Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, σε συνθήκες πανδημίας, lock down και περιορισμού της κυκλοφορίας πολιτών στο ελάχιστο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καλείται κατεπειγόντως σε απολογία από το περιβόητο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος

«Θα ήταν αδύνατον να μην σηκωθώ από το κρεβάτι, να μην έρθω εδώ και να υποστηρίξω ότι ο Παναγιώτης παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε σε κάποια θέματα, πήρε απόφαση να μην λογοδοτήσει στους δικαστές αλλά στον λαό. Σέβομαι απολύτως το δικαίωμά του».

Μανώλης Γλέζος, 26.9.2018

Η ανωτέρω δήλωση του Μανώλη Γλέζου, που συνοδεύτηκε με την αυτοπρόσωπη παρουσία του μπροστά στην ΓΑΔΑ, στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπήρξε μία από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις της αντιστασιακής, μυθικής θα λέγαμε, ζωής  του «γιου της Ελλάδας»*.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε αρνηθεί τότε ν’ απολογηθεί δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει, ούτε νομιμοποιεί το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» και ζήτησε από την τότε κυβέρνηση των πρώην συντρόφων του τη διάλυσή του. Ματαίως, όπως αποδείχθηκε, καθώς αυτή ήταν μόνον η αφετηρία για μια βιομηχανία μηνύσεων κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλων αγωνιστών για την ενεργητική και ειρηνική συμπαράστασή τους στην αγωνία και τον αγώνα πολιτών ενάντια στους πλειστηριασμούς της κατοικίας τους, που μεθοδεύουν τράπεζες και funds. Τη συμπαράστασή του στον Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε εκφράσει με δήλωσή του και ο Μίκης Θεοδωράκης όπως και δεκάδες πολίτες.

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, σε συνθήκες πανδημίας, lock down και περιορισμού της κυκλοφορίας πολιτών στο ελάχιστο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καλείται κατεπειγόντως σε απολογία από το περιβόητο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος με βαριές και ανυπόστατες κατηγορίες. Πρόκειται για μία υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας (ΠΔ 1/2001), που κατά τη μνημονιακή περίοδο αναβαθμίστηκε (ΠΔ 42/2011). Σύμφωνα, δε, με την παρ. 1β του αρ. 7, του  ΠΔ 7/2017 το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στο πλαίσιο της λειτουργίας του  « … … … προβαίνει ιδίως στην αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τη δράση ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που ενεργούν πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος ή πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αυτών, συνεργαζόμενο άμεσα προς τούτο με τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/Α.Ε.Α., τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών».

Το μήνυμα συνεπώς της κλήσης σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, για μια ακόμα φορά την τελευταία διετία, είναι ότι το δημοκρατικό χρέος του να συμπαρασταθεί στους πολίτες που αγωνίζονται και αγωνιούν για την απώλεια της κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς συνιστά ενέργεια που στρέφεται κάτα του κράτους και του πολιτεύματος, στοιχείο που δικαιολογεί την κατεπείγουσα διενέργειά της! Αποτελεί, άραγε, αυτό προμήνυμα του τι θα συμβεί μετά το τέλος της πανδημίας, εν όψει της νέας περιόδου οικονομικής ύφεσης και της νέας προσπάθειας εκκαθάρισης -συμπίεσης της μικρο-μεσαίας κοινωνικής δομής της χώρας, του υλικού δηλαδή όρου αυτονομίας, ελευθερίας και τάσης κοινωνικού εξισωτισμού των πολιτών;

Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και ορθώς. Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να θεσπίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που βαθαίνει.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, τον εφιαλτικό σκοπό και την αντιδημοκρατική λειτουργία του. Δεν το έκανε η προηγούμενη αν και όφειλε. Αποτελεί προσβολή για την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, που θεμελιώθηκε στους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπων όπως ο Περικλής Κοροβέσης, που έφυγε πρόσφατα. Μέρος της  αγωνιστικής παράδοσης, ζωντανό-συμμετοχικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας, είναι η ενεργητική ειρηνική συμπαράσταση στους πολίτες που κινδυνεύει η επιβίωσή τους, η ελευθερία τους, η αξιοπρέπειά τους, η αυτονομία τους, σε συνθήκες οικονομικής ή εξωοικονομικής βίας.

Η κυβέρνηση οφείλει, τέλος, να διακόψει τη βιομηχανία ποινικών διώξεων που έχει στηθεί κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των συναγωνιστών του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι συντάκτες του παρόντος σημειώματος αλλά και εκπρόσωποι αγωνιζόμενων λαών και κινημάτων είναι μάρτυρες της συνεπούς δημοκρατικής στάσης ζωής του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο πλευρό των πασχόντων συνανθρώπων του, ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις γενικότερες πολιτικές απόψεις του. Όπως δηλαδή το διατύπωσε ο Μανώλης Γλέζος.

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος είναι Δικηγόρος – πολιτικός επιστήμονας.

Ο Αριστομένης Συγγελάκης είναι Οδοντίατρος – πολιτικός επιστήμονας, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών

  • «Ο γιος της Ελλάδας» ήταν ο τίτλος ενός σοβιετικού κινηματογραφικού αφιερώματος προς τιμή του Μανώλη Γλέζου το 1963, όταν τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν για το αγωνιστικό παράδειγμα ζωής υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024