Αργά, αλλά σταθερά διαμορφώνεται το ελληνικό «tea party» στο πεδίο της συντηρητικής παράταξης. Οι συνθήκες των τελευταίων μηνών, ιδιαίτερα και λόγω της έντονης τουρκικής προκλητικότητας ενισχύουν την ελληνική εκδοχή του «κόμματος του τσαγιού» που κυριάρχησε στις ΗΠΑ, στηρίζοντας και τον Τραμπ.

Οι υποστηρικτές του εγχώριου «tea party» είναι παρόντες και με το δημόσιο λόγο τους, ενισχύουν όλο και περισσότερο μια πιο σκληρή δεξιά ατζέντα σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Πολλές οι αναφορές του εγχώριου «τea party» με επίκεντρο μια σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας και βεβαίως ουδεμία συζήτηση για διάλογο με τους γείτονες. Η ιστορία με τις θέσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη και πως αντιμετωπίστηκε από σημαντικό τμήμα παραγόντων της ελληνικής δεξιάς –οι κεντροδεξιοί ήταν πιο ήπιοι- ενίσχυσε την εκτίμηση περί προώθησης συγκεκριμένης ατζέντας το επόμενο διάστημα.

Αυτή η ατζέντα φαίνεται στο πως τοποθετούνται διάφορα στελέχη στο θέμα του ασύλου για τους πρόσφυγες και τις αναφορές τους για το μεταναστευτικό, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, κ.α. Ακόμα και η φράση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου ότι το Netflix είναι το μεγαλύτερο εργαλείο νεομαρξιστικής προπαγάνδας στον κόσμο εντάσσεται σε αυτή την ατζέντα του εγχώριου «tea party».

Το επόμενο διάστημα θα προσφερθεί στις συγκεκριμένες δυνάμεις για να κάνουν επίδειξη δύναμης με αφορμή το προσφυγικό –μεταναστευτικό κυρίως με την εσωτερική ανακατανομή και φιλοξενία/ένταξη των υπαρχόντων πληθυσμών. Εκεί είναι ερωτηματικό πως θα κινηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ υπό την πίεση του «tea party» και κυρίως εάν θα ζητήσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει διαφορετική προσέγγιση και μπορεί να βάλει πλάτη σε αυτό το ζήτημα.

Μόνο που για να βάλει πλάτη ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα και να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει το συγκρουσιακό κλίμα της τελευταίας περιόδου, το οποίο τροφοδοτεί τμήμα του εγχώριου πολιτικού tea party με δηλώσεις και κινήσεις του.

Η προσπάθεια επιβολής ατζέντας από την ελληνική εκδοχή του tea party έχει ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα στο χώρο της ΝΔ.

Αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα προκύψει αναμέτρηση των φιλελεύθερων δυνάμεων με τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Μια αναμέτρηση θέσεων που άλλες δυνάμεις αδυνατούν ή δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο βαθμό που θα έπρεπε.

Γράψτε το σχόλιό σας