ΥΠΠΟΑ : Περιορισμένης έκτασης ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από τον «Ιανό»
Περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία φαίνεται ότι προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές που σάρωσε ο «Ιανός»
Περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία φαίνεται ότι προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές που σάρωσε ο «Ιανός».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «λόγω της θεομηνίας που έπληξε την πόλη της Καρδίτσας, γέμισε με νερό το υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε ύψος περισσότερο από δύο μέτρα, καθώς και το κτήριο των γραφείων της αρμόδιας Εφορείας. Ήδη από χθες το απόγευμα ξεκίνησε η άντληση των υδάτων από το Μουσείο».
«Στην Κεφαλλονιά», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «υπήρξε πτώση 73 λιθοπλίνθων σε τρία σημεία του βορείου στηθαίου της γέφυρας de Bosset, συνολικού μήκους 30,70 μ. Δεδομένου ότι οι λιθόπλινθοι κλειδώνουν μεταξύ τους, η αποκατάσταση θα γίνει με γρήγορους ρυθμούς. Όμως, καθώς η γέφυρα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και έχει χαμηλό ύψος, οι εργασίες θα υλοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».
«Στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου κατέπεσαν όλα σχεδόν τα πεύκα, χωρίς όμως να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην τοιχοδομία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης έχει δρομολογήσει τη μελέτη ανάδειξης του μνημείου. Αποκόλληση μικρού τμήματος της στέγης παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης, το οποίο αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της συνολικής επισκευής της στέγης, που αποτελεί τμήμα του έργου που ήδη εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που καταλήγει ότι, «δεδομένης της σφοδρής κακοκαιρίας οι αυτοψίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες συγχρόνως με την εξέλιξη των φαινομένων. Σε όλες τις πληγείσες περιοχές οι αυτοψίες από κλιμάκια των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα».
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Άρης Μουγκοπέτρος: «Για τα παιδιά μου και με αυτό το χέρι, θα πάω να δουλέψω στην οικοδομή»
- Τα «καρφιά» του Φαν Ντάικ προκάλεσαν την απόλυση του Μπριγκς
- Ερντογαν: «Παράνομη και απαράδεκτη» η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ
- Γιατί ο Λανουά είναι στον αέρα
- Ριφιφί στη Γερμανία: Τρύπησαν τοίχους, παραβίασαν 3.200 τραπεζικές θυρίδες, στα 30 εκατ. ευρώ η λεία
- «Το νοκ άουτ ότι ήταν μονόδρομος» – Τι είπε ο Γιάννης Τσουκαλάς για τον επεισοδιακό τελικό του kickboxing στη Σερβία


