Μπισκότα με πάστα μίσο. Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο αλλά αν το σκεφτείς βγάζει νόημα. Πρώτα απ’ όλα κανένα γλυκό δεν γίνεται χωρίς λίγο αλμυρό- το αλάτι ισορροπεί την γλύκα και αναδεικνύει τις υπόλοιπες γεύσεις.

Η πάστα μίσο, το γνωστό ασιατικό προϊόν που προκύπτει από διαδικασία ζύμωσης, παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι και έχει αρκετά αλμυρή γεύση. Λειτουργεί λοιπόν σ’ αυτή τη συνταγή όπως και το αλάτι προσδίδοντας επίσης παρέα με το φυστικοβούτυρο κρεμώδη και απαλή υφή στα μπισκότα.

Τα βήματα της συνταγής είναι λίγα και απλά: χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτεις το μίσο και το φυστικοβούτυρο μαζί με ένα αυγό και λίγη βανίλια. Έπειτα με μια κουτάλα παγωτού ή με τα χέρια χωρίζεις τη ζύμη σε μπαλάκια και τα βουτάς ένα ένα μέσα σε ακατέργαστη ζάχαρη.

Αφού τα βάλεις για λίγες ώρες στο ψυγείο να κρυώσουν, είναι έτοιμα για τον φούρνο.

Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι είναι ότι κάποια στιγμή η συνταγή σου ζητάει να «πετάξεις» το ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας- μια κίνηση που βοηθάει τα μπισκότα να ισιώσουν και να αποκτήσουν τις ωραίες τους πτυχώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι φανταστικά μπισκότα με κρεμώδες κέντρο και τραγανή περίμετρο.

Υλικά:
1 ¾ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα καστανή ζάχαρη
½ κούπα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1/3 κούπας πάστα μίσο (λεύκο)
¼ κούπας φυστικοβούτυρο (απαλό ή με κομμάτια)
1 μεγάλο αυγό
1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα ζάχαρη ντεμεράρα (ακατέργαστη)

Εκτέλεση:
Ανακατεύω τα στεγνά υλικά: το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την μαγειρική σόδα.

Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο και ελαφρύ (περίπου 5 λεπτά).

Προσθέτω το μίσο και το φυστικοβούτυρο και χτυπάω για ένα ακόμη λεπτό, σκουπίζοντας παράλληλα τα τοιχώματα του μπολ.

Προσθέτω τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάω μέχρι να ομογενοιποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέτω το αλεύρι και χτυπάω για λίγο, με το μίξερ στο χαμηλό, μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν.

Σε ένα μπολ βάζω την ακατέργαστη ζάχαρη (ντεμεράρα). Χωρίζω τη ζύμη σε μπαλάκια, τα βουτάω ένα ένα μέσα στη ζάχαρη και τα τοποθετώ σε ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Όταν τελειώσω με αυτό το κομμάτι της διαδικασίας μεταφέρω το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Μεταφέρω το ταψί με τα μπισκότα από το ψυγείο στον φούρνο και ψήνω για 15 λεπτά (θα φουσκώσουν στο κέντρο).

Βγάζω το ταψί από τον φούρνο και το αφήνω να πέσει από τα χέρια μου στον πάγκο της κουζίνας (η πτώση θα κάνει τα μπισκότα μου επίπεδα).

Ξαναβάζω τα μπισκότα στο φούρνο για άλλα 3 με 4 λεπτά- θα φουσκώσουν ξανά και θα φαίνονται τραγανά στις άκρες.

Βγάζω ξανά το ταψί με τα μπισκότα από τον φούρνο και το αφήνω και πάλι να πέσει στον πάγκο (αυτή η δεύτερη πτώση θα τους χαρίσει τις ωραίες πτυχώσεις).

Τα αφήνω να κρυώσουν για λίγα λεπτά ή τα τρώω αμέσως.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο