Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Που το πάει ο Τσίπρας: Τι αντιπολίτευση θα κάνει, πώς θα «αναστήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, τι εμπόδια βρίσκει

Που το πάει ο Τσίπρας: Τι αντιπολίτευση θα κάνει, πώς θα «αναστήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, τι εμπόδια βρίσκει

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές «μαύρες τρύπες» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θεωρεί ακόμη ότι είναι το… ατού του, έστω κι αν ηττήθηκε τρεις φορές σε ένα μήνα.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Αυτό που φαίνεται από τις έως τώρα κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι θα «χτυπάει» κατά βούληση με αιχμή του δόρατος τα οικονομικά θέματα. Εχοντας αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να πει και πολλά για άλλους τομείς της καθημερινότητας όπου απέτυχε παταγωδώς, (όπως η ασφάλεια του πολίτη, η διάλυση του κρατικού μηχανισμού, το Μάτι, η προσπάθεια ελέγχου της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, η σύμπλευση με επιχειρηματίες κ.λπ.) θα ρίξει το βάρος στα οικονομικά.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές «μαύρες τρύπες» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θεωρεί ακόμη ότι είναι το… ατού του, έστω κι αν ηττήθηκε τρεις φορές σε ένα μήνα.

Όμως, φαίνεται ότι θα παίζει τα θέματα της οικονομίας δυνατά, είτε μέσα στη Βουλή είτε στους δρόμους, ελπίζοντας ότι θα επιστρέψει έτσι στο λαό και θα επανασυνδεθεί με λαϊκά στρώματα και με τη μεσαία τάξη που τον εγκατέλειψαν.

Υπεράσπιση του έργου

Όπως αναφέρουν τα «ΝEA», η κεντρική κατεύθυνση που έχει αποφασίσει ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί έχοντας ως πυρήνα την υπεράσπιση της κυβερνητικής του θητείας. Αρα, θα υπάρχει προγραμματική αντιπολίτευση σε επίπεδο Βουλής και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα επιλέξει τη γραμμή της άγονης μετωπικής σύγκρουσης ή θα αποφασιστεί ένα μεικτό σύστημα. Πάντως από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί το κεκτημένο της κυβερνητικής του θητείας και την ίδια στιγμή, όπως έδειξε και η στάση του για τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, τον οποίο και ψήφισε, δεν θα διστάσει να ψηφίσει όσα θετικά μέτρα προκριθούν από την κυβέρνηση. Εξάλλου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανοικτός, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, να συνδράμει και να στηρίξει μια ουσιαστική προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου δεν είναι τυχαίο ότι μίλησε για τα έξι ψέματα του Μητσοτάκη, μιλώντας ουσιαστικά για το δικό του έργο.

Τόνισε: «Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι επιδόματα φτώχειας; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Το επίδομα ανεργίας; Το επίδομα στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη ένοχη σιωπή σας, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν να περικοπεί οι δανειστές. Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είπαμε πως θα την καταργήσουμε για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και θα τη μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 είχαμε δεσμευθεί πως θα πάει από το 100% στο 50%».

Κι ενώ ακόμη «ψάχνονται» στην Κουμουνδούρου για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσουν, ένα άλλο «μέτωπο» παραμένει ανοικτό. Αυτό είναι φυσικά η αναδιοργάνωση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς θα αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με τα «ΝEA», η απόφαση να οριστεί άμεσα το σχήμα με τους τομεάρχες κρίθηκε αναγκαία διότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να μη δοθεί η αίσθηση περί αδυναμίας προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κατάσταση. Και γι’ αυτό και από εδώ και πέρα θα είναι καθημερινή και έντονη η παρουσία των τομεαρχών και των αναπληρωτών τους, ώστε να δοθεί το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ και άντεξε εκλογικά και «είναι εδώ» να υπερασπιστεί τα μέτρα που προώθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αυτό θα είναι και το στίγμα που θα δώσει ο ίδιος ο Τσίπρας με την ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ενώ και όλοι οι πρώην υπουργοί που θα λάβουν τον λόγο θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

Το κρίσιμο από εδώ και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για τον μετασχηματισμό του κόμματος. Η συζήτηση έχει ανοίξει σε πολλά επίπεδα και αυτό που εκφράζεται ως φόβος και προβληματισμός από αρκετούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην οδηγηθεί το κόμμα σε μια πιο αρχηγοκεντρική μορφή με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τρόπο λειτουργίας του. Εξάλλου, όταν εκφράζονται ενστάσεις με την προβολή του επιχειρήματος, «όχι στην πασοκοποίηση», προτάσσεται το ενδεχόμενο που όλοι απεύχονται: να δημιουργηθούν «κλειστά συστήματα εξουσίας».

Ακόμη, το ενδιαφέρον είναι και πώς θα κινηθούν κεντρικά στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, κ.ά. που έχουν διακριτό πολιτικό στίγμα και αποτελούν σημείο αναφοράς για αρκετά στελέχη. Ο Τσίπρας τους έβαλε στο σχήμα των τομεαρχών, τον Νίκο Φίλη στο Παιδείας, ενώ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον τομέα Οικονομικών και παράλληλα θα είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Η διατήρηση των ισορροπιών ήταν το χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου σχήματος των τομεαρχών, ενώ ο Τσίπρας έχει συγκροτήσει για την επόμενη περίοδο μια νέα ηγετική ομάδα, με στελέχη όπως ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, κ.ά.

Τι θα κάνει ο Ευκλείδης

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», πολλά θα εξαρτηθούν και από το επίπεδο της πολιτικής σχέσης του πρώην πρωθυπουργού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της τάσης των «53+», αν και έχει μειωμένη εκπροσώπηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, παραμένει μια υπολογίσιμη ομάδα με σημαντικό λόγο στο εσωτερικό του κόμματος. Η προ ημερών διαφωνία, έστω και πολύ μικρής διάρκειας, αλλά ουσιαστική, στη διάρκεια της ΚΟ, αξιολογήθηκε ως ένα από τα… επεισόδια του μέλλοντος. «

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει πολύ μεγάλη συζήτηση για το εάν θα εκλέγεται ή όχι ο αρχηγός από τη βάση. Αν και κεντρικά στελέχη απαξιώνουν το θέμα, λέγοντας ότι δεν υφίσταται, καθώς δεν προβλέπεται από το καταστατικό εκλογή από ευρύτερο εκλογικό σώμα, η συζήτηση σε συγκεκριμένους πυρήνες των «προεδρικών» έχει ανοίξει. Η θεωρία που επικρατεί είναι ότι εάν το κόμμα ανοίξει και υποδεχθεί χιλιάδες μέλη, θα πρέπει ο πρόεδρος να εκλεγεί από το νέο διευρυμένο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι ο Αλ. Τσίπρας, που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως αδιαμφισβήτητος αρχηγός, θα επιχειρήσει τη λαϊκή αναβάπτιση.

Επίσης, σύμφωνα με το «Βήμα» ενοχλεί πολλούς το λεγόμενο PASOKification, η προοπτική της πασοκοποίησης που την ξορκίζουν, αν και λένε «ναι» στον μετασχηματισμό και στη μετεξέλιξη σε ένα μαζικό, λαϊκό, αριστερό και προοδευτικό κόμμα. Η απάντηση των «προεδρικών» είναι «όχι» στα κακά του ΠαΣοΚ, όπως π.χ. στα κλειστά συστήματα εξουσίας, αλλά «ναι» στα καλά, όπως η μαζικότητα του κόμματος και η εκπροσώπηση λαϊκών τάξεων. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στην ΚΕ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «κανένας δεν θέλει να γίνει ΠαΣοΚ, ούτε το ίδιο το ΠαΣοΚ που ονομάστηκε αλλιώς». Η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επίπονη για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πάντα μια κυοφορία έχει ωδίνες, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις πολιτικές σχέσεις κεντρικών στελεχών.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024