Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντίνοος Αλμπάνης : Σπάει τους μύθους για τη στείρωση των σκύλων

Αντίνοος Αλμπάνης : Σπάει τους μύθους για τη στείρωση των σκύλων

Στειρώνοντας τα ζωάκια μας, εμμέσως αυξάνουμε και τον αριθμό των αδέσποτων που βρίσκουν σπίτι

Είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των αδέσποτων στην Ελλάδα. Εκτίμηση του 2014, έκανε λόγο για περίπου 3 εκατ. ζώα στους δρόμους της χώρας μας, εκτεθειμένα στο κρύο, την πείνα και τους άσπλαχνους ανθρώπους που δεν διστάζουν να τα θανατώσουν για να μην… τους λερώνουν το χώρο -ή την αισθητική.

Από πού έρχονται όλα αυτά τα αδέσποτα;

Και τα ζωάκια αυτά, δυστυχώς, συνήθως είναι από… σπίτι. Πρόκειται είτε για σκυλάκια που εγκαταλείφθηκαν επειδή αρρώστησαν -ή απλώς έπαψαν να είναι χαριτωμένα μωρά, για κουτάβια από παράνομους εκτροφείς που δεν βρήκαν αγοραστή ή για ζωάκια «εργασίας», που ανήκαν κυρίως σε κυνηγούς και τα οποία δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν στα «καθήκοντά» τους.

Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, πρόκειται για κουταβάκια που αφέθηκαν στο δρόμο πριν καλά-καλά απογαλακτιστούν, μετά από «σπιτικές γέννες» αστείρωτων, δεσποζόμενων σκυλιών. Τα οποία, παρεμπιπτόντως, επίσης κινδυνεύουν όταν δεν είναι στειρωμένα: Δεν είναι λίγα τα θηλυκά σκυλάκια που λίγο μετά τον οίστρο, αναπτύσσουν «πυομήτρα», η οποία μπορεί να καταστεί ακόμη και φονική, ενώ τόσο τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά αστείρωτα ζώα είναι πιο ευάλωτα σε μια σειρά από καρκίνους, χρόνιες ασθένειες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δεν είναι, όμως, πάντα η αμέλεια που κάνει τους κηδεμόνες των σκύλων να αποφεύγουν τη στείρωση των ζώων τους. Συναισθηματικοί παράγοντες, φόβοι για την υγεία των σκυλιών τους, αλλά και ευρύτατα διαδεδομένοι μύθοι κρύβονται σε πολλές περιπτώσεις πίσω από την αναβολή αυτής της πολύτιμης επέμβασης.

Τέτοιου είδους παρανοήσεις επιχειρεί να λύσει η οργάνωση Save a Greek Stray, δια στόματος Αντίνοου Αλμπάνη, μέσα από ένα νέο ενημερωτικό σποτ, στο οποίο ο αγαπημένος ηθοποιός συμμετείχε αφιλοκερδώς.

Με απλά λόγια, ο Αλμπάνης εξηγεί σε ανήσυχους κηδεμόνες κατοικίδιων ότι η στείρωση είναι μια διαδικασία τόσο ασφαλής, όσο και η εγχείριση σκωληκοειδίτιδας σε εμάς τους ανθρώπους, ενώ αντιθέτως τα ζωάκια μας κινδυνεύουν όταν παραμένουν αστείρωτα. Ταυτόχρονα δίνει και την απάντηση και σε έναν από τους κλασικότερους μύθους γύρω από τη διαδικασία: Όχι, τα σκυλάκια μας δεν θα αλλάξουν χαρακτήρα μετά από αυτή.

Όμως, το σημαντικότερο ίσως μήνυμα του βίντεο έχει να κάνει με την προτροπή προς τους κηδεμόνες, αντί να βρίσκουν υιοθεσίες για τα κουτάβια των δικών τους ζώων πριν τα ζευγαρώσουν, να προτείνουν στα άτομα που θεωρούν κατάλληλα για την ανατροφή ενός σκύλου την υιοθεσία ενός αδέσποτου.

Και αυτό γιατί μπορεί όταν χαρίζουμε κουτάβια αντί να τα εγκαταλείπουμε να μην αυξάνουμε άμεσα τον αριθμό των αδέσποτων, το κάνουμε όμως έμμεσα, αφού κατά κάποιο τρόπο παίρνουν τη «θέση» ενός άλλου ζώου που ίσως την έχει και μεγαλύτερη ανάγκη.

Δείτε το όμορφο βίντεο:

Άλλωστε, δεν βρίσκουν όλα τα σκυλάκια που γεννιούνται από δεσποζόμενους γονείς ένα ζεστό σπίτι. Και αν δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς πιο ποσοστό τους εγκαταλείπεται -αφού, όπως είναι λογικό, οι κηδεμόνες τους δεν σπεύδουν να το δηλώσουν- γνωρίζουμε το αντίθετο: Παλαιότερη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι ακόμη και το 70% των αδέσποτων ή ημι-δεσποζόμενων σκύλων προερχόταν από τέτοιες, σπιτικές γέννες, σε αντίθεση με τον πληθυσμό των αδέσποτων γατών που φαίνεται ότι στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά ζώα τα οποία βρίσκονται επί πολλές γενιές στον δρόμο.

Σύντομα, πάντως, οι… αρνητές της στείρωσης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, αφού νέο νομοσχέδιο αναμένεται να καταστήσει παράνομη τη διατήρηση αστείρωτου ζώου συντροφιάς, με την εξαίρεση των πιστοποιημένων εκτροφέων. Παράλληλα, αναμένεται να περιλαμβάνει πρόβλεψη οικονομικής υποστήριξης των οικονομικά αδύναμων κηδεμόνων, καταρρίπτοντας και το τελευταίο εμπόδιο για τη στείρωση.

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024