Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολοκυθομπούρεκο ή χανιώτικο μπουρέκι

Κολοκυθομπούρεκο ή χανιώτικο μπουρέκι

Το έδεσμα αυτό, που παραδοσιακά σερβίρεται και τον Δεκαπενταύγουστο, έχει πολλές παραλλαγές. Με ή χωρίς φύλλο, με ή χωρίς ντομάτα, με ή χωρίς αλεύρι στη γέμιση. Οι σταθερές πάντως είναι το κολοκύθι, η πατάτα και η χανιώτικη μυζήθρα.

Προετοιμασία 40’, Αναμονή 30’, Ψήσιμο 1 ώρα 20’,

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 28 νούμερο ή τετράγωνο 26Χ26)

Για τη ζύμη

380-400 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου

½ κ.σ. αλάτι

30 ml ελαιόλαδο

15 ml χυμό λεμονιού ή ξίδι ή ρακή

Περίπου 180 ml νερό

Για τη γέμιση

Περίπου 600 γρ. κολοκύθια μέτρια προς μεγάλα

Περίπου ½ κιλό πατάτες

Περίπου 700 γρ. γαλομυζήθρα Χανίων

1-2 κουταλιές αλεύρι

50 γρ. ψιλοκομμένο δυόσμο

150 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι (ή τη ρακή ή το ξίδι) και τόσο νερό ώστε να έχουμε μια κανονική ζύμη που να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί (για περίπου μισή ώρα) και ετοιμάζουμε τη γέμιση: κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες τις πατάτες (σαν τσιπς) και τα κολοκύθια και τα αλατοπιπερώνουμε.

Μπουρέκι: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο των 2-3 εκ. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά. Στη συνέχεια, στρώνουμε εναλλάξ πατάτες, κολοκύθια, τυρί, δυόσμο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά – τις στρώσεις με τα κολοκύθια τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τελειώνουμε τις στρώσεις, με κολοκύθι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (κρατάμε 1 κουταλιά για να αλείψουμε την επιφάνεια).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Κόβουμε ό,τι περισσεύει από το φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι αν μας αρέσει. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε στους 170οC και ψήνουμε για μία ακόμη ώρα. Το σερβίρουμε ζεστό.

Σημειώσεις:

1) Γίνεται πιο νόστιμο αν τηγανίσουμε πρώτα λίγο τις πατάτες και τα κολοκύθια. Ετσι περιορίζεται και ο χρόνος ψησίματος. Τότε δεν θα βάλουμε ελαιόλαδο στη γέμιση ή θα το περιορίσουμε σε 50 ml.

2) Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των κολοκυθιών και να ελαττώσουμε την ποσότητα των πατατών. Δηλαδή να κάνουμε 3 στρώσεις με κολοκύθι και μόνο την πρώτη στρώση με πατάτες.

3) Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί η αυθεντική γαλομυζήθρα Χανίων μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα μαλακών τυριών ελαφρά αλατισμένων. Δεν θα έχει την ίδια γεύση αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024