Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νιγηρία : Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μαθητών που απήχθησαν από τη Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία : Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μαθητών που απήχθησαν από τη Μπόκο Χαράμ

Επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους περισσότερα από 300 αγόρια που είχαν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ.

Εξουθενωμένα, με δάκρυα στα μάτια, περισσότερα από 300 αγόρια που απήχθησαν πριν από μια εβδομάδα στη βόρεια Νιγηρία από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, βάζοντας τέλος στην τρομακτική περιπέτεια που βίωσαν.

Ο Σουάιμπου αφηγείται στο Reuters πως ξύπνησε υπό τους ήχους πυροβολισμών σε οικοτροφείο της βορειοδυτικής Νιγηρίας κατά τη διάρκεια επιδρομής ενόπλων μέσα στη νύχτα. Αυτός και εκατοντάδες αγόρια απήχθησαν βίαια και μεταφέρθηκαν στο τεράστιο δάσος Rugu.

Μετά από αρκετές ώρες πεζοπορίας, οι ένοπλοι τούς διέταξαν να σταματήσουν να περπατούν και τους προειδοποίησαν να μην προσπαθήσουν να φύγουν γιατί δεν θα καταφέρουν να πάνε πουθενά. «Ακόμα και αν προσπαθήσετε να αποδράσετε, δεν θα πάτε πουθενά. Αντίθετα, θα πεθάνετε στο δάσος», είπαν στα παιδιά.

Ο 16χρονος ετών ήταν ανάμεσα στους 344 μαθητές που απήχθησαν στις 11 Δεκεμβρίου από την πόλη Kankara και κρατήθηκαν για έξι μέρες, πριν καταφέρουν να τους σώσουν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας την περασμένη Πέμπτη.

Η υπόθεση προκάλεσε οργή στη χώρα και ξύπνησε αναμνήσεις για την απαγωγή 270 μαθητριών από την Μπόκο Χαράμ, που ανέλαβε την ευθύνη και γι’ αυτή την υπόθεση αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από τις αρχές.

Όμως, αδιευκρίνιστες παραμένουν αρκετές λεπτομέρειες του τρομακτικού περιστατικού, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ήταν υπεύθυνος, εάν πληρώθηκαν τα λύτρα και πώς έγινε η απελευθέρωση.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

O Σουάιμπου τώρα παίζει χαρούμενος ποδόσφαιρο με τους φίλους του κοντά στο σπίτι του, αφού επανενώθηκε με την οικογένειά του. Αλλά το χαμόγελο έφυγε από το πρόσωπό του, όταν άρχισε να περιγράφει τις συνθήκες κράτησής τους.

«Ήμουν πραγματικά φοβισμένος γιατί δεν ήξερα πού πηγαίναμε», τόνισε ο Σουάιμπου μιλώντας σιγά και κοιτώντας συνήθως στο έδαφος, όταν μιλούσε για τον ξυλοδαρμό των ανήλικων ομήρων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι απαγωγείς έδιναν λίγο φαγητό στα αγόρια, που αναγκάστηκαν κάποιες φορές να φάνε φύλλα και να πιούν νερό από λίμνες του δάσους.

Ένας άλλος μαθητής αποκάλυψε στο Reuters, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση των αγοριών, πως οι απαγωγείς αρχικά τους είχαν οδηγήσει σε κρυψώνα.

«Αλλά όταν είδαν ένα μαχητικό αεροσκάφος, άλλαξαν την τοποθεσία και μας έκρυψαν σε διαφορετικό μέρος. Μας έδωσαν φαγητό, αλλά ήταν πολύ λίγο», είπε ο μαθητής που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Φοβισμένοι οι γονείς

Τη μεγάλη του χαρά εξέφρασε ο 14χρονος Μπέλο. «Τώρα που επέστρεψα στο σπίτι, θα συνεχίσω να παίζω και να κάνω ό, τι μου αρέσει», είπε με χαμόγελο.

Αλλά οι γονείς των μαθητών παραμένουν φοβισμένοι. Επανενώθηκαν με τα παιδιά τους το βράδυ της Παρασκευής με πολλές μητέρες να κλαίνε και τους πατέρες να αγκαλιάζουν τα αγόρια τους ή να γονατίζουν να φιλήσουν το έδαφος με ευγνωμοσύνη.

Ο πατέρας του Σουάιμπου είπε ότι δεν θα στείλει ξανά το παιδί του στο σχολείο, εκτός εάν υπάρχει «κατάλληλη ασφάλεια».

Οι επιθέσεις ενόπλων είναι συνηθισμένες στη βορειοδυτική Νιγηρία. Οι ομάδες αυτές επιτίθενται σε πολίτες, ληστεύοντάς τους και πολλές φορές αρπάζοντας κόσμο για τα λύτρα.

Το Σάββατο το βράδυ, δεκάδες μαθητές απήχθησαν χθες το βράδυ από ένοπλους άνδρες στο βορειοδυτική Νιγηρία, προτού αφεθούν ελεύθεροι σήμερα το πρωί, χάρη στην επέμβαση μιας ομάδας αυτοάμυνας και της αστυνομίας.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Κατσίνα υποσχέθηκε πως η ασφάλεια θα ενισχυθεί στα σχολεία όλης της περιοχής. Με τη δοκιμασία τους, τα αγόρια συνάντησαν τον πρόεδρο της χώρας, Μουχαμαντού Μπουχάρι, στο γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

Ο Σουάιμπου μίλησε για τον φόβο του να μην δει ξανά την οικογένειά του. «Αισθανόμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι», είπε. «Μερικοί από εμάς δεν περιμέναμε ότι θα γυρίσουμε».

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024