Καιρός λοιπόν η νέα κυβέρνηση ν’ αποδείξει ότι είναι στο χέρι της να επιβάλει στους γείτονες ταραχοποιούς τη συμμόρφωσή τους

Τελικά, η μεταπολεμική διπλωματική μας παράδοση έχει να μας επιδείξει αρκετά παραδείγματα οιονεί εθελοντικής αταραξίας, στις όχι απλώς ενοχλητικές, αλλά στην κυριολεξία αδηφάγες κατά της εθνικής μας κυριαρχίας ορέξεις των περισσότερων τουρκικών κυβερνήσεων.

Αποκορύφωμα αυτού του φαινομένου, η εντελώς πρόσφατη συνάντηση 35μελούς ελληνοτουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Η εκδήλωση αυτή, ήδη από την πρώτη ημέρα της προγραμματισμένης τριήμερης συνάντησης, ξεκίνησε με 36 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά επιθετικά αεροσκάφη. Χωρίς βεβαίως σε όλην αυτήν την αγενέστατη και κόντρα στα διπλωματικά bonos mores (χρηστά ήθη) τουρκική συμπεριφορά, να συνυπολογιστούν:

–     Το σύνολο περίπου άλλων 700 ακόμη παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου, από τις αρχές του 2020!

–     Η διαρκής τραμπουκική συμπεριφορά του πληρώματος των τουρκικών ακταιωρών μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εναντίον των ελλήνων ψαράδων.

–     Οι απειλές για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις από τουρκικά γεωτρύπανα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

–     Οι καθημερινές προκλητικές δηλώσεις της τριανδρίας Ερντογάν-Τσαβούσογλου-Ακάρ, που μεταβαπτίζουν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε τουρκική, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και με κάθε μέσον την προσπάθειά τους να εντάξουν το νησιωτικό μας σύμπλεγμα από τη Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο, στις μετά τα Ίμια «γκρίζες ζώνες».

Την ίδια στιγμή που ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ Ακάρ μιλάει για αποστρατικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, τα σμήνη της τουρκικής επιθετικής αεροπορικής σφηκοφωλιάς αλωνίζουν πάνω από τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Όχι στις οσφυοκαμψίες

Οι επικεφαλής της σημερινής αμυντικο-διπλωματικής μας ηγεσίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες της διεθνούς αβροφροσύνης σε σύγκριση με το παράδειγμα των αποτυχημένων στην πολιτική πρακτική προκατόχων τους, της περιόδου 2015-2019, έχουν αναγάγει τα χαμόγελα και τις χειραψίες-ευτυχώς όχι τους εναγκαλισμούς και τις αλά milonga χορευτικές πιρουέτες της περιόδου των Πρεσπών με τους γείτονές μας-έχουν λοιπόν καθιερώσει την πρακτική ανοχή, προς τις προκλήσεις των τούρκων ομολόγων τους Τσαβούσογλου και Ακάρ, σε κανόνες διπλωματικής ευπρέπειας, με ρηματικές απορρίψεις της κάθε ενοχλητικής συμπεριφοράς.

Με άλλα λόγια, οι έλληνες ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ, με χαμόγελα και με ηθική ευθύτητα διαπραγματεύονται, με τους γείτονες ομολόγους τους την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων καλής γειτονίας, ανεχόμενοι όμως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις πιο αποτρόπαιες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, από τους ταραξίες ομολόγους τους.

Φυσικά και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, στις προσωπικές ανακοινώσεις των Τσαβούσογλου και Ακάρ κατά της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειάς μας οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, με επίσημες απαντήσεις των υπουργείων τους αποστομώνουν τους αγενείς γείτονές μας.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου μεταβαπτίζει σε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Διπλωματικός Μυθριδατισμός

Όμως, στις tête-à-tête, προσωπικές τους συναντήσεις, όπου προέχει η συζήτηση για τις παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας και μάλιστα, όταν κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων βουϊζουν, πάνω από τα νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου τα σμήνη της τουρκικής επιθετικής αεροπορικής σφηκοφωλιάς, η προσήκουσα συμπεριφορά των ελλήνων ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ θα επέβαλε:

–     Στον μεν κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, όχι απλώς να επικεντρώσει το διάλογο στις τουρκικές παραβιάσεις, αλλά και να διακόψει τη συνάντηση με τον κ. Ακάρ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και για τον επιβαλόμενο συνετισμό του ταραξία συνομιλητή του. Διευκρινίζοντας βεβαίως, ότι η διακοπείσα συνάντηση θα επαναληφθεί, όταν η τουρκική πλευρά εγγράφως ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει δια παντός και χάριν της καλής γειτονίας τη βάρβαρη και χυδαία αυτή συμπεριφορά της καταπάτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

–     Στον δε κ. Νίκο Δένδια να μειώσει αισθητά την γαλατική ή ορθότερα την επτανησιακή έμφυτη ευγένειά του, έναντι του μονίμως ασχημονούντος κατά της εθνικής μας αξιοπρέπειας τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος για την παραμικρότερη ανησυχία για τυχόν αναζωπύρωση των εντάσεων, δεδομένου ότι είναι φυσικό οι φωνασκούντες, όταν αποστομώνονται από τις ενδεδειγμένες κινήσεις συνετισμού τους, κατά κανόνα από θρασυδειλία «μαζεύουν την ουρά κάτω από τα σκέλια»…

Καιρός λοιπόν η νέα κυβέρνηση ν’ αποδείξει ότι είναι στο χέρι της να επιβάλει στους γείτονες ταραχοποιούς τη συμμόρφωσή τους. Διαφορετικά, η πατρίδα μας θα διαιωνίζει το κάθε άλλο παρά κολακευτικό φαινόμενο του μειοδοτικού διπλωματικού Μυθριδατισμού.*

* Μυθριδατισμός αποκαλείται η αυτοπροστασία από τη δράση ενός δηλητηρίου με τη σταδιακή αυτοχορήγησή του σε μη θανατηφόρες δόσεις. Ο όρος αυτός προέρχεται από τον βασιλέα του Πόντου Μυθριδάτη ΣΤ’, ο οποίος λόγω του φόβου μήπως τον δηλητηριάσουν οι αντίπαλοί του, χορηγούσε στον εαυτό του σταδιακά αυξανόμενες μη θανατηφόρες δόσεις δηλητηρίου, ώστε να πετύχει τελικά την ανοσία.

Υ.Γ.: Επιτέλους και μια άξια μνείας και συγχαρητηρίων αντίδραση της μικτής ελληνικής διακομματικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες (19.02.2020). Απεχώρησαν λόγω απαράδεκτης συμπεριφοράς του προεδρεύοντος οι βουλευτές μας: Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ), Μανούσος Βολουδάκης (ΝΔ), Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), Μάριος Κάτσης, (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr