Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια ωραία παρτίδα πόκερ

Μια ωραία παρτίδα πόκερ

Η ΕΠΟ απέφυγε να σταθεί σε μια λεπτομέρεια που ο Αυγενάκης υπενθύμισε, δηλαδή στην υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τις διεθνείς συνομοσπονδίες

Το παιχνίδι πόκερ που παίζεται αυτό τον καιρό εξ αποστάσεως ανάμεσα σε όσους θα ήθελαν να γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ και στην κυβέρνηση είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στα αθλητικά μας πράγματα. Και είναι και τρομερά διασκεδαστικό.

Μετάθεση

Πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έκανε γνωστό ότι οι εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών θα γίνουν μέσα στη χρονιά, μολονότι υπάρχει μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 – το υπογραμμίζω γιατί τα καταστατικά των πιο πολλών ομοσπονδιών περιέχουν τη σύσταση της ΔΟΕ να γίνονται εκλογές μετά τη διεξαγωγή των μεγάλων Αγώνων, ώστε να κρίνονται οι ομοσπονδίες εντός του Ολυμπιακού Ετους. Καμία ομοσπονδία δεν δυσφόρησε, πλην της ΕΠΟ που έβγαλε ανακοίνωση τονίζοντας πως οι δικές της εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούλιο και πως ο υφυπουργός παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητό της και στα συμφωνηθέντα με τις διεθνείς συνομοσπονδίες κτλ κτλ.

Υπενθύμισε

Η ΕΠΟ απέφυγε να σταθεί σε μια λεπτομέρεια που ο Αυγενάκης υπενθύμισε, δηλαδή στην υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τις διεθνείς συνομοσπονδίες. Πιθανότατα αυτό συνέβη διότι την ημέρα της υπογραφής του μνημονίου δεν υπήρχε στο Μαξίμου κανένας παράγοντας της ΕΠΟ. Υποθέτω πως οι άνθρωποι νομίζουν πως κάτι που έγινε χωρίς τη δική τους παρουσία δεν υπάρχει κιόλας!

Πρωτόκολλο

Αυτό, όταν μιλάμε για ποδοσφαιροπαράγοντες είναι πολύ συνηθισμένο και ισχύει και για τους ξένους κι όχι μόνο για τους δικούς μας. Επειδή στο Μαξίμου την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ δεν ήταν ούτε ο επιτετραμμένος της FIFA στην Ελλάδα Χέρμπερτ Χούμπελ, αυτός ο τελευταίος έκανε και δήλωση υποστήριξης του δικαιώματος της ομοσπονδίας να κάνει εκλογές όποτε θέλει και με όποιο σύστημα επιθυμεί. Βρήκα την αντίδρασή του απολύτως λογική, αλλά για την όποια βαρύτητά της διατηρώ αμφιβολίες.

Ωραία τα είπε ο Χούμπελ για να καλύψει όλους τους έλληνες φίλους του με τους οποίους συνεργάζεται, αλλά αν δεν κάνει κάτι πιο πολύ, η δήλωσή του θα μείνει ως μνημείο παραγοντικής μπουρδολογίας. Αν υποχρεώσει την κυβέρνηση να επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούλιο (ώστε να φύγει κι αυτός από δω γιατί δεν μας αντέχει άλλο…) θα πρέπει όσοι θέλουν να γίνουν εκλογές, όχι μόνο να του πουν «μπράβο», αλλά και να δώσουν και το όνομά του σε ένα γήπεδο για να τον θυμόμαστε. Αν δεν καταφέρει να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει θέση, θα δικαιούμαστε να πιστεύουμε πως η δήλωσή του ήταν απλά μια ανόρεχτη κίνηση δήθεν στήριξης – μια πράξη αβροφροσύνης που έγινε για να γίνει, όπως επιβάλλεται από το παραγοντικό πρωτόκολλο.

Ρίζος

Επειδή ο Αυστριακός είναι έξυπνος άνθρωπος φρόντισε μάλιστα να υπονομεύσει και την ίδια τη δήλωσή του (!) αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ναι μεν υπήρχαν συμφωνίες, πλην όμως οι διεθνείς ομοσπονδίες αναγνωρίζουν «ότι κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς και δύσκολης περιόδου που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, οι αποφάσεις ενδεχομένως να πρέπει να προσαρμόζονται, εφόσον κάτι τέτοιο δικαιολογείται». Με λένε Ρίζο κτλ…

Συμφωνία

Ο Αυγενάκης ισχυρίζεται ότι έχει ενημερώσει τη FIFA και την UEFA για τη μετάθεση των εκλογών της ΕΠΟ. Θα είναι λάθος του, αν δεν το έχει κάνει. Με μια απλή υπενθύμιση των προβλημάτων της πανδημίας θα είχε εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους να μη γίνουν καλοκαιριάτικα εκλογικές διαδικασίες και συνελεύσεις – άλλωστε δεν γίνονται πουθενά. Το γεγονός ωστόσο ότι επικαλέστηκε στην ανακοίνωσή του και την ανάγκη μιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τις FIFA/UEFA, δείχνει πως ή ο ίδιος λέει ψέματα (και καμία συζήτηση δεν υπάρχει σε εξέλιξη) ή η κυβέρνηση από την Ελβετία κάτι περιμένει. Μπορεί οι προτάσεις που θα ‘ρθουν να μην είναι της αρεσκείας της, μπορεί αύριο η FIFA να κρίνει ότι δεν θέλει να συζητά με την κυβέρνηση, μπορεί όλη η ιστορία να ναυαγήσει θεαματικά: αλλά αν είναι σε εξέλιξη, αυτό αρκεί για να τρομάζουν και οι ποδοσφαιροπαράγοντες που περιμένουν τις εκλογές για να στήσουν στου Γουδή το νέο χαλιφάτο και μια σειρά από στελέχη της ομοσπονδίας που φοβούνται μη χάσουν τα 5 χιλιάδες ευρώ καθαρά τον μήνα.

Αγχος

Τι φοβούνται όσοι διατείνονται ότι έχουν το αποτέλεσμα των εκλογών στο τσεπάκι τους; Αυτό που φοβούνται, κατά τη γνώμη μου, είναι μια ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των οικονομικών των ΠΑΕ – πράγμα που θα τις αναγκάσει να ζητήσουν όχι απλά τη βοήθεια, αλλά την ελεημοσύνη του κράτους. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν εγώ ελέγχω τους ψηφοφόρους που είναι απαραίτητοι για να εκλεγεί μια διοίκηση, δεν έχω κανένα λόγο να αγχώνομαι, όταν μάλιστα δεν είναι καν γνωστό πότε θα αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα: κάνω υπομονή, φτιάχνω ήσυχα τη νέα διοίκηση κι όταν και εφόσον έρθει η ώρα την παρουσιάζω. Θα αγχωνόμουν μόνο αν η ανάγκη των άλλων για χρήματα τινάξει το σχέδιό μου στον αέρα. Κι όταν π.χ. μαθαίνω πως η κυβέρνηση ευχαρίστως θα συζητούσε λύσεις που θα βοηθήσουν τις ΠΑΕ να πάρουν ανάσα, δεν μπορεί παρά να ανησυχώ μήπως το κλίμα αλλάξει.

Κουράγιο

Στο πόκερ εξ αποστάσεως η κυβέρνηση παίζει μάλλον καλούτσικα. Χθες π.χ. ο Αυγενάκης απάντησε ότι θα ήθελε να συζητήσει την πρόταση του Ηλία Πουρσανίδη να γίνουν παιχνίδια με θεατές την επόμενη σεζόν – έστω κι αν υπάρξει ποσόστωση, ανάγκη από εισιτήρια, δηλαδή από έσοδα, έχουν όλοι. Την προηγούμενη εβδομάδα επίσης κυκλοφόρησε πως η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση και φοροελαφρύνσεις να κάνει και ποσοστό από το Στοίχημα να δώσει στις ΠΑΕ. Δεν νομίζω ότι κάποιος κυβερνητικός παράγοντας θα βγει και θα το πει: η κυβέρνηση θα περιμένει απλά να εμφανιστούν οι ομάδες με αιτήματα. Τότε θα δούμε αν θα έχει το κουράγιο να παρουσιάσει και τα δικά της αιτήματα. Για την ώρα, τους αφήνει και σιγοβράζουν στον ατμό.

Εντολές

Εχει επίσης πλάκα ότι όλοι αυτοί που φωνάζουν γιατί θυμήθηκαν ξαφνικά το αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας (που ο Σταύρος Κοντονής έκανε κάποτε σκουπίδι…) επιτίθενται στον Αυγενάκη κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν πως ό,τι αυτός αποφασίσει, το πράττει με βάση κυβερνητικές εντολές. Ο Αυγενάκης μπορεί να είναι ο χειρότερος ή ο καλύτερος υφυπουργός Αθλητισμού, αλλά δεν διοικεί τη χώρα. Εχει πλάκα ότι όσοι του κάνουν του κόσμου τις επιθέσεις το όνομα «Μητσοτάκης» δεν τολμούν να το πουν! Για την ακρίβεια ούτε και για τον Αυγενάκη δεν μίλησε κανείς στα ίσια μετά τη δήλωση ότι αναβάλλονται οι εκλογές. Ξέρετε πόσες ΠΑΕ συμπαραστάθηκαν στην ΕΠΟ με ανακοίνωσή τους; Καμία απολύτως…

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024