φούρνο είναι ακριβώς για αυτήν την δουλειά και χωρίς τα προβλήματα αυτά.

Έτσι το φαγητό θα διατηρείται ζεστό για να το σερβίρουμε όταν μαζευτεί η οικογένεια ή οι καλεσμένοι μας γύρω από το τραπέζι.

Να σημειωθεί ότι στον θάλαμο αυτό δεν μπορούμε να ζεστάνουμε φαγητό που ήταν κρύο, παρά μόνο να διατηρήσουμε ζεστό φαγητό που βγήκε από το φούρνο και φυσικά με την προϋπόθεση να είχε δουλέψει ο φούρνος πιο πριν.

Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο με τις βιτρίνες ή τους θερμοθάλαμους που έχουν κάποια μαγαζιά όπως ο φούρνος της γειτονιάς σας για να διατηρούν ζεστά τα φαγητά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο