Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα
Τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαβεβαιώνει ότι παραμένει απρόσκοπτα επικεντρωμένο στη διασφάλιση των στρατηγικών στόχων της Ουάσιγκτον στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαβεβαιώνει ότι παραμένει απρόσκοπτα επικεντρωμένο στη διασφάλιση των στρατηγικών στόχων της Ουάσιγκτον στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως μια σημαντική στρατηγικά περιοχή και δεσμευόμαστε να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, των Συμμάχων μας και των εταίρων μας», σημειώνει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε από την διευθύντρια του Τμήματος Νοτίων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαρία Όλσον, σε απαντητική επιστολή που εστάλη στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.
Είχε προηγηθεί γράμμα του Ινστιτούτου στον Μάικ Πομπέο, στο οποίο η ελληνοαμερικανική οργάνωση είχε εκφράσει την ανησυχία ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας θα αποσπαστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν θα παραμείνει επικεντρωμένη στην «τάση της Τουρκίας να προκαλεί αστάθεια στην περιοχή».
Στην απάντηση της, η κ. Όλσον επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν βαθιά τον περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, λέγοντας ότι η υποστήριξη που παρείχε η Αθήνα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί παράδειγμα του εποικοδομητικού ηγετικού ρόλου που επιτελεί η χώρα μας στη περιοχή.
Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμμερίζονται την πεποίθηση ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να παραμείνει αγκυροβολημένη στα δυτικά θεσμικά όργανα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στη Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν δράσεις που μειώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να αποφύγουν προκλητικές δραστηριότητες», υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης, ευχαρίστησε την κ. Όλσον για την άμεση ανταπόκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανησυχία που εξέφρασε το Ινστιτούτο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Παρόλα όμως αυτά, τόνισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που πρέπει να κληθεί για να αποφύγει τις προκλήσεις.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)






























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442